Coronavirus eist meer dan 1 miljoen doden

In Zuid-Afrika wordt een slachtoffer van het coronavirus begraven. ©EPA

Sinds het begin van de corona-epidemie zijn wereldwijd meer dan 1 miljoen mensen aan Covid-19 overleden. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit in Baltimore.

De teller van Johns Hopkins overschreed dinsdag even voor 3 uur Belgische tijd de kaap van de 1 miljoen doden, negen maanden nadat China voor het eerst melding van de ziekte had gemaakt. Er zijn momenteel 1.001.644 officiële sterfgevallen. Het echte cijfer ligt nog een pak hoger.

Sommige landen rapporteren een lager aantal doden om politieke redenen of door een gebrek aan capaciteit. Daarnaast gebruiken landen verschillende telsystemen. Een wereldwijde analyse van de oversterfte, het aantal mensen dat meer gestorven is in vergelijking met het gemiddelde van de voorbije jaren, kan een beter licht doen schijnen op het werkelijke aantal doden.

De meeste dodelijke slachtoffers vielen in de Verenigde Staten (205.000), gevolgd door Brazilië (142.000) en India (95.000). Het virus is het fataalst voor een specifiek deel van de bevolking: de ouderen, kwetsbaren en mensen met onderliggende aandoeningen.

In de VS zijn ook de meeste besmettingen vastgesteld: meer dan 7,1 miljoen. Wereldwijd zijn er meer dan 33 miljoen bevestigde gevallen. Ook het werkelijke aantal besmettingen ligt nog een pak hoger. In België lijkt het aantal besmettingen dezer dagen te stabiliseren.

Hartverscheurende mijlpaal

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres noemde de kaap van 1 miljoen doden een 'hartverscheurende mijlpaal'. Hij riep iedereen wereldwijd op zich te blijven houden aan de maatregelen en een mondmasker te dragen. 'We kunnen deze uitdaging overwinnen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie