Coronapandemie schakelt nog versnelling hoger

In Brazilië sterft gemiddeld elke minuut van de dag iemand door het coronavirus. ©REUTERS

De coronacrisis is nog lang niet onder controle, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag. In Brazilië, dat de kaap van 1 miljoen besmettingen rondde, sterft gemiddeld elke minuut iemand door Covid-19.

De internationale gemeenschap heeft de strijd tegen de coronapandemie nog lang niet gewonnen. Die boodschap stuurde de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vrijdag de wereld in. Integendeel, de longziekte schakelt nog een versnelling hoger.

'Donderdag zijn wereldwijd 150.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is de grootste toename in een dag', zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van het orgaan van de Verenigde Naties (VN), tijdens een virtuele persconferentie in Genève. 'De wereld is in een nieuwe, gevaarlijke fase van de coronacrisis beland. Het virus verspreidt zich nog snel, is nog altijd dodelijk en de meeste mensen blijven er vatbaar voor.'

Brazilië

Vooral de toestand op het Amerikaanse continent baart de WGO zorgen. 'Zowat de helft van de nieuwe gevallen is donderdag in die regio vastgesteld', verduidelijkte de WGO-topman.

De wereld is in een nieuwe, gevaarlijke fase van de coronacrisis beland. Het virus verspreidt zich nog snel, is nog altijd dodelijk en de meeste mensen blijven er vatbaar voor.
Tedros Adhanom Ghebreyesus
WGO-topman

Het grootste zorgenkind is Brazilië. De grootste economie van Latijns-Amerika heeft vrijdagavond na de Verenigde Staten als tweede land ter wereld de kaap van 1 miljoen geregistreerde coronagevallen overschreden. Gezondheidsexperts vrezen dat het werkelijke cijfer zeker zes tot zeven keer hoger ligt.

In het land bezweken ook al ruim 48.000 mensen aan de longziekte. De situatie is er zo zorgwekkend dat gemiddeld elke minuut van de dag een Braziliaan overlijdt aan de gevolgen van Covid-19.

Versoepeling

Ook in Peru, Chili, Mexico en Colombia is de piek nog lang niet bereikt. En het virus lijkt pas aan een opmars begonnen in Midden-Amerikaanse landen als Guatemala, Honduras en El Salvador of nog het Caribische Haïti.

1 coronadode
per minuut
In Brazilië overlijdt gemiddeld elke minuut van de dag iemand aan de gevolgen van Covid-19.

'Niet alleen het Amerikaanse continent baart zorgen', zei Tedros Adhanom Ghebreyesus. 'Ook in Zuid-Azië en het Midden-Oosten worden dezer dagen veel nieuwe besmettingen vastgesteld.'

De Wereldgezondheidsorganisatie riep regio's waar de coronacrisis momenteel onder controle lijkt, op waakzaam te zijn. 'Ga omzichtig, stapsgewijs te werk bij de versoepeling van de lockdownmaatregelen en laat u leiden door data', zei WGO-expert Mike Ryan.

Wereldwijd zijn al ruim 8,5 miljoen besmettingen met het longvirus geregistreerd. Meer dan 456.000 patiënten verloren de afgelopen maanden de strijd tegen Covid-19.

Apple sluit winkels weer

Techreus Apple sluit elf Amerikaanse winkels weer vanwege het oplaaien van het coronavirus in verschillende staten. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen uit voorzorg. Het gaat om Apple Stores in Florida, Arizona, North Carolina en South Carolina.

Apple had net vrijwel alle winkels in de Verenigde Staten weer geopend. Die waren geruime tijd dicht vanwege maatregelen om het virus in te dammen.

In veel Amerikaanse staten zijn de beperkingen de afgelopen weken ingetrokken. In lang niet alle staten was het virus echter al onder controle, wat nu leidt tot een nieuwe stijging van het aantal besmettingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie