Creatieve oplossingen moeten snellere vaccinatie opleveren

©REUTERS

Dat ook 55-plussers het vaccin van AstraZeneca mogen krijgen, moet de vaccinatiecampagne een stroomstoot geven. Om vlotter spuitjes te kunnen zetten in de vaccinatiecentra wordt ook gedacht aan digitale en fysieke wachtrijen.

Na groen licht van de Interministeriële Conferentie woensdag kunnen ook 55-plussers worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. De federale en regionale ministers die bevoegd zijn voor zorg volgden daarmee het advies van de Hoge Gezondheidsraad, die dinsdag oordeelde dat er intussen voldoende wetenschappelijk bewijs is dat het Brits-Zweedse middel ook ouderen beschermt tegen het coronavirus.

Vanaf 15 maart, twee weken eerder dan verwacht, kan de vaccinatiecampagne daardoor beginnen bij de 65-plussers. ‘De volledige groep 65-plussers zou tegen half mei een eerste dosis gekregen moeten hebben’, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

65-plussers zijn het meest kwetsbaar voor het coronavirus. Als ze iets vlugger beschermd kunnen worden, kan dat leiden tot een versnelde daling van het aantal ziekenhuisopnames en kan mogelijk eerder worden versoepeld. Het is een opkikker voor de vaccinatiecampagne, die zware kritiek krijgt omdat ze maar langzaam uit de startblokken schiet. Dat is voornamelijk een gevolg van de trage leveringen van vaccins, iets waar de hele Europese Unie mee wordt geconfronteerd. Maar ook politieke keuzes en bureaucratische beslommeringen wegen op de vaccinatiesnelheid.

De volledige groep 65-plussers zou tegen half mei een eerste dosis gekregen moeten hebben.
Wouter Beke
Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Duw- en trekwerk

Ons land ontving tot nog toe ongeveer 1,25 miljoen vaccins. Ongeveer 525.000 Belgen kregen al een eerste dosis, 320.000 van hen kregen ook al een tweede prik. Meer dan 400.000 vaccins liggen op een of andere manier in de koelkast te wachten. De meeste van die dosissen zijn gereserveerd, bijvoorbeeld als tweede inspuiting of omdat er een doorlooptijd zit van twee weken tussen de aankomst van een vaccin in ons land en de effectieve inenting ervan.

Achter de politieke schermen is heel wat duw- en trekwerk aan de gang om het aantal dosissen in de koelkast te kunnen verminderen. Door de spuiten van AstraZeneca onmiddellijk te gebruiken bij 65-plussers kunnen er volgens een nota van het coronacommissariaat die De Tijd kon inkijken versneld 150.000 vaccins worden ingezet. Een bijkomende mogelijkheid om te versnellen is wat meer speling toelaten met de tweede dosis. Bij het vaccin van Pfizer-BioNTech moet de tweede prik na drie weken worden gezet, bij Moderna na vier weken en bij AstraZeneca na twaalf weken.

Door de onzekerheid over de leveringen wordt een reserve opzijgehouden, zodat iedereen tijdig zijn tweede dosis krijgt. De Hoge Gezondheidsraad oordeelde dinsdag dat de tussentijd van drie weken bij Pfizer-BioNTech er in tijden van nood vijf kunnen worden, waardoor meer speelruimte ontstaat. Volgens de eerder genoemde nota zouden zo tot 80.000 vaccins vlugger kunnen worden gebruikt.

Van alle kanten wordt gepusht om de sprong te wagen, maar de Interministeriële Conferentie staat op de rem. Beke gaf aan dat hij eerst juridische duidelijkheid wil over wie aansprakelijk is bij eventuele incidenten als de drie weken die Pfizer-BioNTech voorschrijft niet meer gerespecteerd worden. Is dat het bedrijf, of valt de verantwoordelijkheid plots bij de lidstaat zelf? Vlaanderen gaat een iets kleinere voorraad van Pfizer-BioNTech aanhouden - genoeg om een week zonder leveringen te overbruggen - waardoor het vaccinatietempo beperkt de hoogte in kan.

1,25 miljoen
vaccins
Ons land ontving ongeveer 1,25 miljoen vaccins. Ongeveer 850.000 daarvan werden al ingespoten.

Kortere doorlooptijd

Tegelijk wordt ook uitgezocht hoe de doorlooptijd van twee weken per inenting kan worden verkort. Pas als het vaccin effectief in ons land is toegekomen, wordt een uitnodiging per post verstuurd. De betrokken persoon krijgt de tijd om te antwoorden en zich vrij te maken, maar dat kan allicht sneller. Ook wordt bekeken hoe de vele vervelende haperingen in de campagne – bijvoorbeeld mensen die niet komen opdagen – kunnen worden verholpen. Als daar een mouw aan kan worden gepast, zouden nog eens minstens 100.000 vaccins versneld kunnen worden ingespoten.

Om de doorlooptijd te verkorten ligt een plan op tafel om mensen te telefoneren. Het voordeel is dat er dan geen twee weken tussen de uitnodiging en het vaccinatieslot hoeven te liggen, maar twee dagen. Voor mensen die niet komen opdagen, heeft elk vaccinatiecentra nu een eigen oplossing uitgewerkt. De bedoeling is om daar meer lijn in te brengen. Zo staat een digitale wachtrij in de steigers. Wie een uitnodiging krijgt en zijn zijn slot bevestigt, kan aangeven dat hij flexibel is en sneller kan komen als de mogelijkheid zich voordoet.  

Op termijn wordt zelfs overwogen om te werken met fysieke wachtrijen aan vaccinatiecentra. Vanaf 15 uur zouden mensen kunnen aanschuiven en maken ze kans om te worden ingespoten met de overgebleven dosissen. Door het lage aantal vaccins lijkt dat vooralsnog niet opportuun. Maar de verwachting is dat er vanaf april zoveel dosissen binnenkomen dat er dagelijks overblijven. In dat geval kan zo’n wachtrij van gegadigden een galante oplossing bieden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie