Coronavariant noopt Londen tot harde lockdown

De Britse premier Boris Johnson. ©Photo News

De Britse premier Boris Johnson heeft zaterdag een lockdown afgekondigd voor Londen en Zuidoost-Engeland en de regels voor Kerstmis verscherpt. Hij hoopt zo een nieuwe variant van het coronavirus, die tot 70 procent besmettelijker zou zijn, klem te rijden.

De inwoners van Londen en Zuidoost-Engeland kijken aan tegen een eenzame kerst. De Britse premier Boris Johnson plaatst de regio's vanaf zondag in 'niveau 4'. Niet-essentiële winkels moeten toe, mensen moeten thuisblijven en ze mogen maar één iemand buiten hun gezin ontmoeten in open lucht.

60
procent
60 procent van de nieuwe besmettingen in Londen komen van een nieuwe variant van het coronavirus.

Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie zaterdag verstrengde de premier ook de regels voor de feestdagen. Tot nu toe was het plan om in de kerstvakantie vijf dagen te versoepelen en 'kerstmisbubbels' met tot drie gezinnen toe te laten.

Daar is nu geen sprake meer van. In Londen en Zuidoost-Engeland mag Kerstmis alleen nog met het eigen gezin gevierd worden. Elders in Engeland, Schotland en Wales gelden de versoepelingen enkel voor Kerstmis. Enkele dagen geleden noemde Johnson plannen om Kerstmis te annuleren nog 'onmenselijk'.

De uren voor de lockdown inging, gingen de Britten nog massaal shoppen en pakten ze en masse de trein. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemde dat gedrag 'totaal onverantwoord'.

Tot 70 procent besmettelijker

De reden voor de strenge aanpak ligt bij een nieuwe variant van het coronavirus, die zich pijlsnel door het land verspreidt. 'Studies suggereren dat deze variant veel besmettelijker is', zei de wetenschappelijke hoofdadviseur van de Britse regering Patrick Vallance op de persconferentie. 'Ze dook midden september voor het eerst op in Kent en Londen en is sindsdien aan een snelle opmars bezig.'

Wereldwijd zijn er al duizenden varianten van het coronavirus, maar deze mutatie zou 70 procent besmettelijker zijn, zei Johnson. 60 procent van de besmettingen in Londen is nu aan de nieuwe variant toe te wijzen, wat aangeeft dat ze dominant aan het worden is.

Voorlopig is er geen bewijs dat mensen ernstiger ziek worden of dat de vaccins niet zouden werken, verzekerde Vallance. Maar de wetenschappelijke adviseurs maken zich zorgen over de snelheid waarmee ze zich verspreidt, zeker gezien de strenge maatregelen die nu al gelden. Ze vermoeden dat het slechts een kwestie van tijd is voor ook in de rest van het land strengere maatregelen afgekondigd moeten worden.

Nederland verbiedt vluchten

Nederland kondigde zaterdag aan dat het alle vluchten met passagiers van en naar het Verenigd Koninkrijk verbiedt. Het doet dat 'om de eventuele introductie van de virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken'. Reizen met de auto, trein of boot zijn wel nog toegelaten, maar de regering onderzoekt of die ook beperkt kunnen worden. Voorts roept ze op tot Europees overleg. Er is al één geval van de nieuwe variant bekend in Nederland.

Ook België sluit 24 uur zijn grenzen met het VK, kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) aan in 'De zevende dag'. In ons land waren er al vier gevallen, zegt viroloog Marc Van Ranst. Volgens hem is er geen reden tot bijkomende ongerustheid. 'Virussen muteren constant. Ze veranderen liever naar meer overdraagzaam zijn dan naar meer ziekmakend.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie