Advertentie

CureVac meldt bemoedigende resultaten over coronavaccin

©REUTERS

Het Duitse biotechbedrijf CureVac komt met positieve resultaten over zijn coronavaccin CVnCoV. Nog dit jaar zou een grootschalige test met duizenden deelnemers moeten plaatsvinden

Het bedrijf meldde maandag tussentijdse resultaten van een klinische studie waaraan 250 mensen van 18 tot 60 jaar deelnamen. Ze kregen dosissen van 2 tot 12 microgram toegediend. De studie kadert in fase 1a van het vaccinonderzoek.

‘Uit de eerste resultaten blijkt een sterke immuniteitsrespons’, zegt Mariola Fotin-Mleczek, het hoofd van de technologietak bij CureVac. ‘De proefpersonen maakten antistoffen aan.’ Ze zouden ook in sterke mate T-cellen aanmaken. De antistoffen zijn nodig om de indringers te herkennen en te blokkeren, terwijl T-cellen een tweede verdedigingslinie vormen en de geïnfecteerde cellen opruimen.

Uit de eerste resultaten blijkt een sterke immuniteitsrespons.
Mariola Fotin-Mleczek
Hoofd technologietak CureVac

Er zouden geen zware neveneffecten zijn vastgesteld. In bepaalde gevallen was er sprake van vermoeidheid, koppijn, koude rillingen en spierpijn. Sommige testpersonen ontwikkelden ook wat koorts. De neveneffecten duurden één tot twee dagen. ‘Dit is heel bemoedigend’, zegt CureVac-CEO Franz-Werner Haas. ‘Het is de bevestiging dat we op de goeie weg zijn.’

Het vaccin wordt momenteel, in fase 2a, al toegediend aan oudere proefpersonen in Peru en Panama. In die regio’s circuleert het virus momenteel sterk. Het bedrijf maakt zich sterk nog dit jaar over te gaan tot fase 2b/3. In een grootschaligere studie zou het vaccin dan in dosissen van 12 microgram op 30.000 personen worden getest.

Rel

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

Begin maart was het vaccin van CureVac nog het onderwerp van een Duits-Amerikaanse geopolitieke rel. Volgens de Duitse krant Die Welt zou de Amerikaanse president Donald Trump 'een grote som' hebben geboden om het bedrijf en zijn vaccintechnologie op te kopen. Daarna zou hij het vaccin 'exclusief voor de VS willen behouden'.

'Duitsland is niet te koop', reageerde de Duitse minister van Economie Peter Altmaier toen woest. Anonieme bronnen noemden het verhaal evenwel fel overdreven.

Toch kwamen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen tussenbeide. De Duitse regering nam een belang van 23 procent in CureVac en het bedrijf kreeg 80 miljoen euro Europese steun om de ontwikkeling van het coronavaccin te versnellen en het beschikbaar te stellen voor iedereen. Midden augustus sloot de Europese Commissie ook al een deal met CureVac voor de aankoop van 225 miljoen doses van het vaccin.

UZ Gent

CureVac deed ook al een beroep op het Gentse Centrum voor Vaccinologie (CEVAC). Aan die afdeling van het UZ Gent kregen 50 proefpersonen vanaf midden juni het vaccin toegediend om te zien of er ernstige bijwerkingen waren. Een van die 50 proefpersonen was een journaliste van De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie