Coronaregels opgelijst: wel nog met tien op restaurant

©Dries Luyten

De volgende vier weken bepaalt de regel van vier ons leven. Maar voor restaurants geldt een uitzondering. Een overzicht van de nieuwe, strengere coronamaatregelen die dinsdag zijn afgeklopt op het Overlegcomité.

Hoeveel nauwe contacten mag ik hebben? En wat betekent dat?

Iedereen mag nauw contact hebben met maximaal drie personen naast de mensen waarmee hij of zij samenwoont. Dat betekent dat u bij die personen geen afstand moet houden en dat knuffelen en kussen al eens mag. De gekozen contacten liggen vast voor een maand. Met kinderen onder 12 jaar wordt geen rekening gehouden.

Als u voldoende afstand kunt bewaren, mag u meer mensen zien. Maar nooit meer dan vier tegelijk.

Met hoeveel mag ik op café?

Cafés moeten om 23 uur sluiten en u mag maar met vier mensen aan tafel zitten, zowel binnen als buiten. Voor grote gezinnen geldt een uitzondering. Aan tafel mag u uw mondmasker afzetten, maar zodra u rondloopt, moet u er een dragen. De maatregel komt er omdat cafés belangrijke broeihaarden voor het virus zijn.

In Brussel mag u de komende maand sowieso niet op café. Restaurants blijven wel open.

Met hoeveel mag ik op restaurant?

De regels voor restaurants veranderen voorlopig niet. Restaurants moeten pas om 1 uur dicht en je mag met maximaal tien personen aan tafel zitten.

Vandenbroucke zei woensdag in 'De ochtend' op Radio 1 dat de situatie op restaurant nu eenmaal anders is dan op café. 'Restaurants kan je makkelijker organiseren dan cafés. Je zit aan tafel en je blijft aan tafel zitten. Dus je mag met tien mensen aan tafel zitten, maar alle andere principes blijven gelden. Je moet de regel respecteren dat je maar met weinig mensen fysiek contact mag hebben.'

Mag ik nog mensen thuis ontvangen?

Ja, maar u mag maximaal vier personen uitnodigen, kinderen niet meegerekend. Uw gasten kunnen uw nauwe contacten zijn, maar dat hoeft niet. Als dat niet zo is, moet u afstand bewaren of een mondmasker dragen.

Met hoeveel mensen mag ik tegelijkertijd gaan wandelen of op straat afspreken?

Ook hier geldt de regel van vier.

Wat met de herfstvakantie? Mag ik in groep een huisje huren?

U mag op weekend of uitstap met maximaal vier personen, kinderen niet meegerekend. 'Het is vooral een kwestie van gezond verstand', zei Vandenbroucke op Radio 1. 'Je moet over alles goed nadenken. Let extra op als je kinderen in contact brengt met oma en opa. Mensen zijn niet dom, daar vertrouwen we op.'

Wat als ik me niet aan de regels hou?

De handhaving van de regels wordt strenger, waarschuwde Vandenbroucke. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zal daarvoor een strategie ontwikkelen. 'We vragen inspanningen van de mensen en dan is het dubbel zuur als anderen de kantjes eraf lopen. We gaan niet overal een agent naast zetten, maar waar we overtredingen vaststellen, zullen we optreden.'

Moet ik telewerken?

Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen. Het liefst gebeurt dat meerdere dagen per week, maar de regering raadt af om 100 procent van thuis uit te werken.

Hoelang moet ik in quarantaine blijven bij een mogelijke besmetting?

Sinds 1 oktober moet u zeven dagen in quarantaine als u vermoedt dat u besmet bent met het coronavirus. Daarvoor was dat 14 dagen.

Als u symptomen hebt, moet u zo snel mogelijk een test afleggen. Als die positief is, moet u in quarantaine blijven. Als die negatief is, mag u uit isolatie als u zich beter voelt.

Als u geen symptomen hebt, maar in nauw contact bent geweest met een besmet persoon, moet u onmiddellijk zeven dagen in quarantaine gaan. Na vijf dagen moet u zich laten testen. Als de test positief is, moet u nog eens zeven dagen in quarantaine blijven. Is de test negatief is, dan mag u na de zevende dag uit quarantaine.

Hoe zit het met de coronabarometer?

De coronabarometer moet ons land indelen in kleurcodes, afhankelijk van de ernst van de epidemie in die regio. In regio's waar de situatie slechter is, zullen strengere regels gelden dan in regio's waar de situatie beter is.

Het adviesorgaan Celeval, dat de opdracht kreeg de barometer uit te werken, heeft een advies klaar, maar volgens Vandenbroucke zal de barometer maar gelanceerd worden als hij perfect is. 'Ik wil daar voorzichtig in zijn', zei hij op Radio 1. 'Op het niveau van de experten is het advies klaar, maar ik kan me inbeelden dat het nog een paar dagen zal duren voordat wij in de politiek kunnen zeggen: het is af, klaar. Als hij er is, moet hij echt goed zijn. Hij moet heel duidelijk zijn en goed doorgesproken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie