Coronavirus krijgt voorbeeldland Australië te pakken

Inwoners van Melbourne moeten al twee weken verplicht een mondmasker dragen in het openbaar. Zondag kwamen daar nog een pak nieuwe maatregelen bij. ©EPA

Australië leek het coronavirus lang onder controle te hebben, maar bijt nu zijn tanden stuk op een tweede golf. De miljoenenstad Melbourne en de omliggende staat Victoria moeten het grof geschut inzetten om erger te voorkomen.

Australië neemt steeds draconischere maatregelen om een uitbraak van het coronavirus in zijn op een na grootste stad, Melbourne, en de deelstaat Victoria in te dammen. Terwijl in de rest van het land het normale leven hervat, geldt in de miljoenenstad al drie weken een nieuwe lockdown. Inwoners mogen alleen hun huis verlaten om te werken, boodschappen te doen, te sporten of medische hulp te zoeken. Twee weken geleden kwam daar al de verplichting bij om op openbare plaatsen een mondmasker te dragen. Zondag zag deelstaatpremier Dan Andrews zich genoodzaakt opnieuw een versnelling hoger te schakelen.

De regels worden in de hele staat strenger, maar vooral in Melbourne is het menens. Duizenden bedrijven moeten vanaf woensdagavond de deuren sluiten. Alleen banken, tankstations, slijterijen, postkantoren, apotheken en supermarkten blijven open. Slachthuizen en bouwbedrijven moeten met een kleinere bezetting werken en scholen schakelen over op afstandsonderwijs. Daarnaast geldt er de komende zes weken een avondklok van 20 tot 5 uur. 'Dat zal een grote impact hebben op de economie, maar tot de cijfers omlaag gaan, is er geen alternatief', zei Andrews.

Victoria

De uitbraak in Melbourne en omstreken bezorgt de autoriteiten hoofdbrekens. Met honderden nieuwe besmettingen per dag - maandag rapporteerde Victoria 429 nieuwe gevallen en 13 doden - is de staat intussen goed voor meer dan de helft van het aantal Australische coronabesmettingen en -doden. Bijna 12.000 van de meer dan 18.000 besmettingen en 136 van de 221 doden staan op het conto van de deelstaat. Vooral sinds midden juni gaat het hard: 95 procent van de besmettingen uit de tweede golf vonden in Victoria plaats.

De autoriteiten van de deelstaat krijgen de situatie moeilijk onder controle. Alle strenge maatregelen ten spijt gaat de curve niet naar beneden, een groot verschil met de eerste golf, toen Australië het virus snel wist in te tomen en wereldwijd geroemd werd om zijn succesvolle aanpak.

Dat juist Victoria zwaar getroffen wordt, terwijl de andere staten het virus succesvol beteugelden, is deels toeval, zeggen de gezondheidsexperts. Maar een aantal brandhaarden leidden er wel toe dat de situatie explodeerde. Zo is een deel van de besmettingen terug te brengen naar de hotels waar internationale reizigers twee weken in quarantaine moesten zitten. De bewakers van die hotels waren in tegenstelling tot in de andere staten werknemers van privéfirma's en namen het niet altijd zo nauw met de veiligheidsvoorschriften, blijkt nu. Het gevolg: besmette reizigers besmetten de veiligheidsagenten, die op hun beurt hun omgeving besmetten. De regering van Victoria plant een gerechtelijk onderzoek naar wat misliep en zegde de contracten met de firma's op.

Gebrekkige communicatie

Ook de gebrekkige communicatie met de grote migrantengemeenschappen in Melbourne maakte slachtoffers. Uitbraken in woontorens in het noorden en westen van de stad leidden tot beschuldigingen dat de regering onvoldoende moeite heeft gedaan hen te bereiken, waardoor ze oververtegenwoordigd zijn in de tweede besmettingsgolf, naast de werknemers van magazijnen, slachthuizen en medische beroepen.

Zeker is dat de nieuwe maatregelen Australiës eerste recessie in 30 jaar dreigen te verergeren en de jobs van een half miljoen mensen bedreigen. De Australische premier Scott Morrison noemde dat 'een ramp' en kondigde een premie van 1.600 Australische dollar (zo'n 970 euro) aan voor mensen die geen ziekteverlof meer kunnen opnemen en die voor 14 dagen in quarantaine moeten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie