Coronacrisis reduceert omzet Belgische bedrijven met een derde

De horeca lijdt zwaar onder de coronacrisis. De sector merkt een omzetverlies van gemiddeld 93 procent. ©AFP

Uit een bevraging van de Nationale Bank bij 4.725 Belgische bedrijven blijkt dat bijna negen op de tien ondernemingen de impact van het coronavirus merken in de omzetcijfers. 40 procent ziet de omzet met meer dan 75 procent dalen. Vooral kmo's hebben het lastig.

In samenwerking met de werkgeversorganisaties VBO, Voka en Unizo en de Economic Risk Management Group (ERMG) heeft de Nationale Bank (NBB) de impact van de coronacrisis omgezet in cijfers. Via een enquête, die vanaf nu op wekelijkse basis gebeurt, heeft de NBB bij 4.725 Belgische bedrijven in de privésector gepeild naar de invloed van de economische stilstand. 

Uit de steekproef blijkt dat 87 procent van de bevraagde bedrijven de coronacrisis voelt in de omzetcijfers. Gemiddeld daalt de omzet met 50 procent, maar vier van de tien bevraagde ondernemingen zien hun omzet met meer dan 75 procent dalen. Rekening houdend met de grootte van de bevraagde ondernemingen besluit de Nationale Bank dat er sprake is van een vermindering van de totale omzet met ongeveer een derde.

Sectoren

Volgens de NBB ontsnapt geen enkele sector aan de gevolgen van de coronacrisis, maar ondervinden de horeca (-93%), de entertainmentsector, waartoe ook de cultuursector wordt gerekend, (-74%) en de retail (-59%) de grootste impact. Ter vergelijking: in de energiesector bedraagt de gemiddelde omzetdaling 5 procent. 

87%
zware impact
87 procent van de Belgische bedrijven ziet de omzet terugvallen door de coronacrisis.

In de zwaarst getroffen sectoren doen bijna alle werkgevers een beroep op tijdelijke werkloosheid. Bij de bevraagde bedrijven maakt de helft er gebruik van. Intussen zitten al meer dan 1 miljoen Belgen thuis.

Kmo's

Uit het rapport blijkt dat de impact sterk afhangt van de grootte van het bedrijf. Bij de bevraagde ondernemingen werden de kleine en middelgrote bedrijven het hardst getroffen.

Volgens de Nationale Bank zijn dat vaker 'niet-essentiële bedrijven' die onder de maatregel van de verplichte sluiting vallen. Ruim de helft van de zelfstandigen en de ondernemingen met minder dan tien werknemers melden dat ze hun omzet met meer 50 procent hebben zien dalen.

Pessimistisch

Tot slot blijkt dat een op de twee bedrijven met liquiditeitsproblemen kampt, door een onvoldoende toegang tot krediet of door onbetaalde facturen. Maar minder dan een op de tien ondernemingen vreest een faillissement.

'De resultaten suggereren dat een groot aantal van de bevraagde Belgische ondernemingen hun omzet drastisch zien dalen, waardoor in het bijzonder de kleinste ondernemingen in moeilijkheden komen. De huidige perceptie van de ondernemingen is pessimistisch getint, maar de effectieve daling van de economische groei in 2020 zal vooral afhangen van de duur van de inperkingsmaatregelen', besluit de Nationale Bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie