Curevac-vaccin zakt door het ijs

Flesjes met het kandidaat-vaccin van Curevac. ©AFP

Met een voorlopige efficiëntie van maar 47 procent is het mRNA-vaccin van het Duitse bedrijf een flinke tegenvaller. Dat is slecht nieuws in de race om de wereld gevaccineerd te krijgen.

Curevac rapporteerde woensdagavond laat interim-resultaten van de klinische studies die het heeft lopen in tien landen met zijn kandidaat-vaccin. De resultaten zijn verrassend slecht. Het mRNA-vaccin, dat in vroege tests beloftevol oogde, haalt een efficiëntiegraad van amper 47 procent.

Dat resultaat voldoet niet aan de vooraf opgelegde criteria. Het steekt ook schril af tegen de vaccins die al op de markt zijn. Zeker de concurrent-mRNA-vaccins van Moderna en Pfizer-BioNTech halen met een efficiëntie van 95 procent in de klinische studies bijna het dubbele van Curevac. Het aandeel kelderde donderdag met 45 procent op de Nasdaq-beurs.

De definitieve resultaten worden over enkele weken verwacht, maar kans is klein dat die nog een wereld van verschil opleveren. Daarmee lijkt ook de goedkeuring door geneesmiddelenautoriteiten als de Europese EMA en de Amerikaanse FDA op de helling te staan. Curevac geeft wel aan dat het zijn aanvraag nog zal indienen, maar er valt te betwijfelen of het met dat rapport een goedkeuring mag verwachten. De Wereldgezondheidsorganisatie rekent bij vaccins op een effectiviteit van 70 procent.

Dat zou een tegenvaller zijn in de race om de wereld te vaccineren tegen Covid-19. Europa bestelde al meer dan 400 miljoen dosissen bij Curevac, waarvan 180 miljoen optioneel, mocht het een goedkeuring krijgen van de EMA. België tekende in op 2,9 miljoen dosissen.

En, belangrijker nog: als minder gegoede werelddelen zoals Afrika en Latijns-Amerika uitzicht willen krijgen op een snelle vaccinatie, moeten ze hopen dat er nog extra vaccins op de markt komen om de leemte die nu bestaat op te vullen. Het Curevac-vaccin zou op een minder lage temperatuur bewaard moeten worden dan de Pfizer- en Moderna-vaccins.

Varianten

De vraag is waar het misliep voor Curevac. Dat het vaccin het tot in de klinische proeven schopte, wil zeggen dat de eerdere resultaten zeer beloftevol waren. Het bedrijf wijst als verklaring naar de resem coronavarianten die een invloed lijken te hebben op de efficiëntie.

Tijdens de studie werden 134 gevallen van besmetting na vaccinatie vastgesteld. Daarvan werd het DNA van 124 stalen gesequencet om de oorsprong te kennen. Slechts één van die gevallen was de 'oerstreng' van het SARS-CoV-2-virus. 57 procent van de gevallen waren zogenaamde 'variants of concern', virusvarianten waarvan geweten is dat ze verhoogde besmettelijkheid en een invloed op vaccins hebben. De andere gevallen waren varianten waar nog minder over geweten is.

CEO Franz-Werner Haas onderstreept dat Curevac blijft werken aan vaccins van de tweede generatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie