1. Dossiers
 2. Coronavirus
live

Trump kondigt noodtoestand af

Zoals verwacht heeft de Amerikaanse president de noodtoestand afgekondigd. Er komt een federaal rampenfonds van 50 miljard dollar om staten en lokale overheden financieel en logistiek bij te staan.
 • Bijna helft vluchten vanop Brussels Airport naar VS geschrapt

  Nu Delta Air Lines heeft aangekondigd alle vluchten naar het Europese vasteland te schrappen, zijn bijna de helft van de 44 vluchten per week naar de VS geschrapt. Het reisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump invoerde voor Europeanen laat zich duidelijk voelen. Trump liet op een persconferentie verstaan - hij riep de noodtoestand uit - dat nog altijd landen op de lijst kunnen worden gezet of er weer afgehaald. Het reisverbod geldt niet voor het Verenigd Koninkrijk, maar Trump overweegt dat te veranderen nu ook over het Kanaal het coronavirus oprukt.

  New York en Atlanta

  Delta vliegt vanop Brussels Airport normaal dagelijks naar New York en vijf keer per week naar Atlanta. Brussels Airlines schrapt vanaf zaterdag haar dagelijkse vlucht van en naar New York. De vier vluchten per week naar Washington blijven behouden.

  De derde maatschappij die tussen Zaventem en de VS vliegt, het Amerikaanse United Airlines, liet eerder weten de dagelijkse verbindingen tussen Brussel en New York, Chicago en Washington vooralsnog te behouden. Tot 20 maart verandert er niets aan de verbindingen met Europa, zo deelde de maatschappij donderdag mee. Ook nadien verwacht ze te blijven vliegen op onder meer Brussels Airport, maar het is nog niet duidelijk aan welke frequentie dat zal zijn.

  600 vluchten

  Het volledige vluchtschema van de luchthaven van Zaventem blijft verstoord ten gevolge van het coronavirus. Net als donderdag was vrijdag ongeveer een vijfde van de vluchten geschrapt. Van en naar Italië, het land dat in Europa het zwaarst getroffen is door het coronavirus, is zowat 70 procent geannuleerd. Op een normale weekdag vinden op Brussels Airport zowat 600 vluchten plaats (300 vertrekken en 300 aankomsten).
   

 • Fifa adviseert alle interlands te schrappen

  De wereldvoetbalbond FIFA adviseert alle geplande interlands in maart en april te schrappen. De FIFA vindt het vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus niet verstandig oefeninterlands te spelen. Officiële duels, zoals WK-kwalificatiewedstrijden in Zuid-Amerika, zijn al uitgesteld. De FIFA laat ook weten dat clubs in maart en april, mede vanwege de vele reisverboden en het gevaar voor verspreiding van het virus, niet verplicht zijn spelers af te staan aan nationale teams. Normaal gesproken zijn clubteams daartoe wel verplicht.

 • Grote winst Wall Street na uitroepen noodtoestand in VS

  De beurs in New York kreeg vrijdag een flinke steun in de rug van de Amerikaanse president Donald Trump. Die riep voor heel de Verenigde Staten de noodtoestand uit, om geld vrij te maken voor de strijd tegen het oprukkende coronavirus. Die ingreep werd op Wall Street begroet met de sterkste dagwinst van de S&P-500 sinds oktober 2008.

  De breed samengestelde graadmeter sloot 9,3 procent hoger op 2710,95. De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 9,4 procent op 23.185,62 punten. De Nasdaq won 9,3 procent tot 7874,23 punten. Donderdag waren er nog minnen tot 10 procent te zien.

 • Delta schrapt alle vluchten naar het Europese vasteland

  Delta Air Lines schort voor een maand alle vluchten naar Europese bestemmingen op, met uitzondering van Londen. Daarnaast verlaagt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij haar aanbod van vliegreizen met 40 procent. Dat is de grootste capaciteitsreductie ooit in de geschiedenis van het concern, schrijft topman Ed Bastian in een memo aan het personeel.

  Inreisverboden   

  Luchtvaartmaatschappijen hebben wereldwijd te maken met een scherp gedaalde vraag naar vliegreizen wegens het nieuwe coronavirus. Daar komen tal van inreisverboden bovenop, waaronder die van de Verenigde Staten voor veel Europeanen.

  Delta vliegt de komende maand binnen Europa enkel nog naar Londen. ©EPA

  Air France-KLM-partner Delta stelt dat zelfs ingrepen in 2001, het jaar van de aanslagen op de Twin Towers, niet zo drastisch waren als die van nu. Om de financiële moeilijkheden te doorstaan schuift het bedrijf ook bestellingen van nieuwe vliegtuigen op de lange baan. Daarnaast biedt het bedrijf personeel tijdelijk onbetaald verlof aan en geldt er een vacaturestop.

  Bastian laat weten met het Witte Huis en het Amerikaanse Congres in gesprek te zijn over staatssteun voor luchtvaartmaatschappijen. Ook American Airlines en United Airlines schrappen Europese vluchten vanaf 19 maart.

 • Boetes voor knuffelaars in Ans

  Inwoners van de Luikse gemeente Ans riskeren een boete als ze elkaar de hand schudden, omhelzen of kussen op openbare plaatsen. Dat heeft het plaatselijke college van burgemeesters en schepenen beslist. Wie zich toch waagt aan fysiek contact, riskeert een administratieve boete tussen 25 en 250 euro.

 • Delhaize en Colruyt houden 1.000 extra mensen klaar om toestroom aan te kunnen.

  De grote supermarktreuzen in ons land versterken de bezetting in hun winkels. Bij zowel Colruyt als Delhaize staan 1.000 mensen van centrale diensten als administratie en boekhouding klaar om bij te springen in de winkels en distributiecentra. Zij kunnen goederen aanvullen in de lege rekken of extra kassa's bemannen. 'En zij kunnen werknemers vervangen die naar huis moeten wegens ziekte of omdat ze op hun kinderen moeten passen', luidt het bij Delhaize. Colruyt laat verstaan dat hulp nodig is in de hele voedselketen, productie, logistiek, distributie en winkels.

  De supermarkten worden sinds donderdag overspoeld door klanten. Die sloegen aan het hamsteren door de lockdown wegens het coronavirus. De top van de supermarkten riep op tot kalmte omdat er meer dan genoeg is voor iedereen.

  Meer online bestellingen

  De afhaaldienst Collect & Go krijgt tot 70 procent meer bestellingen dan normaal. De afhaalmomenten zaterdag en maandag zitten al helemaal vol, maar vanaf dinsdag wordt de capaciteit uitgebreid, belooft Colruyt. De voedingswinkels van Colruyt (met ook OKay, Bio-Planet, Spar en Cru) zijn zaterdag open, maar de formules Dreamland, Dreambaby en Fiets! moeten de deuren dan sluiten. Ook werknemers van die winkels kunnen mogelijk bijspringen in de voedingswinkels.

  Ook bij Delhaize wordt er veel vanop afstand besteld. De supermarktketen vraagt klanten die mobiel genoeg zijn om hun inkopen af te halen aan de winkel, zodat de thuislevering beschikbaar blijft voor wie die echt nodig heeft.

 • ING laat hele hoofdzetel thuiswerken

  Om te zorgen dat het coronavirus niet kan doorbreken onder het personeel besliste ING België dat duizenden werknemers vanaf morgen van thuis moeten werken. De kantoormedewerkers (3.000, waarvan 1.400 bij zelfstandige kantoren) zullen in hun agentschap werken, maar de overige werknemers van de derde grootste bank in België, goed voor 7.500 personeelsleden, zullen bijna allemaal thuiswerken. Een beperkt crisisteam zal nog in de Brusselse kantoren aanwezig zijn.

  Om te zorgen dat die vele duizenden medewerkers vlot kunnen telewerken, hield de bank vrijdag een test met 3.000 werknemers.  Nu die achter de rug is, zal voor een niet nader bepaalde tijd thuiswerken verplicht worden voor bijna iedereen.
  Enkele bedrijfskritische ICT-toepassingen zullen nog centraal gebeuren, maar wel via wisselende teams en gescheiden locaties. ING neemt deze maatregelen in het belang van werknemers en klanten. Maar net als andere banken wil ING België vermijden dat de basisbankdiensten en het financieren van de economie in het gedrang kunnen komen door het coronavirus. • Voorraad aan medisch materiaal 'beperkt en problematisch'

  Het Kortrijkse Covarmed, leverancier van medisch toebehoren voor voornamelijk bedrijven, zegt bijna zonder stock te zitten. 'Het is problematisch. Er komt slechts een beperkte voorraad binnen', laat het bedrijf weten. Covarmed is gespecialiseerd in de verkoop van alle EHBO-materiaal. Dat doet het bedrijf zowel voor bedrijven als voor particulieren, maar de bedrijven vormen wel de grootste afnemers. De huidige problematische situatie is volgens het bedrijf al drie weken volop aan de gang.

  De voorraad aan medisch materiaal wordt slechts in beperkte mate weer aangeleverd. 'Alcoholgel krijgen we pas eind maart binnen en we krijgen bijna niets meer binnen van materialen zoals wegwerpkledij en -handschoenen', klinkt het. 'Ook bij de mondmaskers zitten we al een tijdje door de voorraad. De leveranciers mogen niet meer exporteren.' 

 • Trump kondigt noodtoestand af

  Amerikaans president Donald Trump heeft zoals verwacht de nationale noodtoestand uitgeroepen. Er komt een federaal rampenfonds van 50 miljard dollar om staten en lokale overheden financieel en logistiek bij te staan.

 • Belgische topchefs vragen steun voor horeca

  De Vereniging van Mastercooks van België wil dat er stevige steunmaatregelen komen voor de restaurants en andere horecabedrijven die tot 3 april dicht moeten door het coronavirus.

  Topchef Peter Goossens van driesterrenrestaurant Hof van Cleve. ©Jef Boes

  De Vereniging van Mastercooks van België, die een 180-tal Belgische topchefs groepeert, zegt dat ze de regeringsmaatregelen niet in vraag stelt. Maar de organisatie legt wel de nadruk op de urgentie' van ondersteuning.

  Technische werkloosheid

  De topchefs pleiten onder meer voor het verlagen van de werkgeversbijdragen en andere vormen van bijdragen. Ook vragen ze een vereenvoudigen van de hulp bij technische werkloosheid. Tot slot willen ze hun zaak binnen drie weken weer kunnen openen. De vereniging zegt dat ze erop zal aandringen dat zo snel als mogelijk officiële verbintenissen worden aangekondigd en nagekomen.

 • Postmannen moeten meter afstand houden

  Bpost neemt maatregelen om zijn personeel en burgers te beschermen tegen het coronavirus. Maar alle producten (kranten, tijdschriften, pensioenen, aangetekende zendingen, pakjes, post) worden zoveel mogelijk uitgereikt, zo laat het bedrijf weten.

  Vanaf zaterdag sluiten alle postkantoren op zaterdag, van maandag tot vrijdag zijn ze wel open. De postpunten en kariboo! -punten volgen de openingsuren van de handelszaken waarin ze gevestigd zijn. De pakjesautomaten blijven steeds operationeel.

  Op weekdagen worden alle producten zoveel mogelijk uitgereikt. Voor de uitreiking van de pensioenen, aangetekende zendingen en pakjes zijn er wel verschillende aanpassingen voorzien. De postbode en de klant blijven op minstens één meter afstand van elkaar. De uitreiking gebeurt in de mate van het mogelijk zonder fysiek contact. Indien een handtekening vereist is, tekent de postbode zelf in aanwezigheid van de klant, voor ontvangst.

 • Groen licht voor snelle, commerciële coronatest

  Een commerciële test van de Zwitserse farmareus Roche om het nieuwe coronavirus te detecteren, krijgt groen licht van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA om gebruikt te worden in ziekenhuislabo's. Dat meldt Roche in een communiqué.

  De FDA geeft de goedkeuring voor 'noodgebruik', om de diagnosecapaciteit in de VS gevoelig te kunnen opkrikken. De Zwitserse farmareus geeft aan dat het maandelijks miljoenen testen beschikbaar heeft. Die kunnen draaien op volautomatische ziekenhuissystemen van Roche, die tot 96 testresultaten kunnen opleveren in een tijdsspanne van drie uur. De test mag eveneens in Europese labo's en ziekenhuizen gebruikt worden, aldus Roche.  

 • Crashtest voor het financiële systeem

  Beleggers en spaarders vragen zich af in welke mate het financiële systeem opgewassen is tegen de coronacrisis. Collega Kris Van Hamme analyseert verborgen risico's in de financiële markten zoals risicovolle bedrijfskredieten en computerhandel

 • Telecomoperatoren doen commerciële geste aan klanten

  Telecomoperatoren tonen zich solidair met hun klanten nu die worden gestimuleerd om thuis te werken, online lessen te volgen en contacten op afstand te houden in de strijd tegen het coronavirus.

  Proximus neemt vanaf vrijdag middernacht tot en met 31 maart uitzonderlijke maatregelen - zonder tariefwijzigingen - om er voor te zorgen "dat iedereen in deze periode verbonden kan blijven met zijn of haar naasten, van thuis uit kan werken en zich zonder zorgen kan ontspannen". Concreet krijgen klanten van Proximus de mogelijkheid om onbeperkt en 24 op 7 te bellen van een vaste lijn of mobiele telefoon naar een vaste lijn in België.

  Klanten kunnen voorts gebruikmaken van een onbeperkt downloadvolume via hun vaste internetverbinding thuis. Zakelijke klanten zullen dezelfde voordelen genieten. Alle residentiële klanten met mobiele postpaid krijgen bovendien een data-optie van 10 GB die ze in deze periode kunnen gebruiken. Alle TV-klanten van Proximus krijgen gratis toegang tot de kanalen Movies & Series, Studio 100 hits Pickx Live, en dat op alle schermen via het platform Proximus Pickx.

    Voor zakelijke klanten van Proximus zijn dezelfde voordelen van toepassing, zowel voor vaste en mobiele spraakdiensten als voor vast internet. Wat mobiel internet betreft, zal Proximus zijn mobiele klanten met professionele tariefplannen geen kosten aanrekenen voor dataverkeer buiten hun bundel.

  Ook Orange Belgium doet een geste. De operator zal al zijn residentiële en zakelijke postpaidklanten gratis 5GB aan mobiel datavolume aanbieden "om ervoor te zorgen dat ze altijd en overal verbonden kunnen blijven". Klanten krijgen volgende week meer informatie over dit extra volume. Orange zegt een felle toename te merken van de mobiele oproepen. "De technische teams volgen de ontwikkelingen op de voet en versterken het mobiele netwerk indien nodig om te allen tijde een naadloze communicatie te garanderen", klinkt het.

 • Ziekenfondsen garanderen dienstverlening

  Wie een ziekte-uitkering krijgt, hoeft zich in deze coronatijden geen zorgen te maken over de uitbetaling ervan. Ook wie bij de dokter langsgaat, krijgt zijn kosten snel terugbetaald, verzekeren de Belgische ziekenfondsen vrijdag.

  Tijdens een gezamenlijk overleg werkten ze maatregelen uit om de continuïteit van de dienstverlening voor leden en zorgverstrekkers te garanderen. Hoewel de richtlijnen om de besmetting met het coronavirus tegen te gaan ook een impact hebben op de werking van de ziekenfondsen, blijven ze de komende weken bereikbaar.

  Wel roepen ze hun leden op om enkel nog contact op te nemen via telefoon of via digitale weg. De kantoren zullen alleen nog op afspraak te bezoeken zijn en dat enkel voor dringende zaken. De consultaties van de adviserend artsen kunnen doorgaan, maar zullen de komende weken alleen telefonisch gebeuren, klinkt het verder. De gebruikelijke dienstverlening rond uitbetaling van ziekte-uitkeringen en terugbetaling dokterskosten is tot slot gegarandeerd.

 • Denemarken sluit de grenzen vier weken

  Eerste minister Mette Frederiksen kondigde dat aan tijdens een persconferentie. Vanaf morgenmiddag tot 13 april mag niemand het land in of uit, tenzij het om een uitzonderlijk noodgeval gaat. 

  Goederentrucks worden nog wel toegelaten, zeker trucks met voedsel mogen het land nog binnen.

 • 250 nieuwe coronadoden in laatste 24 uur in Italië

  In Italië zijn de afgelopen 24 uur 250 mensen omgekomen door het nieuwe coronavirus. Dat is het hoogste aantal nieuwe doden op een dag. Dat meldt de Italiaanse Civiele Bescherming. Het totale aantal doden in het Zuid-Europese land komt daarmee op 1.266. Het aantal besmettingen ligt met 17.660 ook 2.000 hoger dan donderdag. Italië is na China het meest getroffen land door het coronavirus. 

 • Geen aanwijzingen voor hamsteren van geneesmiddelen

  De maatregelen tegen de verdere verspreiding van het coronavirus hebben mensen niet aangezet tot het hamsteren van geneesmiddelen. Er zijn geen aanwijzingen voor hamstergedrag, en daar is bovendien geen enkele reden toe, klinkt het vrijdag bij de Algemene Pharmaceutische Bond (APB).

  'Hoewel we daar geen cijfers van hebben, kunnen we wel stellen dat het drukker dan anders is bij de apotheken', zegt Lieven Zwaenepoel, woordvoerder van APB. 'Maar dat is niet noodzakelijk omdat er meer aankopen gebeuren. Mensen komen voor informatie, of omdat ze - begrijpelijk - ongerust zijn.'

  Alleen mondmaskers en handgels zijn nog altijd moeilijk te verkrijgen.

 • Socialistische onderwijsbond vindt maatregelen 'halfslachtig en te laat'

  'De maatregelen die de overheid nu uitgevaardigd heeft, zijn halfslachtig en komen te laat'. Dat laat de socialistische onderwijsbond donderdag weten in een persmededeling. Acod meent dat de overheid reeds eerder had moeten overgaan tot een volledige sluiting van de scholen.

  'De maatregelen die nu genomen zijn, scheppen meer vragen dan ze antwoorden geven', aldus de vakbond. 'In deze situatie is een belangrijke rol weggelegd voor de school- of centrumafgevaardigd. Bepaalde maatregelen moeten worden uitgewerkt op lokaal niveau. De school- of centrumafgevaardigde heeft hier zijn inbreng.'

 • 'Europa is nieuwe epicentrum van Covid-19'

  Europa is het nieuwe epicentrum van de uitbraak van het coronavirus. Het oude continent heeft daarmee China van de weinig benijdenswaardige troon gestoten. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vrijdag bekendgemaakt. 

  'Europa heeft sinds vrijdag meer bevestigde gevallen van besmettingen en overlijdens door het coronavirus dan de rest van de wereld samen, op China na', zo liet WGO-baas Tedros Adhanom weten op een persconferentie in Genève. De dodentol van de pandemie bedraagt nu wereldwijd 5.000, terwijl het aantal besmettingen 132.000 bedraagt, zo zei Adhanom nog. 

  Europa heeft sinds vrijdag meer bevestigde gevallen van besmettingen en overlijdens door het coronavirussen dan de rest van de wereld samen, op China na.
  Tedros Adhanom
  Directeur-generaal Wereldgezondheidsorganisatie

 • UZ Gent vraagt studenten geneeskunde op kinderen van personeel te passen

  Het UZ Gent, een van de grootste ziekenhuizen van Vlaanderen, vraagt aan studenten geneeskunde om de komende periode op de kinderen van het medisch personeel te passen. Zo zijn die minder afhankelijk van opvang die door scholen of familieleden wordt geregeld. Niet-dringende ingrepen worden uitgesteld en AZ Jan Palfijn neemt een aantal patiënten over om ruimte en personeel vrij te maken voor acute zorg.

  Medewerkers wordt gevraagd eerst zelf opvang te regelen zonder de grootouders in te schakelen. Indien nodig zoekt het ziekenhuis een vrijwillige oppasser in de buurt. Het UZ Gent telt meer dan 6.000 personeelsleden, die indien mogelijk meer dan twee dagen per week thuiswerken.

 • Weyts schept klaarheid over gevolgen van opschorten van de lessen

  In een Schooldirect-bericht, de elektronische nieuwsbrief voor schooldirecties, schept Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) klaarheid over de gevolgen van het opschorten van de lessen door de corona-gezondheidscrisis. Er zijn richtlijnen over de opvang van leerlingen, en de aanwezigheid van het personeel.

  Wat de opvang van de leerlingen betreft, moet - zolang het lukt - op school opvang voorzien worden tijdens de normale schooluren (inclusief voor- en naschoolse opvang) voor gezonde leerlingen van wie de ouders geen geschikte opvang kunnen voorzien. Een attest van de werkgever hebben die ouders niet nodig. 

  Voorts geldt dat zieke kinderen thuis blijven. Kinderen van leraren gaan naar de opvang waar ze schoollopen. Bij de opvang moet rekening gehouden met de bestaande richtlijnen rond hygiëne. Er wordt ten zeerste afgeraden om de kinderen te laten opvangen door de grootouders.

  Er moet ook gezocht worden naar 'alternatieven om het leerrecht van kinderen te garanderen'. De afwezigheden moeten niet geregistreerd worden. Voor het personeel geldt dat er vooraf afspraken worden gemaakt in het bevoegde onderhandelingscomité over hun vereiste aanwezigheid. Hun salaris blijft doorbetaald en ze blijven in dienstactiviteit.

  ©BELGA

 • VAB-Rijschool schort alle lessen en rijopleidingen op

  VAB-Rijschool schort vanaf zaterdag alle lessen en rijopleidingen tijdelijk op, om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt VAB-Rijschool vrijdagnamiddag. VAB-Rijschool zal iedereen die tijdens deze periode een les ingepland heeft informeren. Vanaf het moment dat het opnieuw mogelijk wordt om lessen online in te plannen, zal VAB ook al zijn klanten verwittigen, zo meldt de onderneming.

 • Passagiers cruiseschepen mogen niet van boord in Antwerpen

  Cruiseschepen die in de komende weken in Antwerpen aanmeren, worden wel bevoorraad maar de passagiers mogen niet afstappen. Dat bevestigt het kabinet van schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). Op dit moment ligt er geen zeecruise aangemeerd in Antwerpen. Het eerstvolgende schip komt op 18 maart aan vanuit het Verenigd Koninkrijk.

 • Start van Giro wordt uitgesteld

  De 103e editie van de Ronde van Italië zal niet op 9 mei kunnen beginnen. Vanwege het coronavirus is de start, voorzien in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, uitgesteld naar een nog te bepalen datum. Dat maakte organisator RCS Sport vrijdag bekend. 

  Mariusz Revesz, namens de Hongaarse regering bevoegd voor de lokale organisatie, liet vrijdag op zijn Facebookpagina weten dat de passage in Hongarije uitgesteld zou worden. Enkele uren later wordt dat nieuws bevestigd door de Italiaanse wedstrijddirectie.

  'Alle partijen zijn akkoord om samen te werken zodat de Giro op een later moment in Hongarije kan beginnen. De nieuwe datum wordt ten vroegste op 3 april gecommuniceerd wanneer de maatregelen van de Italiaanse regering ten einde lopen', zegt organisator RCS Sport.

 • Lokale verkiezingen in Groot-Brittannië uitgesteld

  De Britse lokale verkiezingen, die in mei zouden plaatsvinden, worden uitgesteld tot de herfst. Dat heeft de Britse kiescommissie beslist. De lokale verkiezingen in mei zouden samenvallen met de piek van de corona-epidemie in het Verenigd Koninkrijk, klinkt het. 

 • Ziekenhuizen schorten niet-dringende ingrepen en consultaties op

  De ziekenhuizen gaan niet-dringende ingrepen en consultaties vanaf zaterdag opschorten. Dat zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen bij koepelorganisatie Zorgnet-Icuro. 'De meeste ziekenhuizen worden inmiddels geconfronteerd met besmette patiënten', zegt hij.

  De ziekenhuizen krijgen wel steeds meer coronagevallen te verwerken, maar personeel en middelen zijn volgens Geboers nog niet uitgeput. 'Er wordt druk gewerkt om de capaciteit voor de toekomst te verhogen', zegt hij. De beslissing om niet-dringende ingrepen uit te stellen, past daarin. 

  De ziekenhuizen zijn wel bezorgd over de opvang van kinderen van zorgverstrekkers. 'Er is bepaald dat de scholen in opvang zouden voorzien, maar links en rechts horen we dat scholen dat idee niet altijd genegen zijn. De sector dringt erop aan dat het toch gebeurt', zegt Geboers.

  ©Jef Boes

 • NMBS neemt extra maatregelen

  Spoorwegmaatschappij NMBS neemt vanaf vrijdag nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt de vervoersmaatschappij in een persbericht. Zo zullen er onder andere 'visuele controles' zijn, waarbij de controleurs de tickets niet in handen zullen nemen.

  De NMBS vraagt de reizigers ook zoveel mogelijk elektronisch te betalen. Treinen en stations worden ook gekuist met extra aandacht voor zaken waarmee reizigers vaak in contact komen, zoals de opklapbare tafels, deurklinken en vuilnisbakken.

  Het aanbod blijft ongewijzigd. De NMBS meldt weinig problemen te ondervinden, door het advies van de Nationale Veiligheidsraad komen niet alle reizigers op piekuren.

 • Turkije weert vliegtuigen uit België en andere landen

  Turkije gaat tot 17 april vluchten uit België en acht andere landen weren vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Turkse minister van Transport gemeld. De andere landen zijn Duitsland, Nederland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en Zweden.

  Ook vanuit Turkije zullen er geen vluchten meer vertrekken naar de negen Europese landen. Eerder schortte het land al vluchten op van en naar China, Iran, Irak, Italië en Zuid-Korea.

 • Passagiers cruiseschepen mogen niet van boord in havens van Zeebrugge en Oostende

  De passagiers van cruiseschepen die aanmeren in de West-Vlaamse havens mogen niet van boord. Dat meldt de gouverneur van West-Vlaanderen. De cruiseschepen vallen onder de beperking van recreatieve activiteiten. De catering van de schepen mag ook enkel aan boord voorzien worden.

 • Fors meer telefoongesprekken, netwerk even overbelast

  De telecomoperatoren merken dat hun klanten veel meer bellen tijdens de coronacrisis. Proximus zag een toename met 50 à 60 procent tegenover een week geleden. Er waren vrijdagochtend beperkte netwerkproblemen, maar die zouden van de baan zijn.

  Volgens Proximus-woordvoerder Fabrice Gansbeke piekt het telefoonverkeer sinds donderdagavond, toen de regering nieuwe maatregelen presenteerde om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

  Telenet zag sinds midden deze week een eerste stijging van belminuten en dataverbruik. Dat zal nog toenemen, denkt het bedrijf, door meer telewerken en videoconferencing. Telenet bekijkt welke maatregelen er genomen kunnen worden om klanten een optimale dienstverlening te blijven garanderen.

 • 7 nieuwe coronagevallen in België, officieel cijfer staat op 559

  Er hebben donderdag 160 mensen in België positief getest op het coronavirus. Dat meldt de FOD Volksgezondheid vrijdagnamiddag. Eerder op de dag werd tijdens een persconferentie melding gemaakt van 153 nieuwe besmettingen, maar dat was zonder zeven personen mee te tellen over wier woonplaats er nog geen duidelijkheid is, zo is vernomen bij Sciensano. De teller komt daarmee op 559 bevestigde coronabesmettingen, meldt de FOD.

 • 'Trump gaat noodtoestand uitroepen'

  De Amerikaanse president Trump gaat de noodtoestand uitroepen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt persagentschap Bloomberg op basis van ingewijden. Dat zou hij doen tijdens een persconferentie om 15.00 uur, 20.00 uur Belgische tijd.

  Door het uitroepen van de noodtoestand activeert Trump de "Stafford Act", die de deur opent voor meer federale hulp voor de staten en lokale besturen.

  Trump staat steeds meer onder druk om stappen te zetten tegen de verspreiding van het virus, nu gouverneurs en burgemeesters in heel het land zelf maatregelen nemen. Zo worden op steeds meer plaatsen scholen gesloten en evenementen geannuleerd. In de VS zijn al meer dan 1.700 besmettingen met het virus bevestigd. Eenenveertig mensen kwamen al om het leven. 

 • Nederland weert vluchten uit risicogebieden

  Nederland zal vanaf vrijdagavond 18.00 uur geen inkomende passagiersvluchten meer toestaan uit een aantal risicogebieden vanwege het coronavirus. Dat heeft minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen aangekondigd. Het gaat om vluchten uit China (inclusief Hongkong), Iran, Zuid-Korea en Italië.

  Op basis van adviezen van de experts kunnen daar iedere dag landen aan toegevoegd worden. Nederland zal vluchten uit de risicogebieden twee weken weren. Of de regeling verlengd zal worden, moet van dag tot dag worden bekeken, zegt de minister. Vrachtvluchten mogen nog wel landen.

 • Eurostar past dienstregeling aan

  Eurostar kondigt aan dat hun treinen blijven rijden, maar dat de dienstregeling wel wordt aangepast ten gevolge van de veranderende vraag en het reisgedrag. Enkele treinen werden geannuleerd en passagiers kunnen tickets boeken voor een andere trein. Meer info is te vinden op de website van Eurostar.

 • Airbnb maakt gratis annuleren mogelijk

  Airbnb, het online platform voor het verhuren en boeken van privé-accomodaties, staat toe dat klanten hun reservaties gratis kunnen annuleren. Het gaat om reservaties in China, Zuid-Korea, Italië en de Verenigde Staten die vóór 11 maart gemaakt zijn, met een verblijf voorzien vanaf 13 maart tot 13 april.

 • Supermarkten: ‘Mensen blijven vrijdag hamsteren'

  Bij de supermarkten blijven mensen vrijdag massaal proviand inslaan. ‘Sinds donderdag nemen we de term hamsteren in de mond. Je kunt er niet meer om heen’, zegt Colruyt-woordvoerder Hanne Poppe. Eenzelfde geluid bij Delhaize. ‘Donderdag was een overrompeling en dat gedrag zet zich vrijdag voort’, zegt woordvoerder Roel Dekelver.

  Ook Aldi en Lidl kunnen de vraag moeilijk aan. Beide ketens sloten enkele winkels doorheen de dag tijdelijk. ‘Wij hebben een tiental winkels een uur gesloten omdat er te veel volk was’, zegt Lidl-woordvoerder Isabelle Colbrandt. De Aldi van Lebbeke ging twee uur dicht, zodat het personeel de rekken kon bijvullen. ‘Al onze winkels mogen tijdelijk sluiten om aan te vullen’, zegt woordvoerder Dieter Snoeck.

  Ook de webwinkels van de supermarkten krijgen 50 tot 70 procent meer bestellingen. Bij Collect & Go van Colruyt kunnen mensen voor zaterdag en maandag geen bestellingen meer plaatsen. ‘Ook wij zitten aan onze volle capaciteit, al breiden we ze uit’, zegt Dekelver van Delhaize. ‘We vragen mensen wel om bestellingen in de winkels af te halen. Liever niet via thuislevering. Die methode willen we maximaal open stellen voor ouderen en minder mobiele mensen.'

  Eerder op de dag riep winkelfederatie mensen op niet te hamsteren. ‘Er zijn voldoende producten in de magazijnen, al duurt het even voor ze op het winkelschap liggen’, klinkt het.

 • Braziliaanse president Bolsonaro mogelijk besmet met coronavirus

  Bij de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is volgens Braziliaanse media na een eerste test het nieuwe coronavirus geconstateerd. Op zijn Facebookpagina zegt Bolsonaro niet besmet te zijn.

  In het Amerikaanse Witte Huis wordt wel spoedoverleg belegd, want vorige week was er een ontmoeting tussen Bolsonaro en de Amerikaanse president Donald Trump. Van de communicatiechef van Bolsonaro, Fabio Wajngarten, is afgelopen week vastgesteld dat hij het virus heeft opgelopen. Hij was mee met de Braziliaanse delegatie die Trump bezocht. Wajngarten staat op een van de foto's naast Trump. Die heeft laten weten niet bezorgd te zijn.

  De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Braziliaanse collega Jair Bolsonaro, met op de achtergrond links de besmette medewerker van Bolsonaro. ©EPA

 • Voorlopig maar twee Commissies in de Kamer volgende week

  In de Kamer staan volgende week voorlopig maar twee Commissies gepland.  In de andere Commissies stond niets essentieels op de programma, waardoor die uitgesteld konden worden, valt te horen.

  De Kamercommissie Financiën buigt zich maandagmiddag over de nieuwe serie voorlopige twaalfden, dit keer voor de maanden april, mei en juni. De Commissie moet maandag wel stemmen, zodat de voorlopige kredieten donderdag in plenaire vergadering behandeld kunnen worden. 

  Dinsdagochtend vergadert de Commissie Sociale Zaken, Werk en Pensioenen over een wetsvoorstel met maatregelen voor zelfstandigen die getroffen worden door het coronavirus. Concreet voorziet het wetsvoorstel dat zelfstandigen die hun zaak minstens zeven opeenvolgende dagen moeten sluiten door bijvoorbeeld een epidemie, aanspraak zullen kunnen maken op een financiële uitkering van tussen de 25 en 100 procent van het bedrag van de maandelijkse financiële uitkering.

  Met uitzondering van de plenaire vergadering op donderdagmiddag en een samenroeping van het Bureau en de Conferentie van voorzitters op woensdag worden voorlopig alle andere parlementaire werkzaamheden even opgeschort. 

 • Zwitserland sluit alle scholen uit voorzorg

  Net als in België sluiten de scholen in Zwitserland de deuren tot 4 april. Bijeenkomsten van meer dan 100 personen worden verboden, in clubs en restaurants mogen maximum 50 mensen tegelijkertijd aanwezig zijn. Dat zijn enkele maatregelen die de regering vrijdag heeft bekendgemaakt. 

  De regering belooft bovendien 10 miljard Zwitserse frank (9,5 miljard euro) vrij te maken om de economie te helpen. Ook culturele en sportinstellingen zullen ondersteund worden.

 • Zeven bevestigde gevallen in rusthuis Watermaal-Bosvoorde

  Van zeven bewoners van het rusthuis Ter Kameren in Watermaal-Bosvoorde is al bevestigd dat ze besmet zijn met het coronavirus. Dat zegt Sven Heyndrickx van Iriscare, de instelling van de Brusselse zorgsector.

  Donderdag was er bezorgdheid over een groot aantal mogelijke besmettingen in het rusthuis. De situatie lijkt gestabiliseerd. Vrijdagnamiddag liggen dertien bewoners in het ziekenhuis, een extra tegenover donderdag. 

  Het is nog wachten op de testresultaten van zes andere patiënten. Voor het overige zijn er nog 21 bewoners "verdacht", maar zij kunnen gewoon in het rusthuis verder opgevolgd worden omdat ze amper symptomen vertonen.

 • Gemeente Heers sluit cafés en restaurants wegens 'lockdown-feestjes'

  De Limburgse gemeente Heers heeft vrijdag beslist dat alle cafés en restaurants vanaf 15 uur moeten sluiten. Het gemeentebestuur wil daarmee de "lockdown-feestjes", die in tal van gemeenten voor vrijdagavond worden aangekondigd, in de kiem smoren.

  'Het gemeentebestuur van Heers roept op om niet naar deze bijeenkomsten te gaan en het gezond verstand te laten primeren. We moeten samen ons best doen om de verspreiding van het coronavirus zoveel als mogelijk in te dijken', klinkt het.

 • Aldi's kunnen uur sluiten om rekken aan te vullen

  Klanten kunnen bij hun Aldi voor gesloten deuren komen te staan. De supermarktketen laat winkels toe over de middag een uur te sluiten of 's avonds een uur vroeger dicht te doen om het personeel toe te laten de rekken aan te vullen.

    Aanleiding is de extreme drukte door hamsterende klanten als gevolg van de coronacrisis. Maar net als de andere supermarkten benadrukt Aldi dat de keten over voldoende voorraden beschikt.

 • Duitse politie voert grenscontroles uit aan Belgische grens

  Duitsland heeft aan al zijn grenzen, ook die met België, controlemaatregelen ingesteld om een uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Duitse ambassade in Brussel vrijdag bevestigd.

  De politie zal aan de automobilisten die het land in willen, vragen of ze koorts hebben of ziek zijn.

  De ambassade benadrukt dat het niet om een herinvoering gaat van de grenscontroles, en ook niet om systematische controles. Het gaat eerder om een versterking van de willekeurige controles aan de grenzen, zo klinkt het nog.

  ©EPA

 • Aalst plaatst medische containers om mogelijke patiënten te triëren

  In Aalst plaatst de stad twee containers om patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, te triëren. De unit wordt aan een huisartsenpraktijk geplaatst, waar patiënten na een medische controle kunnen worden doorverwezen.

 • Shoppingcentra Wijnegem en Waasland blijven open

  De shoppingcentra Wijnegem Shop Eat Enjoy en Waasland Shopping zullen ondanks de maatregelen tegen het nieuwe coronavirus ook tijdens het weekend openblijven. Dat meldt het vastgoedbedrijf Ceusters, de beheerder van de shoppingcentra.

  De maatregelen van de regering worden wel opgevolgd, benadrukt Ceusters. Zo zullen alle horecazaken in de shoppingcentra tot en met 3 april dicht blijven. De winkels die essentiële diensten leveren - zoals voedingswinkels en apothekers - blijven gewoon open. De overige handelszaken sluiten tijdens het weekend de deuren. 

 • EU heeft richtlijnen voor medische screenings aan grenzen klaar

  Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil geen algemene inreisverboden als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus.

  'We willen allemaal onze burgers beschermen, maar algemene inreisverboden worden door de Wereldgezondheidsorganisatie niet aanzien als de meest doeltreffende manier. Bovendien verstoren ze het leven van mensen en de grensoverschrijdende handel', reageerde von der Leyen op de inreisverboden die lidstaten als Tsjechië en Slovakije hebben aangekondigd. 

  'Wat we kunnen, en zouden moeten doen, zijn medische screenings. Die kunnen uitgevoerd worden aan de Europese buitengrenzen, de binnengrenzen of op het grondgebied van lidstaten', vervolgde von der Leyen. Ze zei dat eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson vrijdag reeds richtlijnen voor screenings aan de grenzen zal presenteren aan de lidstaten. 

 • Meeste vluchten vanop Brussels Airport richting VS gaan voorlopig door

  De impact van het reisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde en dat vanaf zaterdag geldt, blijft voorlopig vrij beperkt op Brussels Airport. Van de 44 vluchten die elke week vanop de luchthaven opstijgen richting de Verenigde Staten, zijn er momenteel 8 geannuleerd, zo werd bij de luchthaven vernomen.

  Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines kondigde donderdag de ingrijpendste aanpassingen aan. De dagelijkse vlucht van en naar New York wordt vanaf zaterdag geschrapt. De vier vluchten per week naar Washington blijven behouden.

 • Coronavirus nieuwe klap voor Antwerpse diamantsector

  De Antwerpse diamantsector ziet het herstel waarop gehoopt werd na een moeilijk 2019, gefnuikt door de opkomst van het coronavirus. Na een hoopvol januari kleurden de cijfers voor de maand februari opnieuw dieprood.

  'De agenda van de internationale diamanthandel wordt grotendeels bepaald door een aantal belangrijke beurzen die wereldwijd georganiseerd worden en bepalend zijn voor het orderboekje van diamanthandelaren', klinkt het vrijdag bij diamantkoepel AWDC. 'Door het coronavirus werden heel wat beurzen geannuleerd of uitgesteld, wat een grote impact heeft op de handelscijfers.'

   Ook de tijdelijke sluiting van grote juwelenketens in China, het annuleren van vluchten en de toenemende schrik voor een economische recessie hebben als gevolg dat de handel in diamant afneemt.

 • Vlaamse universiteiten schroeven maatregelen op

  De Vlaamse universiteiten schroeven hun maatregelen op, nadat de Nationale Veiligheidsraad donderdagavond nieuwe en scherpere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus afkondigde.

  De Universiteit Gent kondigt vrijdag aan alle lessen en practica op vanaf maandag op afstand te organiseren, nadat de universiteit donderdag al haar campussen en faciliteiten sloot. Onderwijsactiviteiten die niet op afstand kunnen worden georganiseerd, worden geschorst tot en met 19 april 2020, het einde van de paasvakantie. Dat betekent dat studenten tot en met 19 april niet meer naar de UGent gaan voor onderwijsactiviteiten of onderwijsbegeleiding.

  De KU Leuven gaat naast de hoorcolleges ook de werkcolleges digitaal doen plaatsvinden. De bibliotheken blijven enkel beperkt open voor opzoekwerk en zijn volledig voorbehouden voor thesis- en paperwerk. Studenten die naar huis kunnen gaan, moeten dat ook doen, vraagt de universiteit.

  De Universiteit Antwerpen bekijkt voor elke faculteit individueel of er practica kunnen doorgaan. Faciliteiten worden gesloten, maar er wordt bekeken of er afgehaald kan worden bij de studentenrestaurants. De bibliotheken blijven open, maar enkel om materiaal te ontlenen en voor onderzoek. De universiteit vraagt om niet te komen studeren in de bibliotheek. Alle sport- en cultuurevenementen worden ook opgeschort.

  Ook de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Universiteit Hasselt kondigen aan vanaf maandag volledig digitaal te werken en les te geven. De VUB sluit haar campussen en faciliteiten voor iedereen die er niet noodzakelijk moet zijn. De nationale en internationale kotstudenten die kunnen naar huis gaan, moeten ook naar huis gaan. Voor de studenten zonder mogelijkheid om naar huis te gaan, wordt bekeken welke oplossingen mogelijk zijn.

  De Universiteit Hasselt doet hetzelfde, en roept studenten op om zoveel mogelijk thuis te studeren. De bibliotheek blijft wel open voor studenten die thuis geen geschikte studeerplek hebben. Er wordt aan hen gevraagd om voldoende onderlinge afstand te bewaren. Aan personeelsleden van UHasselt wordt gevraagd om zoveel mogelijk thuis te werken, als het werk dat toelaat.

 • Duitsland neemt forse economische maatregelen

  De Duitse overheid gaat forse maatregelen nemen om de economische terugslag van het coronavirus te bevechten:

 • Modewinkels blijven langer open op vrijdag

  Heel wat moderetailers zullen op vrijdag langer open blijven om op deze manier nog extra klanten te kunnen bedienen. Dat laat de Mode Unie weten, vereniging van zelfstandige modeverkopers.

  Door de nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus die de Nationale Veiligheidsraad op donderdagavond afkondigde, moeten de winkels dicht in het weekend. 

 • Smartschool lanceert nieuwe tool voor afstandsonderwijs

  Smartschool introduceert de komende dagen een compleet nieuwe tool die realtime afstandsonderwijs mogelijk maakt zodat de leerachterstand tot een minimum beperkt kan worden. Smartschool Live wordt gefaseerd beschikbaar vanaf 14 maart 2020.

  De tool stelt leerkrachten makkelijker in staat zijn of haar scherm te delen en aantekeningen op documenten beschikbaar te maken. Leerlingen kunnen hun webcam in- en uitschakelen en kunnen reageren en discussiëren via een chatfunctie.

 • Iets meer duidelijkheid over scholenopvang

  De opvang van kinderen tot 14 jaar blijft prioritair voor ouders die in de zorg- en veiligheidssector werken, en voor ouders die geen alternatieven hebben. Dat is de uitkomst van het overleg tussen de scholenkoepels en het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

  Er is geen aantal besloten over hoeveel leerlingen naar de opvang mogen gaan, en er is ook nog geen duidelijk zicht op hoeveel leerlingen er een beroep op gaan doen. Scholengemeenschappen kunnen zich onderling organiseren om samen een opvangplek te voorzien, in plaats van de opvang te verspreiden over verschillende scholen.

  Het schoolpersoneel moet ook aanwezig blijven op de scholen, op voorwaarde dat ze niet ziek zijn. Het zijn de leerkrachten die in opvang voorzien. De scholen kunnen zich best zelf organiseren om de taken te verdelen tussen opvang en het verspreiden van het lesaanbod, maar concrete richtlijnen daarover werden niet afgesproken op het overleg.

  Het blijft in de eerste plaats de bedoeling om verworven leerstof te blijven inoefenen en geen nieuwe zaken aan te reiken. Zeker voor jonge kinderen is het de bedoeling om ze oefeningen aan te reiken waardoor ze blijven lezen en rekenen.

  De koepels doen een beroep op hun pedagogische begeleidingsdiensten om leerstof verder te blijven verspreiden. Voor kinderen die geen toegang hebben tot een pc of een goeie leeromgeving, wordt de komende dagen nog naar een oplossing gezocht. 

  De blijvende onduidelijkheid over de praktische kant van de maatregel stoot hier en daar op onbegrip.

 • Europese Commissie belooft maximale flexibiliteit

  De Europese Commissie gaat de lidstaten 'maximale flexibiliteit' verlenen om staatssteun te geven en begrotingsuitgaven te doen om de economische gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vrijdag aangekondigd. 

  Volgens von der Leyen betekent de coronacrisis een grote shock voor de Europese economie. 'We moeten zorgen dat de shock zo kort en beperkt mogelijk blijft en geen permanente schade aanricht', verklaarde de Duitse Commissievoorzitter. 'De lidstaten moeten zich comfortabel voelen om alle noodzakelijke maatregelen te nemen', aldus von der Leyen. 

  Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. ©EPA

 • Portugal gaat over tot noodtoestand

  De Portugese regering heeft vrijdag beslist om de noodtoestand af te kondigen. Zo kan ze de burgerbescherming, de politie en het leger op de been brengen om de epidemie onder controle te brengen van het nieuwe coronavirus.

  De regering in Lissabon heeft ook een dertigtal uitzonderlijke maatregelen genomen. Crèches, scholen en universiteiten gaan dicht vanaf maandag. Dat zal zeker een maand lang zo blijven. Werknemers die thuis moeten blijven voor hun kinderen, zullen twee derde van hun loon krijgen, dat deels wordt betaald door de werkgever en deels door de staat.

  Eerder moesten discotheken al de deuren sluiten, mochten passagiers van cruiseschepen niet van boord gaan in Portugese havens, en werden bezoekjes aan rusthuizen verboden. De eigenaars van cafés en restaurants moeten hun capaciteit met een derde beperken, zodat hun klanten voldoende afstand kunnen behouden. Winkelcentra en supermarkten mogen nog een beperkt aantal klanten binnenlaten. 

 • Verkoop Volkswagen keldert

  De wereldwijde verkoop van de groep Volkswagen, die behalve het kernmerk Volkswagen ook merken als Skoda, Audi en Seat heeft, ging vorige maand in vergelijking met een jaar eerder met bijna een kwart omlaag tot 546.300 voertuigen. In China kelderde de verkoop met bijna 75 procent. Door de uitbraak van het virus kwam het openbare leven in China stil te liggen en bleven mensen weg uit de showrooms. In West-Europa nam de verkoop ook af, maar in Noord-Amerika zat die in de lift.

  -75%
  Minder autoverkoop in China
  In China kelderde de verkoop van Volkswagen met bijna 75 procent.

 • Vlaamse regering stelt reeks steunmaatregelen voor: een overzicht

  De Vlaamse regering kondigde vrijdag een hele reeks maatregelen aan om de impact van het coronavirus te temperen. Daarmee wil ze een economisch bloedbad vermijden.

  ©BELGA

 • BNP Paribas Fortis houdt kantoren open in de voormiddag

  De Belgische bank BNP Paribas Fortis bevestigt dat de kantoren gewoon open blijven. In de voormiddag kunnen klanten langskomen voor verrichtingen tijdens de normale openingsuren. In de namiddag zijn medewerkers beschikbaar voor een gesprek op afstand via telefoon of skype. 'Ons Easy Banking call center blijft ook gewoon open', zegt CEO Max Jadot.   

  De bank stelt één project uit door het coronavirus: het vervangen van non-cash-automaten door tablets in de kantoren. De tablets worden geïnstalleerd, maar de bank laat de oude automaten nog een tijd staan.

  Bij de introductie van de tablets, waar klanten bepaalde verrichtingen zelf kunnen doen, geeft de bank immers digitale ateliers om mensen die niet zo mee zijn met technologie vertrouwd te maken met het nieuwe systeem. 'Die sessies worden vooral door oudere mensen gevolgd, en het is nu niet het goede moment om veel oudere mensen samen te zetten in een lokaal', zegt retaildirecteur Michael Anseeuw van BNP Paribas Fortis.

  Vanaf 19 april zal de bank weer met de digitale ateliers beginnen en zullen de geldloze automaten geleidelijk verdwijnen. In totaal vervangt BNP Paribas Fortis 1.000 automaten in zijn kantoren door ruim 1.500 tablets.

  CEO Max Jadot gaf ook aan dat het aantal werknemers dat besmet is door het virus 'minder dan 5' bedraagt. Eén ervan is een medewerker van een kantoor. Dat is gesloten. Bij de bank werken momenteel 3.500 werknemers van thuis. 

 • Kind en Gezin opent informatielijn en garandeert dienstverlening

  Kind en Gezin heeft een informatielijn geopend om vragen van (jonge) ouders over het coronavirus te beantwoorden. De organisatie informeert ook kinderdagverblijven om opvang goed te laten verlopen. Alle belangrijke dienstverlening blijft gegarandeerd en ouders wordt met aandrang gevraagd om de nodige vaccinaties en opvolgmomenten voor hun kind te laten doorgaan. Om besmettingsgevaar te vermijden gebeuren die best niet bij de huisarts. Kind en Gezin benadrukt dat zieke kinderen of kinderen met symptomen niet in de opvang of in een consultatiebureau thuishoren. 

  Deskundigen zullen e-mails van burgers beantwoorden op corona@opgroeien.be. Ouders kunnen daar terecht voor dringend advies over kinderopvang en de dienstverlening. Alle consultatiebureaus blijven open. Sommige ouders vragen zich af of ze met jonge kinderen binnen moeten blijven. Dat is niet het geval. Een wandeling is niet gevaarlijk, ook niet voor jonge kinderen. 

 • Uitvaartsector: 'Lijkkist best via Skype kiezen'

  De Koninklijke Federatie van Begrafenisondernemers van België vzw, afgekort Funebra, benadrukt dat bloemenwinkels, showrooms en ontmoetingsplaatsen tijdens het weekend moeten sluiten. Ze dienen ook regelmatig te worden ontsmet. Voor uitvaarten wordt aanbevolen zoveel mogelijk zaken te regelen via de telefoon. Alleen voor de keuze van de kist kan eventueel een afspraak worden gemaakt, tenzij dat via Skype geregeld kan worden.

 • Swissport start met tijdelijke werkloosheid op Brussels Airport

  De afhandelaar Swissport Belgium past vanaf zaterdag tijdelijke werkloosheid toe op Brussels Airport. Volgens een woordvoerder is het aantal vluchten dat Swissport moet afhandelen door de coronacrisis met 20 procent verminderd. Ook het aantal passagiers per vlucht is gedaald. De vakbonden hebben begrip, maar vragen een compensatie voor de werknemers. 

  'We peilen bij de werknemers of ze overuren willen opnemen of vrijwillig willen thuisblijven voor schoolgaande kinderen. Per departement wordt dag na dag bekeken hoeveel mensen nodig zijn. Het is op dit ogenblik niet mogelijk daar een algemeen cijfer op te plakken', zegt de woordvoerder.

  Bij Swissport op Brussels Airport werken 1.400 mensen.

 • Tsjechië sluit de deur

  Tsjechië weert vanaf zondag middernacht alle buitenlanders en laat eigen inwoners niet meer de grens oversteken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Hamacek vrijdag bekendgemaakt.

 • Deliveroo wil restaurants bijstaan

  Deliveroo hoopt door maaltijden aan huis te leveren restaurants zoveel mogelijk bij te staan, nu die tot 3 april verplicht moeten sluiten. 'De chefs kunnen zo verder blijven werken, en de stocks kunnen toch nog verkocht worden. Het is niet veel, maar we zullen helpen waar we kunnen', zegt woordvoerder Rodolf Van Nuffel.

  Klanten kunnen de koeriers ook vragen om een contactloze levering. 'De koerier zet dan zijn isothermische zak open en zet enkele stapjes naar achteren. Vervolgens neemt de klant de bestelling eruit.'

  Voorlopig is het voor Deliveroo moeilijk te voorspellen of de vraag naar thuisleveringen fel zal toenemen. Extra koeriers werden voorlopig nog niet opgetrommeld. Wel werd een fonds opgericht voor koeriers die door het coronavirus niet kunnen komen werken. Zij krijgen een forfaitaire vergoeding per week. 

  ©REUTERS

 • Comeos wil dat ook drogisterijen zaterdag open kunnen blijven

  De handelsfederatie Comeos wil dat drogisterijen, of andere zaken die medische hulpmiddelen als gels en zeep verkopen, eveneens open kunnen blijven op zaterdag. Dat heeft CEO Dominique Michel vrijdag tijdens een persconferentie laten weten.

  De regering besliste donderdagavond om winkels voorlopig dicht te houden tijdens het weekend. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor apotheken en winkels die levensmiddelen of dierenvoeder verstrekken. Comeos wil nu dat die uitzondering wordt uitgebreid, zodat ook drogisterijen zaterdag open kunnen blijven. Dat moet helpen om een al te grote rush op de supermarkten te vermijden, zegt Dominique Michel.

  Voor de winkels die dicht blijven in het weekend, vraagt Comeos dan weer dat die zaken de mogelijkheid krijgen om in de week soepelere openingsuren te hanteren. Daarnaast wil de handelsfederatie dat medewerkers van supermarkten, net als de mensen die actief zijn in de zorgsector, voorrang krijgen voor de opvang van kinderen. De CEO wijst erop dat de supermarkten alle personeelsleden nodig hebben om de rekken in de supermarkten voldoende vol te houden.

 • Bankenfederatie garandeert continuïteit dienstverlening

  De Belgische bankenfederatie Febelfin heeft vrijdag de continuïteit van de dienstverlening gegarandeerd, nadat nationale maatregelen donderdag werden aangekondigd. 'Het belangrijkste is nu continuïteit en stabiliteit', zegt woordvoerder Rodolphe de Pierpont.

  De bankkantoren en loketten zullen zo tijdens de week in principe open blijven. 'We raden wel aan om enkel in absoluut noodzakelijke gevallen naar de bank te gaan', aldus de woordvoerder. 'Je kan namelijk alle dagelijkse verrichtingen digitaal of op afstand doen. Dat raden we sterk aan.' In het weekend zullen de banken wellicht sluiten.

  Bedrijven die financiële moeilijkheden verwachten, worden gevraagd proactief hun bank te contacteren zodat ze daar verder geholpen kunnen worden. 

 • Bedrijven kunnen sociale bijdragen in termijnen betalen

  Ondernemingen die in economische moeilijkheden verkeren door het coronavirus, kunnen aan de RSZ vragen om hun sociale bijdragen in termijnen te betalen. Dat zegt hr-dienstengroep Partena Professional. 

  Volgens Anne Ghysels, expert bij Partena Professional, kan voor het eerste en tweede kwartaal van 2020 een minnelijk afbetalingsplan aangevraagd worden bij de RSZ. 'Met dit minnelijk afbetalingsplan doet u maandelijkse afbetalingen voor een maximum van 24 maanden.' Als alle RSZ-bijdragen correct zijn betaald, kan de RSZ volgens Ghysels vrijstelling geven van bijdrageopslagen, forfaitaire vergoedingen of intresten.

    Een aanvraagformulier kan worden ingevuld op de website van de RSZ. 

 • Leuvense politie zal optreden tegen horecazaken die na middernacht openblijven

  Om te controleren of horecazaken vrijdag na middernacht zoals opgelegd door de overheid de deuren sluiten, zet de Leuvense politie geen extra ploegen in. 'We zullen echter effectief optreden tegen zaken die zich niet houden aan het sluitingsbevel', aldus woordvoerder Nicolas Del Piero.

  'We rekenen in de eerste plaats op het gezond verstand van de uitbaters om deze maatregel op te volgen. Uit contacten met de horecasector blijkt dat men de noodzaak ervan inziet en er zich aan zal houden. Omdat het uitgaansleven na middernacht veel beperkter zal zijn dan anders zullen de aanwezige ploegen op het terrein de focus kunnen verleggen naar controles op het sluitingsbevel. Bij overtredingen zullen we steeds eerst in dialoog gaan, maar indien nodig pv opstellen', aldus Del Piero.

 • Verkoop droge voeding in supermarkten donderdag verdubbeld

  De verkoop van droge voeding in de supermarkten lag donderdag dubbel zo hoog als normaal. Dat heeft de handelsfederatie Comeos vrijdag meegedeeld tijdens een persconferentie. De sector garandeert dat er genoeg producten op voorraad zijn.

  ©BELGA

 • Chinese centrale bank verlaagt minimumreserves

  In China heeft de centrale bank vrijdag beslist om de reserveverplichtingen voor banken te versoepelen. Daardoor komt 550 miljard yuan (70,6 miljard euro) vrij om in de economie te pompen om het hoofd te bieden aan de economische gevolgen van de epidemie met het coronavirus.

  Concreet verlaagt de Chinese centrale bank vanaf maandag de verplichte kapitaalreserve van banken met 0,5 procentpunt tot 1 procent van hun balanstotaal.

 • Uitgeverij Van In maakt zijn online leerplatform gratis

  De Vlaamse Uitgeverij Van In, bekend van heel wat schoolboeken en -cursussen, stelt zijn online leerplatform Bingel de komende weken gratis ter beschikking van scholen. Dat meldt de uitgeverij vrijdag.

  Bingel wordt vandaag al gebruikt door 81 procent van de Nederlandstalige scholen voor wat betreft het algemeen deel, dus zonder de bijkomende, betalende modules die nu ook gratis ter beschikking gesteld worden.

 • Premier League schort alle wedstrijden minstens tot 3 april op

  Alle wedstrijden in de Premier League, de hoogste Engelse voetbalklasse, worden tot minstens 3 april opgeschort. Ook de wedstrijden in de lagere divisies (Championship, League One en League Two) gaan niet door.

  Deze week raakte bekend dat een speler en een coach positief testten op het coronavirus. Enkele andere spelers vertonen symptomen en verblijven in quarantaine.

  De Premier League volgt met een algemene afgelasting het voorbeeld van onder meer België, Nederland, Frankrijk, Spanje en Italië. Van de grote voetballanden wordt voorlopig alleen in Duitsland nog gespeeld, zij het zonder publiek, al lijkt ook de Duitse voetballiga DFL aan te sturen op een stopzetting vanaf volgende week.

 • Colruyt roept op tot kalmte

  Nu het er op lijkt dat heel wat mensen zijn beginnen hamsteren, roept supermarktketen Colruyt via Twitter op tot kalmte en garandeert het bedrijf voldoende voorraad. 

  De keten verduidelijkt ook de geruchten dat de politie een vestiging in Aalst gesloten zou hebben: 'Er doen berichten de ronde dat Colruyt Aalst op politiebevel gesloten is. Dat is echter onjuist. De lokale politie waakt enkel over de toestroom van verkeer naar en van de winkel. De winkel is dus gewoon geopend.'


 • Center Parcs en Sunparks in België gaan dicht

  De vakantieparken Center Parcs en Sunparks in België gaan allemaal dicht. De uitbater vraagt vakantiegangers die onderweg zijn, terug te keren naar huis. De Nederlandse, Duitse en Franse parken van de groep zijn wel geopend, Belgische gasten die daar hebben geboekt, kunnen wel afreizen.

  Landal Greenparks, dat drie parken uitbaat in ons land, heeft nog geen beslissing genomen over het openhouden van zijn parken.  Roompot heeft wel al beslist om open te blijven. 

 • Estland kondigt noodtoestand af

  Nu het coronavirus uitdijt, heeft ook Estland de noodtoestand afgekondigd. De regering in Tallinn zegt dat die tot 1 mei van kracht zal zijn. Scholen en andere onderwijsinstellingen gaan vanaf maandag dicht. Ook publieke bijeenkomsten zijn verboden, zegt de staatskanselarij donderdagnacht. Aan grenzen, in luchthavens en havens zijn er gezondheidscontroles. Wie het land inreist, moet een vragenlijst invullen over waar hij of zij heeft verbleven. 

 • 'VRT kan lessen uitzenden'

  Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) denkt eraan de openbare omroep in te schakelen om de komende weken toch een lesaanbod te kunnen voorzien. Dat zei hij na afloop van een Vlaamse ministerraad over het coronavirus. 'We zullen in het onderwijs nu maximaal de handen in elkaar moeten slaan', zei Weyts vrijdag. De minister zit in de loop van de namiddag samen met de onderwijskoepels en de vakbonden.

    Een van de pistes is het inschakelen van de VRT om een lesachterstand zoveel mogelijk te vermijden. 'De openbare omroep maakt op vraag van de scholen thematische pakketten om te gebruiken in de klas. Die zouden we ook op televisie kunnen beginnen uitzenden', verduidelijkt Weyts.

 • UEFA gelast alle Champions League- en Europa Leagueduels van volgende week af

  Er worden volgende week geen wedstrijden in de Champions League en Europa League gespeeld. Dat maakte de Europese Voetbalbond UEFA vrijdag bekend. 

  De beslissing betekent dat in de Champions League de terugwedstrijden van de achtste finales tussen Bayern München en Chelsea, en Barcelona en Napoli (allebei op 18 maart) worden afgelast.  De matchen Juventus-Lyon en Manchester City-Real Madrid (17 maart) werden al eerder afgelast omdat de spelers van Juventus en Madrid in quarantaine moesten.

  In de Europa League worden alle terugwedstrijden in de achtste finales (op 19 maart) uitgesteld.

  'Wanneer deze wedstrijden zullen plaatsvinden, wordt op het gepaste moment gecommuniceerd', stelt de UEFA.

 • Hoe loopt de explosieve groei van een virus?

  De verspreiding van een virus loopt exponentieel: elke dag komt er een veelvoud van het aantal patiënten bij van de de vorige dag. Zo zijn er vandaag in België 153 gevallen bij gekomen, gisteren waren dat er 85, de dag ervoor 47. In dit interactieve overzicht leest u hoe de explosieve groei van een virus loopt.

  ©Mediafin

 • Hoogste aantal bestaande besmettingen

   

  Vandaag hebben we het hoogst aantal actieve besmettingen bereikt sinds het uitbreken van het virus.

 • 153 nieuwe besmettingen in ons land, 556 besmettingen in totaal

  Er zijn in ons land 153 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat hebben Steven Van Gucht en Emmanuel André van het Wetenschappelijk Comité voor het coronavirus vrijdag gezegd op een persconferentie. Van de nieuwe besmettingen zijn er acht in Brussel vastgesteld, 61 in Vlaanderen en 84 in Wallonië. De teller staat daarmee op 556 bevestigde coronabesmettingen in ons land.

  Volgens het comité wint de epidemie duidelijk aan kracht, maar is ze nog steeds in de beginfase.

 • Zaken die moeten sluiten krijgen forfaitaire vergoeding van 4.000 euro.

  Vlaamse handelaars die gedwongen moeten sluiten, krijgen een forfaitaire vergoeding van 4.000 euro. De Vlaamse regering trekt in totaal 100 miljoen aan crisiswaarborgen uit. Dat maakte ze vrijdag bekend op de persconferentie naar aanleiding van de verscherpte maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) vraagt bedrijven creatief te zijn in de arbeidsorganisatie.

  De Vlaamse regering plakt nog geen cijfer op de begrotingsvooruitzichten. 'Er zal ongetwijfeld een impact zijn, maar onze begroting kan tegen een stootje'. De aanslagbiljetten van de onroerende voorheffingen worden uitgesteld tot september. Dit geeft een ademruimte van 1 miljard euro aan de ondernemingen. De inkomsten van de Vlaamse gemeenten komen niet in het gedrang. In september komt er een aanpassing van de begroting, om te zien of er moet bijgestuurd worden.

  Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kondigde aan dat er een bestelling voor mondmaskers ter waarde van 1,6 miljoen euro is geplaatst, en dat volgende week nog een bestelling geplaatst wordt. Crèches en kinderopvang blijven open, maar moeten de voorzorgsmaatregelen strikt in acht nemen.

  Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zegt dat bekeken wordt hoe het lesaanbod toch zoveel mogelijk kan doorgaan, zodat geen weken verloren gaan. 'Als we de scholen volledig zouden sluiten, komt alles tot stilstand. Er moest dus minimaal opvang voorzien worden, zodat mensen die in de zorg werken niet thuis moeten blijven voor hun kinderen', aldus Weyts.

  Volgens de Vlaamse regering zijn er plannen om te voorzien in de continuïteit van openbare diensten, mochten die met te weinig personeel vallen. Er volgen richtlijnen naar alle intercommunales. Het openbaar vervoer blijft rijden, maar vanaf zaterdag kan niet meer met cash betaald worden. Dat geldt zowel op bussen en trams als in de winkels van De Lijn.

  Gebedshuizen worden opgeroepen te sluiten. Erediensten kunnen niet meer doorgaan, met uitzondering van begrafenissen en huwelijken. Die kunnen in beperkte kring plaatsvinden.

  Als minister bevoegd voor cultuur, gaf Jan Jambon (N-VA) ook garanties mee voor de sector. Hij roept burgers op om solidair te zijn en hun geld niet meteen terug te vragen, om de sector zuurstof te geven. Dat geldt ook in andere sectoren, zei hij. Jambon roept ook op 'om niet te gaan hamsteren. De voedselvoorzieningen blijven gegarandeerd.' 'We gaan de boot varende houden en samen door de crisis geraken', zei Vlaams minister-president Jambon op de persconferentie.

 • Singapore sluit luchthaven voor Europese reizigers

  Singapore verbiedt de toegang en transit van reizigers uit vier Europese landen die het ergst getroffen zijn door het coronavirus.

  Reizigers die de voorbije twee weken in Italië, Frankrijk, Spanje en Duitsland waren, kunnen vanaf maandag de stadstaat niet meer in. Evenmin kunnen ze een overstap maken op de luchthaven, een van de belangrijkste van Azië.

  'In deze fase van de epidemie zien we een zeer groot aantal besmettingen, alsook een snelle stijging, in verschillende landen, vooral in Europa', zegt de minister voor Nationale Ontwikkeling Lawrence Wong. 

  ©REUTERS

 • Vlaamse regering treft maatregelen voor impact op horeca

  'De Vlaamse regering trekt 100 miljoen euro extra uit voor crisiswaarborgen voor bedrijven die in financiële moeilijkheden komen door de algemene sluiting', zegt Vlaams minister voor Economie Hilde Crevits (CD&V) op een persconferentie.

  'We stellen een forfaitair bedrag ter beschikking van horecazaken die gesloten worden: een eenmalige premie van 4.000 euro per zaak. Winkels die in de weekends de deuren moeten sluiten krijgen 2.000 euro. Als de maatregelen langer duren dan 21 dagen, komt er een dagvergoeding bij van 160 euro.'

 • Ook cafés en drankenhandelaars vragen steunmaatregelen

  Ook de Federatie van Cafés en de Federatie van Belgische Drankenhandelaars (FEBED) vragen de overheden  om steunmaatregelen, nu de horecazaken drie weken dichtgaan. 'De maatregelen zullen de horecasector, die zich al in grote moeilijkheden bevindt, nog dieper in de put duwen', zegt Erik Beunckens van FedCaf Belgium. 

  Beide federaties zeggen begrip te hebben voor de beslissingen, maar ze zijn bang voor de enorme impact op de horeca en verwante sectoren. 'Als de regering wil kunnen rekenen op de medewerking van de sector, is het absoluut noodzakelijk dat ze onmiddellijk voldoende en nodige compenserende maatregelen neemt', zegt Beunckens, die vreest dat de sluiting de doodsteek voor een groot gedeelte van de sector kan betekenen.

  Donderdagavond vroegen Horeca Vlaanderen, Unizo en NSZ ook al om maatregelen om de impact op de horeca te verzachten. Voor aanvang van de ministerraad vrijdag bleek dat de Vlaamse regering werkt aan economische steunmaatregelen voor onder meer de horeca. Federaal minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) kondigde vrijdag op Twitter aan dat ondernemers in de horecasector één kwartaal vrijgesteld worden van sociale bijdragen. 

  ©© De Meester Johan

 • Slovakije gooit grenzen dicht

  Nadat het eerder al de luchthavens had gesloten, heeft Slovakije, een land van de Schengenzone, nu ook zijn wegen- en spoornet afgesloten voor reizigers uit andere landen. Sinds 7 uur vrijdagochtend worden de grensovergangen naar de buurlanden, behalve Polen, streng gecontroleerd. Wie geen vaste verblijfplaats in het land kan aantonen of een geldig Slovaakse reispaspoort heeft, moet buiten blijven.

  Er rijden dus ook niet langer bussen of treinen met personen van Slovakije naar een ander land. Vrachtvervoer blijft tot nader order wel mogelijk.  

 • 'Dit valt voor modezaken niet in te halen'

  Winkels mogen tijdens de week openblijven, maar op zaterdag - de druktste winkeldag - moeten ze dicht. En dat tot begin april. De modewinkels missen daardoor drie zaterdagen.

  'Midden in het seizoen is dat een zware dobber', zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, de modetak van de zelfstandigenorganisatie Unizo. 'Omdat seizoensartikelen worden verkocht, is het voor verkopers heel moeilijk de verliezen later op het jaar goed te maken.'

  Consumentenvertrouwen

  Of mensen dan meer in de week zullen shoppen, is koffiedik kijken. Delanghe: 'Door de tijdelijke werkloosheid zitten meer mensen thuis. Als het goed weer is, trekken ze misschien naar de winkels. Maar evengoed schrikt de coronacrisis de shoppers af.'

  De Mode Unie pleit net als Unizo voor een rampenfonds zodat de modeverkopers kunnen overleven. 'De tijdelijke werkloosheid helpt, maar net als de horeca zullen de modewinkels het heel zwaar krijgen. 'Dit valt niet in te halen', zegt Delanghe. 

  De directeur wordt overstelpt met vragen van leden. Ze willen weten of ze op hun sluitingsdag maandag open mogen zijn, of ze in het weekend klanten op afspraak en achter gesloten deuren mogen ontvangen en onder welke voorwaarden bestellingen bij hun leveranciers kunnen worden afgezegd. 

  ©Dieter Telemans

 • Brusselse politie zal waken over sluiting horeca

  Vrijdagavond om middernacht moeten alle restaurants en cafés dicht. In het Brusselse stadscentrum zal de lokale politie de vinger aan de pols houden, zodat dat veilig verloopt, meldt het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS).

  Het Brussels stadscentrum is met zijn vele cafés en restaurants een hotspot voor het uitgaansleven en dus is het de vraag of alle uitbaters, en natuurlijk de klanten, zich houden aan de verplichte sluiting. 'Er is een permanente monitoring', meldt Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van Close.

  Voor de politie is het afwachten hoe de sluiting verloopt en of strenger moet worden ingegrepen. Mogelijk gaan mensen hier en daar privéfeesten houden of proberen ze onder de radar te blijven. Daarom roept de stad Brussel op gezond verstand te gebruiken.

 • Ongerustheid bij cipiers na positief geval in gevangenis van Bergen

  In de gevangenissen groeit de ongerustheid, nadat een besmetting met het coronavirus is vastgesteld in de gevangenis van Bergen. Dat zegt Grégory Wallez van de socialistische overheidsvakbond CGSP. De vakbond vraagt een ontmoeting in de loop van de dag met de regionale directie van de penitentiaire inrichtingen. 'We moeten zeer snel handelen', klinkt het. Het gaat om het eerste coronageval in een Belgische gevangenis.

  De vakbond zegt veel vragen te krijgen van werknemers op het terrein, met name over het meten van de lichaamstemperatuur van de gedetineerden die de gevangenis binnenkomen. 'Als niemand van de medische dienst beschikbaar is, is het aan de cipiers om de lichaamstemperatuur te meten. Wat moeten ze doen als ze met een positief geval geconfronteerd worden?'

  Het gevangeniswezen betreurt ook het gebrek aan overleg om maatregelen te nemen. Die voldoen niet aan hun verwachtingen. Donderdag kondigde de sector bijkomende preventiemaatregelen aan in alle gevangenissen vanaf komende maandag. Zo mag een gedetineerde nog maar één bezoeker per bezoekmoment ontvangen. Het bezoek van minderjarigen onder de 16 jaar wordt stopgezet. Advocaten krijgen tot nader order wel nog altijd toegang tot hun cliënten.

 • Plopsa sluit water- en indoorpark, ook Telenet sluit VR-parken

  De maatregelen van de federale regering laten zich voelen in de sector van de pretparken. Plopsa, de pretparkpoot van Studio 100, heeft vrijdagochtend al zijn waterpretpark Plopsaqua in De Panne gesloten, net als het indoorpretpark in Hasselt. 

  Dat bevestigt Plopsa-topman Steve Van den Kerkhof aan De Tijd. De opening van Plopsaland De Panne, het outdoorpretpark, stond gepland voor het weekend van 27 maart, maar schuift een week door. Plopsa bekijkt nu voor welk personeel het tijdelijke economische werkloosheid kan aanvragen. 

  Plopsa heeft niet alleen pretparken in België. In Polen was het plaatselijke 'Majaland', rond het figuurtje van Maja De Bij, al eerder dicht. Het indoorpretpark in het Nederlandse Coevoorden is wel nog open, maar laat maar honderd mensen tegelijkertijd toe.

  Plopsa bekijkt nu voor welk personeel het tijdelijke economische werkloosheid kan aanvragen.

  De situatie is vervelend voor Plopsa, geeft Van den Kerkhof aan. De groep heeft met de bouw van onder meer een hotel in De Panne wel lopende investeringen terwijl de inkomsten tijdelijk wegvallen. 'Op die werf blijven 120 à 150 man aan de slag.'

  Ook Telenet grijpt in. Het telecom- en entertainmentbedrijf is in een joint venture eigenaar van vijf 'virtual reality'-pretparken. Daar kunnen mensen met een speciale bril een avontuur beleven in een virtuele wereld. Maar even niet meer dus, en wel tot 3 april. 

  'Het was niet duidelijk of we effectief onder de criteria van de regering vielen, maar we nemen onze verantwoordelijkheid', aldus topman Philippe De Schutter. Hij stuurt zijn werknemers in de tussentijd voorlopig op bijscholing. De schade inschatten is moeilijk, maar De Schutter verwacht ongeveer een vijfduizendtal klanten te mislopen. 

 • Duitse politie houdt controles langs Nederlandse grens

  De Duitse politie houdt vanwege het coronavirus meer controles langs de Duits-Nederlandse grens. Een woordvoerder van de Duitse politie zegt dat ze 'hun aanwezigheid duidelijk vergroten'.

  Steekproefsgewijs worden auto's gestopt en wordt de inzittenden gevraagd of ze gezondheidsklachten hebben en waar ze vandaan komen. In verdachte gevallen worden de gezondheidsautoriteiten ingeschakeld. De agenten hebben geen beschermende middelen en dragen hun gewone uniform, aldus de woordvoerder.

  De krant Rheinische Post meldde dat bij de politie momenteel vakanties worden opgeschort om meer grenscontroles te kunnen houden. Er zijn ook in Duitsland zelf meer controles langs de weg, met name langs de grenzen van Noordrijn-Westfalen en Saarland, twee zwaargetroffen gebieden in Duitsland.

 • Pairi Daiza stelt seizoensopening 2020 uit

  Het dierenpark Pairi Daiza stelt zijn seizoensopening uit van 21 maart tot zaterdag 4 april. 'Ook al is er in de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad geen verwijzing naar grote openluchtsites zoals Pairi Daiza, toch lijkt het ons omwille van de volksgezondheid raadzaam de deuren tijdelijk gesloten te houden', stelt het pretpark van Eric Domb en Marc Coucke.

  Wie tussen 21 maart en 3 april een verblijf of dagtrip in het park had gereserveerd, wordt door het park gecontacteerd en kan zijn bezoek verplaatsen naar een latere datum. Hetzelfde geldt voor alle evenementen, scholengroepen of mensen die in een andere hoedanigheid het park zouden bezoeken.

  Dagbezoekers en hotelgasten krijgen – 'zoals de voorgaande jaren eigenlijk al het geval was' - vanaf de eerste dag van de Paasvakantie opnieuw toegang tot het park.

 • 'Wie neemt de opvang van leerlingen op zich?'

  Het opschorten van de lessen heeft verregaande gevolgen voor iedereen die in het onderwijs werkt, zegt Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV).

  'Kinderen uit de basisschool kunnen nog niet alleen thuis blijven. In enkele uren moeten de directeurs en de overblijvende leraren nu zware beslissingen nemen over de organisatie van hun school en van de opvang. Worden opdrachten meegegeven aan de leerlingen? Hoeveel kinderen moeten opgevangen worden? Wie zal de opvang op zich nemen? Wat met de voor- en naschoolse opvang? Zijn bijzondere maatregelen nodig voor het buitengewoon onderwijs? Hoe kan de school zich organiseren om zowel voor leerlingen als voor het schoolteam een maximale bescherming te garanderen?'

  We rekenen op de steun van de overheid om scholen te versterken in het organiseren van opvang.
  Marianne Coopman
  Algemeen secretaris Christelijk Onderwijzersverbond (COV)

  'Dit is geen normale situatie. Schoolteams zijn uiteraard bereid te doen wat mogelijk is. Als grootste vakbond voor het basisonderwijs willen we iedereen oproepen om waar mogelijk de kinderen thuis op te vangen. Tegelijk rekenen we op steun van de overheid om scholen te versterken in de manier waarop de opvang moet georganiseerd worden. De veiligheid van het onderwijspersoneel is een grote zorg.'

 • Voorbereiding Olympische Spelen gaat door

  De voorbereidingen op de Olympische Spelen in Tokio blijven ondanks de verspreiding van het coronavirus gewoon doorgaan. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe vrijdag in een telefonisch onderhoud meegedeeld aan zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Die had donderdag gesuggereerd dat de Spelen met een jaar zouden worden uitgesteld.

  'De regering verandert haar politiek niet. Wij blijven nauw samenwerken met het IOC, het organisatiecomité en de stad Tokio, zodat de Spelen zoals gepland goed kunnen worden voorbereid', verklaarde regeringswoordvoerder Yoshihide Suga. 'Tijdens een telefoongesprek met president Trump heeft de premier hem gebrieft over de inspanningen die worden geleverd voor de Spelen en de president antwoordde dat hij veel appreciatie had voor het werk dat Japan levert en de transparantie die daarbij wordt getoond.'

  Trump had eerder gezegd dat 'de Spelen misschien, als het mogelijk is, met een jaar moeten worden uitgesteld'. 'Het is jammer want zij (de Japanners, red) hebben echt prachtige gebouwen neergezet. Zoiets kan toch niet plaatsvinden met lege stadions.' Olympisch minister Seiko Hashimoto reageerde daarop meteen met de melding dat een afgelasting of uitstel niet op tafel ligt. De Olympische Spelen staan gepland van 24 juli tot 9 augustus. De Paralympics moeten openen op 25 augustus.

  ©REUTERS

 • Colruyt: 'Ongeziene toeloop'

  De situatie van donderdagavond was ongezien. Door berichten in de media over een mogelijke lockdown zijn mensen na het werk massaal gestopt bij de winkels.
  Hanne Poppe
  Woordvoerster Colruyt

  Verschillende winkels van Colruyt zijn gisteren tot een uur langer moeten openblijven om de toevloed van klanten aan te kunnen. 'De situatie van donderdagavond was ongezien', zegt woordvoerster Hanne Poppe. 'Door berichten in de media over een mogelijke lockdown zijn mensen na het werk massaal gestopt bij de winkels.' De winkel in Halle weigerde een uur voor sluitingstijd nieuwe klanten omdat er te veel volk was in de winkel.

  Vrijdagochtend was de stormloop zo mogelijk nog groter, met lange rijen wachtenden om als eerste de winkels binnen te kunnen en zelfs lange files op de wegen richting supermarkten. In Oostende werd de politie zelfs ingeschakeld om mensen de toegang tot de parking en de Colruyt te weigeren.

  Een Colruyt in Brussel ©jens cardinaels

 • Frituren blijven open, om af te halen

  Frietkoten waar mensen enkel afhalen, kunnen open blijven. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in De Ochtend op Radio 1 gezegd. Maar veel frietkoten hebben ook tafels en het is niet de bedoeling dat mensen in de frituur bij elkaar gaan zitten.

  Het is niet de bedoeling dat we de bevolking gaan uithongeren.
  Maggie De Block
  Minister van Volksgezondheid

  Maar afhalen kan dus wel. 'Het is niet de bedoeling dat we de bevolking gaan uithongeren', zei De Block. Het kabinet-De Block vraagt gezond verstand te gebruiken en afstand te houden, zodat mensen elkaar niet besmetten.

  Ook voor kappers is volgens minister De Block een uitzondering voorzien. Zij mogen ook in het weekend werken, maar dan wel op afspraak. Zo kan vermeden worden dat mensen samen zitten te wachten. 

 • Hotelsector: 'Dit is drie maal erger dan na de aanslagen'

  De Brusselse hotelsector spreekt van enorme gevolgen door de uitbraak het coronavirus. 'De crisis is twee tot drie maal erger dan na de aanslagen', meldt Yves Fonck, voorzitter van de Brussels Hotel Association (BHA).

  Die roept op tot uitzonderlijke steunmaatregelen. Twee weken geleden werd al duidelijk dat de Brusselse hotels tegen verliezen van meer dan 10 miljoen euro aankeken, maar de situatie is sindsdien enkel verergerd. 'Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Wij zitten in een crisis zonder voorgaande sinds twee weken. De cijfers in onze hotels zijn in niets te vergelijken met die van na de aanslagen. Het is tot twee tot drie maal erger', zegt Fonck.

  Deze week zitten we aan een bezetting onder 20 procent. Normaal is dat 90 tot 95 procent. De weekdagen in de maand maart zijn hoogdagen in het zakelijk toerisme.
  Yves Fonck
  Voorzitter Brussels Hotel Association

  Sinds de uitbraak van het coronavirus is het zakelijke toerisme weggevallen door het vliegverbod bij veel bedrijven. Intussen volgde ook het vrijetijdstoerisme. 'We zaten begin maart nog rond een bezetting van 50 procent, maar deze week zitten we aan een bezetting onder 20 procent. Normaal is dat rond deze tijd 90 tot 95 procent. De weekdagen in de maand maart zijn hoogdagen in het zakelijk toerisme.' 

 • Ronde van Vlaanderen gaat wellicht niet door

  De kans is klein dat de Ronde Van Vlaanderen kan doorgaan, verklaarde minister van Sport Ben Weyts (N-VA) zopas voor aanvang van de Vlaamse ministerraad.

 • Pedagoog Pedro De Bruyckere vermoedt negatief leereffect

  Pedagoog Pedro De Bruyckere verwacht een negatief leereffect voor de Belgische kinderen en jongeren, nu er vijf weken geen les is in de strijd tegen het coronavirus. Vooral het aankweken van automatismen van lezen, schrijven en rekenen kan 'een ferme deuk' krijgen bij kinderen in de vroege leerjaren. 'Wat zijn de effecten van een dergelijke periode zonder les? We zitten op ongekend terrein', schrijft De Bruyckere op zijn blog. De onderwijsdeskundige vermoedt een 'gemiddeld negatief' effect 'als helemaal niks gebeurt rond leren'.

  Een positief effect voor sommigen is mogelijk, als bijvoorbeeld aan cultuur gedaan wordt of gelezen wordt. 'De vraag is hoe dat nu zal zijn, nu bijna alles dicht gaat, reizen nauwelijks een optie zijn, de bib op veel plaatsen ook geen optie is.' 

  De Bruyckere ziet een belangrijke rol voor de media, klassiek en online. Zij kunnen goede teksten met duiding bij deze aparte situatie brengen, net als alternatieven voor de gesloten bibliotheken, leerrijke tussenfilmpjes 'of zelfs oefeningen via Ketnet of andere kanalen' tussen de programma's door. Het probleem is dat het allemaal snel geregeld moet worden, beseft hij. Hetzelfde geldt voor online lessen en afstandsonderwijs. 'Dat is niet iets dat je even doet', aldus de pedagoog. 'Maar je kan ook redeneren: alles is beter dan niks.' '

  Leraren zullen keuzes moeten maken. Niet alles kan online, niet alles kan verschoven worden.
  Pedro De Bruyckere
  Pedagoog

  De vraag is wel hoe het zit met kinderen en jongeren met een beperkte toegang tot technologie. Ook meer algemeen dreigt ongelijkheid. 'Sommige ouders zullen hun kinderen genoeg laten bijhouden, andere zullen misschien de komende weken benaderen als vijf weken zeer aparte vakantie. Tegelijk zijn er kinderen die de hele tijd op school zullen doorbrengen, en misschien krijgen die wel onder de radar wat les of vorming.'

  Examens voor de paasvakantie zijn in elk geval geen optie, wat kan leiden tot zwaardere evaluatiemomenten op het einde van het schooljaar. Hoe dan ook moeten de scholen na de paasvakantie remediëren wat verloren ging. 'Leraren zullen daarbij keuzes moeten maken', besluit De Bruyckere. 'Niet alles kan online, niet alles kan verschoven worden.'

 • Regering geeft horeca zuurstof

  Ondernemers in de horecasector worden gedurende één kwartaal vrijgesteld van sociale bijdragen. Dat zegt minister van Sociale Zaken Maggie De Block op Twitter. De Open VLD-minister reageert daarmee op de vraag vanuit de horecasector om steunmaatregelen. Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle restaurants, discotheken en cafés verplicht te sluiten tot 3 april dringt de horecasector aan op dringende steunmaatregelen.

  De sectorfederatie Horeca Vlaanderen roept de federale regering op meteen een 'horecanoodfonds' in het leven te roepen. Ook alle terras-, toerisme- en andere taksen moeten tot eind dit jaar worden opgeschort, klinkt het. De Block erkent dat de maatregelen in de horeca 'drastisch' zijn, maar benadrukt dat ze nodig zijn om kwetsbare burgers te beschermen. 'Maar ik vind ook dat we drastische maatregelen moeten nemen om de sector te ondersteunen: een vrijstelling van de sociale bijdragen gedurende één kwartaal', stelt ze op Twitter. 

 • 'De overheid moet alles uit de kast halen om economische schade te beperken'

  Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, pleit voor doortastende acties om de economische fall-out van het coronavirus te milderen

  'Vergeet alles wat ik gezegd heb over het tekort en de nood om dat af te bouwen. De overheid moet nu alles op alles zetten om de economische schade te beperken, en niet babbelen over hoeveel miljoen dat gaat kosten en welke richting het tekort dan uitgaat.'

  De overheid moet nu niet babbelen over hoeveel miljoen dat gaat kosten en welke richting het tekort dan uitgaat.
  Pierre Wunsch
  Gouverneur Nationale Bank

  'We hebben al mechanismen die betalingstermijnen soepeler maken en een goed werkend systeem van economische werkloosheid. Maar het is mogelijk dat veel meer nodig is: elders in Europa wordt onder meer gekeken naar garanties en waarborgen voor zwaar getroffen sectoren. Ik zou dat zeker niet uitsluiten. België kan beginnen met de lijst noodmaatregelen van na de bankencrisis van onder het stof te halen. Maar het is de regering die de prioriteiten moet bepalen.'

 • Unizo pleit voor rampenfonds: 'We zijn geschrokken.'

  'De overheid moet de getroffen sectoren ondersteunen zodat ze deze periode kunnen overleven, en nadien een economische doorstart kunnen maken.' Dat zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers.

  'Wij zijn best geschrokken van hoever deze maatregelen gaan', aldus Van Assche. 'We beseffen dat drastische maatregelen nodig zijn om deze crisis te bedwingen, maar het neemt niet weg dat de overheid de plicht heeft de getroffen sectoren te ondersteunen.'

  Unizo stelt vier eisen.

  • Allereerst pleit de ondernemersorganisatie voor een rampenfonds voor de horeca, de kleine ondernemingen en de evenementensector, zodat die deze periode kunnen overleven en een faillissementengolf wordt vermeden.
  • Ook moeten bedrijven met een hoog aantal zieke werknemers sneller kunnen terugvallen op de ziekteverzekeringen.
  • Daarnaast vraagt Van Assche dat bedrijven zo soepel mogelijk kunnen gebruikmaken van de tijdelijke werkloosheid op basis van overmacht, en niet om economische redenen.
  • Ten slotte vindt Unizo dat de Vlaamse regering een crisiswaarborg moet voorzien voor bedrijven die nu schulden opbouwen en niet meer in staat zijn die terug te betalen. 
 • Kruis over het Vlaamse wielervoorjaar

  'We zijn er ons van bewust dat zo'n maatregelen genomen moeten worden.' Zo reageert Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics, op de beslissingen van de federale regering van donderdagavond.

  Tot en met 3 april worden alle sportevents in ons land afgelast. Flanders Classics moet dus Gent-Wevelgem (29 maart) en Dwars door Vlaanderen (1 april) schrappen. 

  Voor de Ronde van Vlaanderen van 5 april is het afwachten, zegt Van den Spiegel. 'De onzekerheid over wanneer opnieuw gekoerst mag worden en een mogelijke kalenderwissel voor de Olympische Spelen maken elke discussie over mogelijk nieuwe data voor onze wedstrijden voorbarig', klinkt het op Twitter.

 • Canadese premier in quarantaine gezet

  De vrouw van premier Justin Trudeau van Canada is besmet met het coronavirus. De premier zelf vertoont geen ziekteverschijnselen en blijft zijn werkzaamheden uitvoeren. Wel gaat hij uit voorzorg 14 dagen in quarantaine. Volgens de regering vertoont Sophie Grégoire Trudeau milde symptomen en voelt ze zich goed.

 • Disney sluit pretparken

  Vanaf dinsdag en tot het einde van de maand blijven de pretparken Disney World in Florida en Disneyland Parijs gesloten. De hotels van de twee parken blijven tot nader order open. Eerder werd al beslist het pretpark in Californië te sluiten.

 • Europese beurzen op weg naar licht positieve start

  De futures op de Europese beurzen wijzen op een licht positieve start. De Aziatische beurzen daarentegen gaan fors lager, maar die hadden nog een inhaalbeweging te maken nadat de beurzen in de VS en Europa gisteren een klap van meer dan 10 procent hadden gekregen. In Japan zakt de Nikkei bijna 5 procent.

 • Pro League annuleert alle wedstrijden

  De Pro League neemt akte van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad en annuleert alle voetbalwedstrijden tot 3 april. Tot gisteren was er nog sprake dat die achter gesloten deuren gespeeld konden worden, maar ook dat plan gaat dus niet door. Wanneer de laatste wedstrijd van de competitie wordt gespeeld, is nog niet duidelijk. Ook de start van play-offs, voorzien op 3 april, valt dus in het water. 

 • Publieke leven in België valt grotendeels stil

  De Nationale Veiligheidsraad nam gisteravond verregaande maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Onder meer lessen op scholen worden opgeschort tot 3 april. Bars en restaurants blijven dicht tot dan, en alle evenementen indoor en outdoor worden geannuleerd. Winkels mogen tijdens de week openblijven. Op zaterdag en zondag moeten ze dicht, behalve supermarkten en apotheken. 

  ©Photo News

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud