opmerkelijk

'Coronalert leverde geen bijdrage bij aanpak van pandemie'

De app Coronalert. ©BELGA

De Belgische corona-app heeft 'geen bijdrage geleverd bij de aanpak van de pandemie'. Dat vindt professor huisartsengeneeskunde Jan De Maeseneer. Topambtenaar Karine Moykens is het niet eens.

De Belgische corona-app zag in september vorig jaar het levenslicht en diende om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Via bluetooth brengt Coronalert anoniem hoogrisicocontacten in kaart. Als de gebruiker een test ondergaat, kan die gelinkt worden aan de app. Levert de test een positief resultaat op, dan krijgt de gebruiker een melding en kan hij een melding sturen naar iedereen die in de buurt is geweest.

Volgens De Maeseneer heeft de app, die in ons land 2,7 miljoen keer is gedownload, 'geen bijdrage geleverd aan de aanpak van de epidemie'. 'Daar is geen waatschappelijke evidentie voor', zei de professor tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement. Volgens hem kan Coronalert pas impact hebben als het gebruik ervan verplicht wordt, zoals in Singapore het geval is.

Horeca of openbaar vervoer

Karine Moykens, het hoofd van het Interfederaal Comité Testing en Tracing, betwist dat en ziet wel meerwaarde. 'Zeker in de komende maanden, wanneer mensen meer en meer in contact komen met mensen die ze niet kennen. Bijvoorbeeld op het openbaar vervoer of in de horeca', aldus Moykens.

Binnenkort start een campagne om de app bekender te maken. Coronalert ondergaat ook enkele verbeteringen: wie een positieve test heeft, zal een pop-up krijgen die hen vraagt om hun contacten te verwittigen. Dat wordt nu regelmatig vergeten of genegeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie