Coronavaccin wordt gratis voor alle Belgen

©REUTERS

De gezondheidsministers van ons land hebben de krachtlijnen vastgelegd voor de vaccinatiecampagne tegen het nieuwe coronavirus. De belangrijkste beslissingen zijn dat het vaccin gratis en niet verplicht wordt.

De gratis en vrijwillige vaccinatie is maandag overeengekomen door alle acht Belgische ministers van Volksgezondheid in ons land. Dat is voorlopig het concreetste aspect van de vaccinatiestrategie, want veel moet nog worden uitgewerkt. Zo is het nog niet duidelijk wie als eerste toegang krijgt tot het vaccin. 'De prioritaire groepen zullen worden bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat', luidt het.

De prioritaire groepen zullen worden bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat.
Federale en regionale ministers van Volksgezondheid

Het belangrijkste adviesorgaan rond volksgezondheid, de hoge gezondheidsraad, stelde in een advies eerste zorgwerkers, ouderen en mensen met chronische aandoeningen in te enten. Maar niet iedereen is er even van overtuigd om dat nu al te beslissen. Een en ander is ook gekoppeld aan het soort vaccins dat België krijgt en welke groepen mensen die het best beschermen. In principe kan snel worden beslist wie het eerst wordt gevaccineerd. De grootste uitdaging is de grote logistieke operatie die met de vaccinatie gemoeid is.

De doelstelling is minstens 8 miljoen mensen, 70 procent van de bevolking, te vaccineren. De burgers zullen zoveel mogelijk in groep worden gevaccineerd - op dezelfde dag op één locatie dus - omdat 'de vaccins zullen worden geleverd in multi-dosisflacons die op dezelfde dag moeten worden toegediend'. Het vaccin dat vorige week als eerste kon uitpakken met uitstekende klinische resultaten, BioNTech/Pfizer, komt bijvoorbeeld in pakketten van 975 per keer. Drie weken later moeten mensen een tweede spuitje krijgen.

8 miljoen
te vaccineren belgen
De doelstelling is minstens 8 miljoen mensen, 70 procent van de bevolking, te vaccineren.

De overheidsinstellingen Sciensano en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten werken samen aan een surveillanceplan, klinkt het nog. Daarvoor zal worden gebruikgemaakt van het Vlaamse Vaccinnet, dat uitgebreid wordt naar alle deelstaten. Het hele vaccinprogramma wordt gezamenlijk betaald door de federale overheid ende regio's.

Onder de vleugels van coronacommissaris Pedro Facon komt er een taskforce Operationalisering Covid-19-vaccinatiestrategie. Die zal het vaccinatieprogramma coördineren en bestaan uit wetenschappers, afgevaardigden van de federale en regionale overheidsdiensten, crisismanagers en waar nodig vertegenwoordigers van beroepsorganisaties en technische werkgroepen. Chef van de taskforce wordt professor Dirk Ramaekers (KU Leuven en het Hasseltse Jessa-ziekenhuis). In de taskforce komt er een aparte cel communicatie, geleid door professor Yvon Englert, rector van de Brusselse Franstalige universiteit ULB.

Eerste vaccins richting lancering

Het vaccinprogramma moet op poten worden gezet omdat de eerste vaccins normaal gesproken nog dit jaar op de markt komen. Al zal het in België waarschijnlijk wachten op het voorjaar zijn voor grote groepen mensen kunnen worden gevaccineerd. De gezondheidsministers zeggen zelf niets over een eventuele timing.

Na Pfizer-BioNTech vorige week kwam de Amerikaanse biotechrivaal Moderna maandag met uitstekende resultaten over zijn klinische proeven. Het vaccin blijkt liefst 94,5 procent van de mensen in de studie te beschermen tegen een infectie. Zowel Moderna als BioNTech mikt er na de goedkeuring door de gezondheidsautoriteiten op zijn vaccin nog eind dit jaar op de markt te kunnen brengen.

Europa heeft een deal met Pfizer/BioNTech voor 300 miljoen vaccins. De lidstaten hebben de aankoop van vaccins uitbesteed aan de Europese Commissie. De bedoeling is dat ons land deze week beslist of het meedoet met de Europese deal of niet. Europa voert daarnaast vergevorderde gesprekken met Moderna. Komt er een deal, dan kan België ook daar op intekenen.

Europees Commissie-voorzitster Ursula von der Leyen kondigde maandag ook aan dat een contract is gesloten met het Duitse Curevac voor 405 miljoen dosissen.

Europa heeft voorts al deals op zak met AstraZeneca (België krijgt er 7,7 miljoen dosissen), Johnson & Johnson (België krijgt er 5,16 miljoen). Ook met GSK-Sanofi is er een Europees contract, dat België 7 miljoen dosissen zou opleveren, maar dat moet nog formeel worden goedgekeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie