1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

Nationale Bank ziet economie vertragen

Ons land telt in totaal 239 coronabesmettingen, meldt de FOD Volksgezondheid. In Italië zijn in 24 uur 133 doden gevallen door het coronavirus. In Azië vertraagt de verspreiding van het virus.
 • Italië sluit dinsdag alle skistations

  Alle skistations op Italiaans grondgebied gaan de deuren sluiten. Dat heeft de Italiaanse regering maandagavond besloten. De maatregel gaat dinsdag in, zo heeft minister van Regionale Zaken Francesco Boccia aangekondigd.

  Italië telt een kleine 300 skigebieden. Die vormen een zeer belangrijke bron van inkomsten voor de toeristische sector in het land. Heel wat grote skistations in het land hadden al de deuren gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen en omdat de toeristen wegbleven.

  Het is nog niet duidelijk hoe lang de maatregel van kracht blijft, en of sommige skistations voor de paasvakantie nog de deuren zullen openen. Indien niet, heeft dat ook gevolgen voor landgenoten die met Pasen een Italiaanse skireis hebben geboekt, en voor de Belgische touroperators die die reizen organiseren.

 • Reisbureaus geven nog geen duidelijkheid over Italiëreizen in paasvakantie

  Wie bij een reisbureau een reis naar Noord-Italië heeft geboekt in de paasvakantie, krijgt daar nog geen duidelijkheid over. Alleen voor reizen tot 3 april geven de reisbureaus een alternatief of terugbetaling. Dat blijkt na een overleg tussen de sectorfederatie ABTO en minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).

  In bepaalde gebieden in Noord-Italië gelden quarantainemaatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. De Belgische overheid raadt niet-essentiële reizen naar die regio's af. De reisbureaus gaan daarom op zoek naar oplossingen voor klanten die daar geboekt hadden. Als er geen alternatieve bestemming gevonden wordt, kunnen ze ook terugbetaald worden. Dat wordt geval per geval bekeken, zegt ABTO. 

  Alleen geldt die regeling maar tot 3 april. De paasvakantie begint een dag later. Voor mensen die dan afreizen, is nog geen duidelijkheid. 'We volgen de zaak dag per dag, zelfs uur per uur op', zegt Pierre Fivet, woordvoerder van ABTO. Het wordt afwachten wat Buitenlandse Zaken zegt, maar die is ook afhankelijk van informatie uit Italië. 'De situatie verandert snel. Het is nog drie weken, misschien worden maatregelen opgeheven', zegt Fivet.

  Wie toch nu al zijn reis wil afzeggen, zal wellicht geconfronteerd worden met de daaraan verbonden annuleringskosten. Minister van Economie en Consumenten Muylle raadt reizigers die een reis boeken voor binnenkort alvast aan om grondig de annulatiemogelijkheden en contractuele voorwaarden te bekijken. 'Dat kan onaangename verrassingen vermijden'.

 • Europese leiders plegen overleg over coronavirus

  Europese Raadsvoorzitter Charles Michel organiseert een conference call met de 27 staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten over de aanpak van het coronavirus. Dat heeft hij op Twitter bekendgemaakt. Op maandag is het coronavirus officieel in elk van de 27 lidstaten van de Europese Unie opgedoken.

  Michel pleegde reeds overleg met de Europese leiders, maar heeft nu toch besloten dat een gezamenlijke conference call nuttig is, zo blijkt.  Het doel van het gesprek is de EU-inspanningen te coördineren 'om de gezondheid van onze burgers te vrijwaren', aldus Michel. Wellicht zullen aan de conference call formele conclusies verbonden worden, zoals aan een reguliere Europese top.

 • Bel20 kent op een na slechtste beursdag ooit

  Bij het luiden van de slotbel laat de Bel20  de grootste klap sinds 2008 optekenen. Lees er meer over op onze marktenliveblog.

 • 'Goederenvervoer naar Italië niet getroffen door maatregelen'

  Het goederenvervoer in de 'rode zones' van Italië wordt niet getroffen door de nieuwe maatregelen. Dat meldt de Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners (Febetra) op basis van informatie van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken. Het goederenvervoer wordt beschouwd als een professionele reden die de verplaatsing rechtvaardigt.

  Hoewel transporteurs zich binnen de getroffen zones mogen verplaatsen, kan dat enkel om te leveren of te laden, zegt Febetra. De professionele redenen daarvoor moeten wel bewezen worden bij de diensten voor de handhaving van de openbare orde, die de naleving van de beperkende maatregelen moeten controleren. Ook grensarbeiders krijgen nog altijd toegang tot de zones.

  Op 8 maart vaardigde de Italiaanse premier een nieuw decreet uit dat de toegang tot een groot deel van het noorden van het land beperkt. Vanaf maandag 9 maart tot 3 april worden de 'rode zones' in Lombardije en 14 andere regio's in het noorden van Italië in quarantaine geplaatst.

 • Passagierstrafiek Brussels Airport houdt stand in februari

  De trafiekcijfers op Brussels Airport lieten in februari nog altijd een groei zien, ondanks de beginnende uitbraak van het coronavirus. Maar voor de volgende maanden verwacht de grootste luchthaven van ons land wel moeilijke maanden, klinkt het maandag in een persbericht.

  Brussels Airport verwelkomde in februari nog 1,738 miljoen passagiers, een groei met 6 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar. De luchthavenuitbater merkt wel op dat de krokusvakantie -die in februari viel en niet in maart - en het schrikkeljaar een positieve impact hadden. Zonder zou sprake zijn van een negatieve groei.

  Intussen dijt het coronavirus verder uit en zijn veel vluchten naar Italië geschrapt. 'De impact van het virus zal in de maanden maart en april groter zijn', waarschuwt topman Arnaud Feist. 'Dan zijn er veel geannuleerde vluchten. We zijn ervan overtuigd dat de sector deze crisis te boven komt, zelfs als ze tijdens een groot gedeelte van het jaar economische gevolgen ondervindt, met name wat betreft de zakelijke reizen.'

  De impact van het virus zal in de maanden maart en april groter zijn, dan zijn er veel geannuleerde vluchten
  Arnaud Feist
  Topman Brussels Airport

  Bij het vrachtvolume was in februari wel een daling te zien op Brussels Airport, met 1,6 procent tot 51.343 ton. Vooral de vluchten van en naar Azië kregen klappen. Daarnaast lijdt de vrachtactiviteit ook onder de tragere economische groei.

 • Ryanair schrapt verder in zijn aanbod richting Italië

  De luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft maandag beslist zijn vluchten van en naar Italië, en in Italië zelf, tot 8 april verder in te perken, nadat de Italiaanse overheid reisbeperkingen voor het noorden van het land heeft opgelegd.

  Concreet schrapt Ryanair alle binnenlandse vluchten van en naar Bergamo, Parma, Treviso en Milaan vanaf dinsdag. Ook internationale vluchten van en naar die vier steden worden ingeperkt. Vluchten van en naar Venetië en Rimini zullen enkel op vrijdagen, zaterdagen, zondagen en maandagen doorgaan.

  ©AFP

 • Eerste patiënten met coronavirus overleden in Duitsland

  In Duitsland zijn voor het eerst patiënten overleden die het nieuwe coronavirus hadden. Dat melden de autoriteiten in Essen en in de regio Heinsberg, allebei in de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. Een van de doden zou een 89-jarige vrouw zijn uit Essen. De autoriteiten in de regio Heinsberg maken volgens plaatselijke media later op een persconferentie meer informatie bekend over de andere overleden patiënt.

 • Europees Parlement kort plenaire vergadering drastisch in

  Het Europees Parlement kort zijn plenaire vergadering deze week drastisch in. Wegens de verspreiding van het coronavirus wordt de sessie dinsdagavond reeds stopgezet. Dat hebben de fractievoorzitters maandag beslist.

  De plenaire vergaderingen van het Europees Parlement lopen normaal gezien van maandagavond tot donderdagmiddag. Nadat vorige week reeds werd beslist om de sessie van deze week eenmalig niet in Straatsburg, maar in Brussel te laten doorgaan, viel nu ook de beslissing om drastisch te snoeien in de agenda.

 • KU Leuven test prototype vaccin op muizen

  Een labo aan de KU Leuven heeft een prototype van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. Het werd inmiddels ingespoten bij muizen. De resultaten worden over een tiental dagen verwacht. De Leuvense viroloog Johan Neyts stelt 'redelijk hoopvol' te zijn over het resultaat. 

  De Leuvense onderzoekers starten over enkele dagen ook met het testen van de 18.500 stoffen uit actieve bestanddelen van bestaande geneesmiddelen om na te gaan of er een stof inzit die het coronavirus afremt. De stoffen zijn afkomstig van een labo uit Californië en worden met financiële hulp van de Bill Gates Foundation naar Leuven gevoerd. Ook 3.500 andere stoffen van het Leuvense organisatie CD3 (Center for Drugs Design & Development) zullen worden getest.

 • Nationale Bank ziet economie vertragen

  De groei van de economie zou in het eerste kwartaal vertragen naar 0,2 procent, tegenover 0,4 procent in de laatste maanden van vorig jaar. Dat blijkt uit een eerste vroege inschatting door de Nationale Bank.

  De bedrijfsinvesteringen en de investeringen in woningen zouden de eerste drie maanden van het jaar vertragen, maar de consumptie van de gezinnen en de overheid zou 'veerkrachtig' blijven, verwacht de Nationale Bank. De negatieve gevolgen van het coronavirus zouden deels worden gecompenseerd door hamstergedrag en forsere uitgaven in de gezondheidszorg.

  Het effect van het coronavirus op de Belgische economie is nog onduidelijk. De invloed in het eerste kwartaal wordt nog als 'gering' beschouwd, maar kan groter zijn in het tweede kwartaal, 'in het bijzonder als strenge beperkende maatregelen worden genomen of als problemen in de aanbodketen leiden tot onderbrekingen van de productie in de verwerkende nijverheid'.

  De gevolgen in het tweede kwartaal kunnen groter zijn indien strenge beperkende maatregelen worden genomen
  Nationale Bank België

  De opmaak van de eerste voorlopige schattingen gebeurden voor dat de Italiaanse regering ongeziene quarantainemaatregelen aankondigde. Italië is de op vijf na belangrijkste handelspartner van België, goed voor 5 procent van de totale export. De ingreep door de Italiaanse regering vergroot bijgevolg de neerwaartse risico's voor het eerste kwartaal, waarschuwt de Nationale Bank.

  De centrale bank waarschuwt ook voor het tweede kwartaal. 'De vooruitzichten voor het tweede kwartaal zijn op dit moment veel slechter.'

  De Nationale Bank benadrukt dat de vooruitzichten voor het tweede kwartaal op dit moment veel slechter zijn. © Lieven Van Assche

 • Omwisselen of annuleren tgv-tickets kosteloos

  Mensen die hun reis met de tgv door het coronavirus willen uitstellen of annuleren, kunnen dat tot 30 april gratis doen. Dat hebben de Franse spoorwegen (SNCF) maandag aangekondigd. Ook de NMBS zal hier als distributeur niets voor aanrekenen.

  'Wij verkopen tgv-tickets en de maatregelen aangekondigd door SNCF passen ook wij toe', zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

 • 'Bijbestelde mondmaskers zo efficiënt mogelijk verdelen'

  De FFP2-mondmaskers die de overheid heeft besteld en die mogelijk deze week geleverd worden, moeten zo efficiënt mogelijk worden verdeeld. Dat zegt de huisartsenvereniging Domus Medica maandag. Voorzitter Roel Van Gielen wijst erop dat er een verschil is tussen het beschermend materiaal dat nodig is voor staalnames en het materiaal dat gebruikt wordt bij klinisch onderzoek.

  'Voor staalnames is een hogere vorm van materiaal nodig, en dat moet zo efficiënt mogelijk gebruikt worden. Daarom hebben we geadviseerd de staalnames te centraliseren', zegt hij. 'Voor klinisch onderzoek hebben we mondmaskers en handschoenen nodig. Daar is nu gebrek aan, maar de overheid zou een oplossing hebben gevonden.'

  Van Gielen blijft benadrukken dat mensen geen mondmaskers moeten kopen. 'Zo kunnen ze maximaal naar de hulpverleners gaan.' Als artsen geen mondmaskers meer ter beschikking hebben, kunnen ze collega's aanspreken om toch nog materiaal te verkrijgen. 'Artsen moeten zichzelf beschermen. Als de zorgverleners wegvallen, valt het hele systeem in elkaar.'

  Mensen moeten zelf geen mondmaskers kopen, zo kunnen ze maximaal naar de hulpverleners gaan
  Roel Van Gielen
  Voorzitter Domus Medica

  De Vereniging van Artsensyndicaten BVAS maakt zich wel zorgen dat de maskers alleen bestemd zijn voor artsen in direct contact met besmette patiënten. 'Andere zelfstandige beroepen zoals verpleegkundigen, kinesitherapeuten, tandartsen en apothekers worden mogelijk ook blootgesteld. De BVAS vraagt dat die beroepsgroepen worden opgenomen in de planning voor de distributie van beschermingsmateriaal.'

  Huisarts en bestuurslid van BVAS Sylvie Geurts zegt maandag dat artsen de boodschap hebben gekregen zich te behelpen met zelfgemaakte maskers tot nieuw materiaal beschikbaar is.

  Artsen hebben de boodschap gekregen zich te behelpen met zelfgemaakte maskers tot nieuw materiaal beschikbaar is
  Sylvie Geurts
  Huisarts en bestuurslid van BVAS

 • 'Coronavirus erger voor Brusselse hotels dan aanslagen van 2016'

  De Brusselse hotelsector kreunt onder het coronavirus. Volgens Yves Fonck van de Brussels Hotel Association, die zowat 90 procent van de markt vertegenwoordigt, bedraagt de terugval in activiteit in maart zeker 40 à 50 procent.

  ‘Ons volume ligt lager dan na de aanslagen van 2016. Toen bleven vooral de toeristen weg, maar herstelde de zakelijke markt zich al na enkele dagen. Vandaag blijven de zakenreizigers massaal weg. De weekends zijn iets beter omdat wel nog toeristen naar Brussel komen.’

  We merken een terugval in activiteit van 40 à 50 procent in maart. Ons volume ligt lager dan na de aanslagen van 2016.
  Yves Fonck
  Brussels Hotel Association

  Fonck verklaart dat doordat veel bedrijven een reisverbod voor hun personeel hebben afgekondigd. ‘Dat creëert een domino-effect: grote evenementen trekken minder deelnemers en worden geannuleerd of uitgesteld, waardoor nog minder bezoekers naar Brussel komen.’

  Fonck vreest dat sommige Brusselse hotels cashflowproblemen gaan krijgen en dringt aan op maatregelen om ze te helpen het hoofd boven water te houden. ‘Het is een goede zaak dat de hotels vanaf deze week tijdelijke werkloosheid kunnen aanvragen wegens overmacht. Al onze leden zitten daarop te wachten.’

  De hotelsector gaat woensdag vergaderen met de Brusselse evenementensector en de horecasector om een gezamenlijk actieplan uit te werken. Al denkt Fonck niet dat het nu het moment is om marketingcampagnes te voeren. ‘We hebben vooral nood aan financiële hulp, zodat we geen mensen moeten ontslaan.’

  Mogelijk komt er nog meer slecht nieuws voor de Brusselse toeristische sector: de Seafood Expo, de grootste vakbeurs in ons land die normaal bijna 30.000 zakelijke bezoekers naar Brussel trekt, beslist ten laatste dinsdagavond of ze de editie van dit jaar nog laat doorgaan. 

  Het Steigenberger Grand Hotel aan het Stephaniaplein in Brussel. ©Photo News

 • Profclubs en voetbalfederaties krijgen donderdag info over coronavirus

  De Pro League organiseert donderdag in Brussel een informatievergadering over het coronavirus voor de profclubs, supportersverenigingen en de amateurvleugels van Voetbal Vlaanderen en de Franstalige tegenhanger ACFF. 'Onze betrachting is om onze wedstrijden te laten plaatsvinden, met publiek in de stadions', zegt woordvoerder Stijn Van Bever maandag.

  Vertegenwoordigers van de Voetbalcel en de FOD Volksgezondheid zullen met viroloog Marc Van Ranst op het infomoment present tekenen en vragen beantwoorden. Tijdens deze vergadering zullen de Pro League-clubs ook de huidige maatregelen bespreken. Ook de amateurvleugels zijn op deze vergadering uitgenodigd, net als vertegenwoordigers van de supportersfederatie, de tv-productie en de sportmedia.

  'De Pro League volgt de situatie samen met de relevante experten verder op', zegt woordvoerder Van Bever. 'De gezondheid van iedereen betrokken bij het voetbal is natuurlijk onze hoofdbekommernis. Hiervoor zullen we alle nodige maatregelen nemen, steeds in overleg met de bevoegde diensten en experten.'

 • Ruim 10.000 Nederlandse schoolkinderen blijven thuis

  In de Nederlandse provincie Noord-Brabant zitten zeker 10.000 schoolkinderen thuis doordat veel leerkrachten zich ziek hebben gemeld, kon de regionale Omroep Brabant vaststellen. Ook in Eindhoven krijgen veel scholieren geen les.

  Het ziekteverzuim is hoger dan normaal, doordat veel leerkrachten gehoor geven aan de oproep van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om ook bij milde gezondheidsklachten thuis te blijven. Noord-Brabant is de provincie met het hoogste aantal vastgestelde gevallen van het coronavirus en de herkomst is niet altijd duidelijk. Met de oproep hoopt het RIVM verdere verspreiding tegen te gaan.

  Ook in de rest van Nederland blijven veel scholieren thuis, vooral rond de streken van Eindhoven, Tilburg, Breda en Den Bosch.

 • Tennistoernooi van Indian Wells geannuleerd

  Het Amerikaanse tennistoernooi BNP Paribas Open in Indian Wells, dat normaal op dinsdag begon, is afgelast wegens vrees voor de uitbraak van het coronavirus in Zuid-Californië. Het toernooi wordt mogelijk uitgesteld naar later dit jaar. Vorig jaar trok het evenement 475.000 bezoekers, een recordaantal. 

 • Twee nieuwe sterfgevallen in Frankrijk

  In Frankrijk zijn opnieuw twee mensen aan het coronavirus overleden, meldt het Franse ministerie van Volksgezondheid. De nieuwe sterfgevallen deden zich voor op Corsica en in de regio Auvergne-Rhône-Alpes. De ziekte heeft in Frankrijk al 21 mensenlevens geëist. De autoriteiten hebben officieel 1.191 besmettingen vastgesteld.

 • Federal Reserve draait geldkraan verder open

  De Amerikaanse centrale bank stelt meer geld beschikbaar om de paniek op de financiële markten over onder meer het coronavirus het hoofd te bieden. De Federal Reserve, die vorige week al met een noodrenteverlaging kwam, verhoogt deze week de omvang van zijn geldinjecties voor de korte termijn.

  De Fed ziet veel druk op de obligatiemarkten, onder meer doordat veel bedrijven noodmaatregelen treffen om met het virus om te gaan, en vreest een negatieve spiraal op de aandelenmarkten. Hij pompt daarom deze week minimaal 150 miljard dollar in de markt via zogeheten dagtermijndeposito's, die bestemd zijn voor banken.

  Vorige week was de centrale bank nog bereid via die operaties 100 miljard dollar te verschaffen. De tweewekelijkse termijndeposito's worden verdubbeld tot 45 miljard dollar.

  150 miljard dollar
  Extra liquiditeit
  De Amerikaanse centrale bank pompt deze week minimaal 150 miljard dollar in de markt.

 • Ook Wall Street opent diep in het rood

  Ook Wall Street gaat keihard onderuit in het spoor van de Aziatische en Europese markten, door de dubbele klap van het coronavirus en de Russisch-Saoedische olieoorlog. De Dow Jones  tuimelde meteen 7 procent of 1.838 punten naar 24.016 punten. Lees er meer over op onze marktenliveblog

 • IMF roept op tot 'gecoördineerd internationaal antwoord'

  De regeringen moeten een 'gecoördineerd internationaal antwoord' bieden om de economische impact van het coronavirus in te dijken. Dat benadrukt de hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Gita Gopinath, maandag. De econoom roept op tot 'belangrijke budgettaire, monetaire en financiële maatregelen'.

  Gopinath dringt aan op directe hulp voor getroffen bedrijven en gezinnen, en op belastingverlichting. Ze benadrukt in een blog ook het belang om de economie te ondersteunen tijdens de epidemie, 'om het netwerk intact te houden van economische en financiële relaties tussen werknemers en bedrijven, geldschieters en ontleners, leveranciers en eindgebruikers, zodat een herstel mogelijk is wanneer de epidemie afneemt'.

  Gita Gopinath, hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). ©AFP

 • Londen opent strijd tegen fake news over coronavirus

  De Britse regering heeft een werkgroep van experts opgericht die desinformatie en fake news op sociale media over het coronavirus moet bestrijden. 'De leden van de werkgroep moeten een compleet beeld samenstellen van de draagwijdte en impact van het fake news, om hierop te kunnen antwoorden als dat nodig blijkt', zegt de Britse minister van Cultuur en Media Oliver Dowden in een persbericht.

  Voor hun opdracht zullen de experts regelmatig moeten overleggen met socialemediabedrijven. Dowden wijst erop dat op sociale media berichten circuleren als zou toch al een vaccin bestaan tegen het virus. Of er wordt reclame gemaakt voor bepaalde keukenzoutoplossingen die zouden helpen tegen de ziekte.

  De Britse nationale veiligheidsraad Cobra beraadt zich maandag over verdere beschermingsmaatregelen. 

 • KU Leuven voorbereid om indien nodig over te schakelen op digitale lesmiddelen

  De KU Leuven is voorbereid om de colleges op te schorten en over te schakelen op digitale lesmiddelen als het coronavirus opduikt bij studenten of personeelsleden. Dat zegt vicerector Piet Desmet in het studentenblad Veto.

  Vanaf het ogenblik dat een student of docent besmet blijkt, zal het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid nagaan met wie de betrokkene contact heeft gehad. Afhankelijk van parameters zoals duur en intensiteit van de contacten beslissen het Agentschap en het coördinatieteam van de KU Leuven, dat de situatie op de voet volgt, over bijkomende maatregelen. Als beslist wordt bepaalde lessen op te schorten, kan de docent in de aula lesgeven zonder publiek, zichzelf streamen en de les opnemen.

  Op haar website meldt de KU Leuven dat ze alle reizen van studenten en personeelsleden naar de risicogebieden tot nader order opgeschort heeft. Wie onlangs in een dergelijke regio was, dient tot 14 dagen na aankomst zijn gezondheid in de gaten te houden en bij ziekte zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts. Hoewel in ons land geen algemeen verbod geldt voor bezoekers uit risicogebieden, raadt de KU Leuven het ontvangen van dergelijk bezoek af.

 • British Airways en easyJet annuleren vluchten van en naar Noord-Italië

  British Airways heeft zijn vluchten richting Noord-Italië opgeschort, nadat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor de regio had aangepast. Het ministerie raadt alle niet noodzakelijke reizen naar risicogebieden in Italië af.

  De luchtvaartmaatschappij neemt contact op met getroffen klanten, die de mogelijkheid krijgen hun vlucht kosteloos om te boeken of terug te vorderen. Klanten wordt aangeraden de website van British Airways in de gaten te houden voor de laatste nieuwe informatie.

  Ook easyJet herbekijkt zijn routes van en naar Noord-Italië en schrapt enkele vluchten.

  ©HANNAH MCKAY

 • Nederland noteert 56 nieuwe coronabesmettingen

  Onze noorderburen hebben vandaag 56 nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus geregistreerd. In Nederland zijn nu 321 mensen besmet.

 • Het Louvre beperkt aantal bezoekers

  Het Louvre in Parijs, het drukst bezochte museum ter wereld, beperkt het aantal bezoekers wegens het coronavirus. Alleen wie al online een ticket heeft gereserveerd of gratis toegang heeft, wordt toegelaten, laat het museum maandag weten.

  De beperking komt er nadat het Louvre vorige week twee dagen moest sluiten toen het personeel weigerde te werken uit bezorgdheid om hun gezondheid.

  De Franse regering verbood zondag alle openbare bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen in een poging de verspreiding van het coronavirus te beperken. In Frankrijk zijn meer dan 1.100 mensen besmet en 19 mensen aan de gevolgen ervan overleden.

 • Britse supermarkten leggen limieten op voor bepaalde producten

  De Britse supermarkten leggen restricties op voor bepaalde producten, omdat steeds meer klanten uit vrees voor een corona-epidemie beginnen te hamsteren. Bij de meeste winkelketens gaat het om een limiet op desinfecterende handgels. Tesco  beperkt ook de verkoop van pasta en melk tot maximaal vijf eenheden per klant.

  Sinds enkele dagen zijn steeds meer Britten bepaalde producten aan het inslaan, waardoor tekorten dreigen. Het gaat om conserven en om hygiëneproducten zoals desinfecterende gels. Nochtans is er volgens de Britse overheid geen reden om te hamsteren.

  De supermarktketens besloten zelf maatregelen te nemen. De beperkingen gelden zowel voor aankopen in de winkel als online.

  Marktleider Tesco besloot zelf om beperkingen op te leggen. ©AFP

 • Franse minister van Financiën: 'ECB moet naar de wapens grijpen'

  De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, vraagt de Europese Centrale Bank (ECB) maatregelen te nemen om de fragiele Europese economie te beschermen tegen de uitbraak van het coronavirus.

  'Ik verwacht een sterke en gecoördineerde respons', zegt Le Maire. De ECB stelde de verwachte economische groei voor Frankrijk onlangs bij van 0,3 naar 0,1 procent.

  Concreet verlangt hij een stimulusplan met fiscale en budgettaire maatregelen, zodat de Europese economie meteen weer gelanceerd kan worden als de coronacrisis voorbij is.

 • Ruim 110.000 besmettingen in totaal

  Het aantal geregistreerde besmettingen met het coronavirus is 110.148. De meeste besmettingen zijn vastgesteld in China, maar het aantal nieuwe vaststellingen loopt nu vooral in de rest van de wereld op. De meest recente cijfers vindt u hier.

 • Ook Paris Saint-Germain - Dortmund zonder publiek

  Het duel uit de Champions League tussen Paris Saint-Germain en Borussia Dortmund wordt woensdag zonder publiek gespeeld. Dat maakte de politie in Parijs bekend. De sportkrant L'Équipe had maandag al gemeld dat de kans groot was dat het duel achter gesloten deuren wordt afgewerkt. Zondag werden in Frankrijk bijeenkomsten waarbij meer dan 1000 personen aanwezig zijn in principe verboden.

  Voetbalbond UEFA heeft laten weten dat er voor journalisten geen gelegenheid is om in de mixed-zone met spelers te praten. In Parijs zullen spelers alleen aan de rand van het veld door de daar toegelaten tv-zender worden geïnterviewd. Borussia Dortmund had al besloten dat spelers en stafleden afgezonderd naar Parijs zouden vliegen en niet, zoals gebruikelijk, in een vliegtuig met sponsors en journalisten. Spelers maken geen selfies meer met fans en trainingen zijn voorlopig besloten.

  De maatregel geldt ook voor de wedstrijd tussen Valencia en Atalanta Bergamo, die dinsdag in Spanje wordt gespeeld. In tal van Europese landen wordt inmiddels achter gesloten deuren gevoetbald vanwege het virus.

 • Terugkerende Britten uit Italië in quarantaine

  Iedereen die uit Noord-Italië terugkeert naar Groot-Brittannië moet 14 dagen in zelfisolatie om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De maatregel geldt ongeacht of iemand symptomen van de ziekte vertoont, zei het Britse ministerie van Volksgezondheid maandag.

  Ook wie terugkeert uit andere gebieden in Italië en symptomen ontwikkelt, moet zichzelf isoleren, zei het ministerie.

  De Britse minister van Volksgezondheid, Priti Patel. ©REUTERS

 • 39 nieuwe besmettingen in België

  Er zijn 39 nieuwe besmettingen met het coronavirus in België, meldt de FOD Volksgezondheid. Het totaal ligt op 239 gevallen.

  Volgens de FOD is er een 'beginnende maar nog erg beperkte circulatie van het covid19-virus onder de Belgische bevolking.' 

  Omdat reizigers uit Noord-Italië naar zowat alle gemeenten in België terugkeerden na hun vakantie, ontstaat die lokale circulatie over het hele grondgebied, luidt het.

 • Eén besmetting bij NAVO

  De militaire organisatie NAVO meldt dat één medewerker is besmet met het coronavirus.

 • Herdenkingsmars Auschwitz voor het eerst uitgesteld

  In Polen is de jaarlijkse mars voor de herdenking van de Holocaust uitgesteld uit vrees voor het coronavirus. Het is de eerste keer dat dat gebeurt.

  Het internationale educatieve evenement brengt al 32 jaar in april overlevenden en studenten van over de hele wereld naar het uitroeïngskamp Auschwitz-Birkenau. 'Na overleg met de gezondheidsinstanties en overheidsfunctionarissen zijn we met een zwaar hart gedwongen het uitstel van de March of the Living in Polen aan te kondigen', zei Shmuel Rosenman, de voorzitter van het evenement. 'Onze eerste zorg is de gezondheid van de vele deelnemers en de overlevenden van de Holocaust die zich bij hen zouden voegen.'

 • Corona is nu vooral Italiaans probleem

  Italië telde gisteren 133 doden als gevolg van het coronavirus. Het was de op een na dodelijkste dag sinds de uitbraak. Buiten China zijn sinds het uitbreken van het virus nooit meer mensen op een dag gestorven.

 • Duitsland rondt kaap van 1.000 besmettingen

  In Duitsland zijn meer dan duizend mensen met het coronavirus besmet. Dat heeft het Robert Koch Instituut maandag bekendgemaakt.

 • PS annuleert partijbureau

  De Parti Socialiste annuleert haar partijbureau voor maandagmorgen. Dat meldt Martin Buxant van de Franstalige nieuwszender LN24.

  Politieke partijen houden in België doorgaans op maandag partijbureau om hun politieke standpunten en de actualiteit te bespreken. In die politieke actualiteit staat nog altijd de zoektocht naar een federale regering centraal.

  Later vandaag worden de informateurs Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) bij de koning verwacht.

 • Tsjechië voert grenscontroles in

  Tsjechië zal aan zijn landgrenzen willekeurige controles uitvoeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.

  Vanaf maandagochtend verspreidt de politie informatiebrochures bij tien grensovergangen met Duitsland, Oostenrijk en Slovakije, meldt een politiewoordvoerder aan het persagentschap CTK.

  Ook de temperatuur van reizigers die met de wagen Tsjechië binnenkomen, wordt gemeten. Reizigers met een lichaamstemperatuur van meer dan 38 graden moeten na overleg in quarantaine of naar een ziekenhuis worden gebracht.

  Buitenlanders wordt gevraagd terug naar huis te keren, verklaart vicepremier Anna Schillerova. In het land zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid 28 gevallen van het coronavirus vastgesteld. Polen had eerder aangekondigd dat het vanaf maandag willekeurig busreizigers controleert die het land binnenkomen.

 • Meer dan 900 besmettingen in Duitsland

  In Duitsland zijn meer dan 900 mensen besmet met het virus. Dat zijn er meer dan in China op 25 januari, toen Peking besloot reisbeperkingen in te voeren voor 56 miljoen mensen.

 • Duitsland neemt economische steunmaatregelen

  De Duitse regering heeft maandag een pakket maatregelen aangekondigd om de Duitse economie te ondersteunen tegen de gevolgen van het coronavirus, die doen vrezen voor een recessie in de grootste economie van Europa.

  Bedrijven in moeilijkheden krijgen het makkelijker om op kosten van de sociale zekerheid tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers in te voeren. Bij betalingsproblemen krijgen ze ook makkelijker toegang tot leningen.

  De Duitse regering herhaalde ook dat in de komende weken alle bijeenkomsten van meer dan duizend mensen in het land verboden worden.

  Volgens ING neemt Berlijn de juiste maatregelen, maar zou al snel kunnen blijken dat ze onvoldoende zijn.

 • Virus vertraagt in Azië

  In Azië lijkt de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

  Maandag werden 69 nieuwe patiënten besmet. Zondag waren dat er nog 367, zaterdag 483 en vorige week gemiddeld meer dan 500 per dag.

  Zuid-Korea was tot voor kort na China qua besmettingen het zwaarst getroffen land, maar is voorbijgestoken door Italië.

  'We zijn zeer voorzichtig, maar er is hoop dat we binnenkort kunnen melden dat het keerpunt is bereikt', zegt de eerste minister van Zuid-Korea.

  In China komt het openbaar leven in de getroffen regio's heel voorzichtig weer op gang. Het aantal nieuwe besmetting lag er zondag volgens officiële tellingen op het laagste niveau sinds 21 januari.

 • 3.809 doden

  Wereldwijd zijn volgens de officiële tellingen 109.364 mensen besmet met het virus.

  Van hen zijn 3.809 overleden.

 • Belgische economie kwetsbaar voor Italiaanse problemen

  Collega Wouter Vervenne bracht dit weekend al in kaart in welke mate België afhankelijk is van de Italiaanse economie. Bij de start van de week even de belangrijkste cijfers op een rij.

  • 5 procent van de Belgische uitvoer gaat naar Italië. In de eerste elf maanden ging het om 18,4 miljard euro aan goederen. Het land is onze zesde afzetmarkt, na Duitsland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de VS.
  • Belgische bedrijven en gezinnen voerden uit Italië voor 12,8 miljard euro goederen in.
  • Belgische investeringen in Italiaanse bedrijven waren in september 8,3 miljard euro waard.
  • Dexia heeft volgens de recentste cijfers van juni een blootstelling van 21 miljard euro op Italië. 
  • De blootstelling van de Belgische banken op Italië is minstens 5,9 miljard euro, maar in dat cijfer zijn de vorderingen van BNP Paribas en ING België niet meegeteld.
 • Kwart minder bezoekers op Batibouw

  Afgelopen weekend verwelkomde Batibouw in Brussels Expo een kwart minder bezoekers dan normaal. Volgens de organisatoren zit de coronacrisis daar voor iets tussen.

  De voorbije dagen bezochten 187.000 mensen de bouwbeurs, wat er 70.000 minder zijn dan in 2019.

 • Noord-Italië zwaar getroffen

  In Italië zijn zondag in 24 uur 133 doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totale aantal overlijdens er op 366.

  De zwaarst getroffen regio is het financieel-economische hart van het land: Lombardije, de regio rond Milaan.

  De bewegingsvrijheid van 16 miljoen Italianen, onder wie de Milanezen en de inwoners van Venetië, wordt beperkt. Scholen, sportzalen, kuuroorden, skistations, musea en culturele centra zijn dicht. Huwelijken en begrafenissen worden uitgesteld.

 • Medewerkers BNP Paribas in quarantaine

  Bij BNP Paribas Fortis in Brussel is een geval van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt de RTBF zondagavond. Verschillende medewerkers worden in quarantaine geplaatst.

  Alle collega's van de patiënt, net als hun echtgenoten die ook in het bedrijf werken, zijn preventief in quarantaine geplaatst.

  De meesten kunnen van thuis uit werken 'als dat mogelijk is', meldt de bank aan de RTBF. BNP Paribas Fortis maakte niet bekend hoeveel mensen betrokken zijn bij de maatregel.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud