De Croo moet derde golf vermijden zonder achterban kwijt te spelen

Viroloog Steven Van Gucht (links), premier Alexander De Croo (Open VLD, midden) en viroloog Yves Van Laethem (rechts) hielden samen een persconferentie. ©Photo News

Met de steun van enkele experts wijst premier Alexander De Croo (Open VLD) grote versoepelingen in maart af. Het voorgehouden perspectief - meer vrijheid vanaf mei of misschien zelfs april - maakt weinig indruk op gesloten sectoren.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) in het midden. Naast hem de virologen Steven Van Gucht en Yves Van Laethem van het wetenschappelijk instituut Sciensano, het duo van de ochtendlijke cijferbriefings. Ook biostatisticus Niel Hens was van de partij. Zelfs voor de coronacrisis was de setting van de persconferentie die De Croo maandag bijeenriep ongezien. Het thema van het academisch halfuurtje: waar staan we nu?

Zelf wilde De Croo het niet zo gezegd hebben, maar met zijn persconferentie maakte de premier duidelijk dat wie hoopte op grote versoepelingen in maart zijn dromen het best kan opbergen. Hij wilde ingaan tegen het sfeertje dat de maatregelen kunnen worden gelost.

Spotlight op wetenschap

De situatie is nu niet fundamenteel anders dan een maand geleden. We kunnen niet prutsen aan de maatregelen.
Steven Van Gucht
Viroloog

De federale en regionale topministers evalueren vrijdag in het Overlegcomité de coronamaatregelen. Omdat de kappers en binnenkort ook de andere contactberoepen hun activiteiten hernemen, achten velen het moment rijp om hun eigen zaak te bepleiten. De horeca, de cultuursector, organisatoren van evenementen, bij allen staat het water aan de lippen en allen hopen ze hun activiteiten snel te hernemen.

Door de spotlights op de wetenschappers te richten probeert De Croo duidelijk te maken dat voorlopig weinig kan. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames ligt nog altijd hoog. 'De situatie is nu niet fundamenteel anders dan een maand geleden. We kunnen niet prutsen aan de maatregelen', zei Van Gucht.

Eén maand, een wereld van verschil

Waarom één maand extra wachten een wereld van verschil kan maken: de opmars, van nieuwe, besmettelijker varianten. Die vallen in tegenstelling tot de vaccinatiecampagne vrijwel onmogelijk in een betrouwbaar biostatistisch model te gieten.

Op basis van modellen heeft Hens, de man van de epidemiologische voorspellingen, een inschatting gemaakt van hoe de ziekenhuisopnames de komende weken en maanden evolueren. De grote onbekende is de impact van de Britse variant, die allicht een pak besmettelijker is dan het 'gewone' coronavirus en zich snel verspreidt.

Uit die prognoses blijkt dat, zelfs als de huidige maatregelen worden gehandhaafd, het risico bestaat dat de ziekenhuizen in maart en april weer onder druk komen te staan. Komen er op 1 maart forse versoepelingen, dan is de derde golf bijna een gegeven. 'Daarom is er een absolute noodzaak om zeer voorzichtig te blijven', vatte De Croo de boodschap van Van Gucht en Hens samen.

Blik op april of mei

We naderen het punt waarop het risico op een derde golf serieus vermindert. Dat is niet morgen of volgende week, maar het punt is niet meer zo veraf.
Alexander De Croo
Premier

Maar, maakte de premier duidelijk, er is voor het eerst ook een duidelijk perspectief. Hens rekende uit wat gebeurt als versoepelingen nog even worden uitgesteld. Behalve als de Britse variant besmettelijker blijkt dan aangenomen, zijn vanaf 1 mei en met wat geluk al vanaf 1 april versoepelingen mogelijk. Let wel, het gaat om prognoses: zekerheid bieden die niet.

Dat er perspectief is, komt omdat dan de vaccinatiecampagne op kruissnelheid moet zijn. Omdat vooral ouderen en risicopatiënten in het ziekenhuis belanden, krijgen zij prioriteit. Naarmate meer van hen zijn ingeënt, vermindert de druk op de ziekenhuizen.

Reisverbod

'We naderen het punt waarop het risico op een derde golf serieus vermindert', zei De Croo. 'Dat is niet morgen of volgende week, maar het punt is niet meer zo veraf.' De politieke boodschap is duidelijk: laat ons nog een maand wachten met versoepelingen en het kompas op april zetten. Op dat perspectief bouwt het Overlegcomité vrijdag voort. De Gems, de expertengroep onder leiding van Erika Vlieghe, werkt aan een exitplan dat de topministers zullen bespreken.

De Croo heeft de wetenschap achter zich, maar zijn achterban neemt daarmee geen genoegen. 'Uitstel tot na Pasen, laat staan tot na de zomer wordt de dood van heel veel bedrijven tot bijna complete sectoren. Die prijs is onaanvaardbaar hoog en kunnen we niet betalen. Onze bedrijven gaan hieraan kapot', zegt de werkgeversorganisatie Unizo in een persbericht. Topman Danny Van Assche pleit voor het, weliswaar onder zeer strikte regels, heropenen van de gesloten sectoren.

Uitstel tot na Pasen, laat staan tot na de zomer wordt de dood van heel veel bedrijven tot bijna complete sectoren. Die prijs is onaanvaardbaar hoog en kunnen we niet betalen.
Danny Van Assche
Topman Unizo

Ook vanuit De Croos partij komt druk. In Wallonië en Brussel moet iedereen na 22 uur binnenblijven, in Vlaanderen is dat vanaf middernacht. Zowel de MR als Open VLD is een offensief begonnen om die avondklok weg te krijgen. De Franstalige liberalen verzetten zich ook tegen het reisverbod, iets wat Europees gevoelig ligt. De federale regering bekijkt of een alternatief bestaat dat wel binnen de Europese lijntjes kleurt.

De derde golf vermijden en tegelijk zijn achterban niet zien kwijt te spelen, dat is de moeilijke evenwichtsoefening waar De Croo voor staat. Om in balans te raken heeft hij een vlotte vaccinatiecampagne en dalende coronacijfers nodig. Zijn persoonlijke impact op beide zijn beperkt. Voor het eerste is hij afhankelijk van de leveringen van de farmabedrijven. Voor het tweede deels van het menselijke gedrag, deels van hoe besmettelijk de Britse variant nu echt is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie