Coronamaatregelen verlengd tot 1 maart

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. ©Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft dinsdag in het Belgisch Staatsblad een ministerieel besluit laten publiceren waarmee de coronamaatregelen worden verlengd tot 1 maart. 'Tussentijdse bijsturingen zijn niet uitgesloten', zegt Verlinden.

Behalve dat de rijscholen en rijexamencentra overal in België kunnen heropenen, besliste het Overlegcomité vrijdagmiddag geen andere versoepelingen van de coronamaatregelen toe te laten.

Als het Overlegcomité al voor 1 maart wil overgaan tot versoepelingen, kunnen die wel al van kracht worden.
Annelies Verlinden
Minister van Binnenlandse Zaken

Het Overlegcomité vergadert opnieuw op 22 januari, als de impact van de feestdagen, teruggekeerde reizigers en de heropening van de scholen duidelijker moet zijn. Intussen heeft Verlinden een ministerieel besluit laten publiceren in het Staatsblad dat de coronamaatregelen verlengt tot 1 maart.

Maar dat betekent niet dat tot dan niets kan veranderen. Als het Overlegcomité al vroeger wil overgaan tot versoepelingen, kunnen die wel al van kracht worden, zegt de woordvoerster van de minister. Er is volgens haar niet over die datum gecommuniceerd om geen 'verwarring' bij de bevolking te veroorzaken.

De maatregelen gingen op 2 november in en golden in eerste instantie tot 15 januari. In het nieuwe ministerieel besluit staat zoals aangekondigd de versoepeling van de maatregelen voor de rijopleidingen en de rijexamens, alsook de opleidingen voor 'het besturen van luchtvaartuigen met als doel een professionele kwalificatie'.

Buitenlandse werknemers

Daarnaast wordt aangescherpt dat een werknemer of zelfstandige die in het buitenland woont of verblijft en die tijdelijk wordt ingezet voor werkzaamheden in België het bewijs moet leveren van een negatief resultaat van een coronatest, als die persoon langer dan 48 uur in België blijft. De coronatest moet ten vroegste 72 uur voor de start van zijn activiteit in België zijn afgenomen.

Het negatieve resultaat kan worden gecontroleerd door de preventieadviseurs-arbeidsartsen en alle diensten en instellingen die toezien op de naleving van de coronaregels. Die mogen ook op alle arbeidsplaatsen aan alle mensen die zich daar bevinden vragen te bewijzen dat ze de coronaverplichtingen naleven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie