Coronacijfers dalen volgens meest optimistische scenario

©Photo News

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames voor corona daalt volgens de meest optimistische scenario's, geeft viroloog Steven Van Gucht aan.

De coronacijfers in ons land blijven voorlopig snel naar beneden gaan. 'We hebben alleen maar goed nieuws te melden', stelde viroloog Steven Van Gucht, verbonden aan het wetenschappelijk instituut Sciensano, op zijn vaste persconferentie op dinsdag. 'Alle coronacijfers blijven verder dalen. De daling volgt zelfs de meest optimistische voorspellingen.'

De voorbije zeven dagen werden dagelijks 2.153 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, 28 procent minder dan een week eerder. De cijfers zijn wel vertekend door Hemelvaart - op feestdagen wordt traditioneel minder getest. Als wordt gecorrigeerd voor die feestdag, gaat het eerder over een daling van 15 à 20 procent.

Met meer dan 2.000 besmettingen per dag circuleert het virus nog altijd behoorlijk. Per 100.000 inwoners zijn dat meer dan 130 besmettingen per week. In Europa wordt de drempel van 50 besmettingen naar voren geschoven om te spreken over een veilige situatie.

Minste besmettingen sinds februari

Toch is enig optimisme op zijn plaats. Niet alleen is het van februari geleden dat het aantal besmettingen zo laag lag, ook de positiviteitsratio blijft stevig dalen. 5,9 procent van de afgenomen testen is positief, terwijl die ratio een dikke maand geleden met de 10 procentgrens flirtte. Experten hechten veel belang aan die ratio, omdat een hoog cijfer erop wijst dat de epidemie onderschat wordt.

Deze evolutie ligt deels aan de voorzichtige aanpak van de Belgen. Uit contactstudies blijkt dat veel mensen erg voorzichtig omgaan met de versoepelingen.
Steven Van Gucht
Viroloog

'De daling is voor een deel te danken aan de snel voortschrijdende vaccinatiecampagne. Meer dan 91 procent van de 65-plussers kreeg al een eerste vaccin', zei Van Gucht. 'Maar de evolutie ligt deels ook aan de voorzichtige aanpak van de Belgen. Uit contactstudies blijkt dat velen erg voorzichtig omgaan met de versoepelingen en hun dichte contacten blijven beperken.'

Ook met de ziekenhuisopnames gaat het de goede kant op. De voorbije week werden dagelijks 133 mensen met covid in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling van 17 procent op weekbasis. Maandag registreerden de ziekenhuizen voor het eerst sinds februari minder dan 100 opnames per dag. Ter vergelijking: op 20 april waren er dat 303.

500
Patiënten op intensieve
In het huidige tempo kunnen eind mei minder dan 500 patiënten op de intensieve zorg liggen. Dat is de drempel voor nieuwe versoepelingen.

Er liggen nu 1.857 mensen met covid in het ziekenhuis, van wie 610 op de intensieve zorg. Vooral de bezetting op intensieve wordt met argusogen gevolgd, omdat de plaats daar beperkt is. Een maand geleden lagen nog meer dan 900 covidpatiënten op de intensieve, waardoor ziekenhuizen heel wat planbare zorg moesten uitstellen.

Twijfels

'In het huidige tempo kunnen eind mei minder dan 500 patiënten op de intensieve zorg liggen. Op 9 juni kunnen er dat minder dan 400 zijn', verklaarde Van Gucht. Voor het doorvoeren van nieuwe versoepelingen op die dag, denk aan het heropenen van de cafés en de restaurants binnen, stelde de overheid een bezetting van minder dan 500 covidpatiënten op de intensieve als voorwaarde.

Of de huidige daling kan worden aangehouden, betwijfelen modelleurs echter. Door de volledige heropening van de scholen, het openen van de terrassen en soepele regels voor sociale contacten treffen weer meer mensen elkaar, wat het risico op besmettingen ondanks de verder denderende vaccinatiecampagne verhoogt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie