Advertentie

De lastige laatste kilometers naar het rijk der vrijheid

©Photo News

Door de lage vaccinatiegraad in Brussel en enkele andere steden kan het coronavirus nog altijd een moeilijke herfst in de ziekenhuizen veroorzaken. 'We mogen ons niet te snel in het rijk der vrijheid wanen', zegt viroloog Steven Van Gucht.

De Belgische ziekenhuizen moeten door het stijgende aantal opnames vanaf volgende week weer een kwart van hun bedden op intensieve zorg vrijhouden voor covidpatiënten. Door de hoge vaccinatiegraad had iedereen gehoopt dat het uitstellen van niet-dringende zorg niet meer nodig zou zijn, maar tot ongenoegen van heel wat ziekenhuizen wordt toch weer naar die maatregel gegrepen.

Dagelijks worden 68 mensen met corona opgenomen. Daardoor liggen 708 covidpatiënten in het ziekenhuis, van wie 216 op intensieve. Door de terugkeer naar de werkvloer en het heropenen van de scholen bestaat de kans dat hun aantal de komende weken snel verder stijgt.

De essentie

  • De ziekenhuizen moeten weer bedden op de intensieve vrijhouden voor covid-patiënten.
  • Doordat de vaccinatiegraad op heel wat plekken nog te laag ligt, dreigt een nieuwe covidgolf in de ziekenhuizen.
  • Viroloog Steven Van Gucht roept op om de bestaande maatregelen te respecteren. Als dat gebeurt, zijn meer drastische ingrepen volgens hem niet nodig.
  • Het verder verhogen van de vaccinatiegraad is de weg naar de normaliteit.

In een worstcasescenario vrezen modelleurs tegen november voor een piek van meer dan duizend patiënten op intensieve. Daarmee zouden opnieuw evenveel patiënten intensieve zorg nodig hebben als tijdens de derde golf in april. Heel wat niet-dringende zorg moest toen worden uitgesteld en de overheid voerde met de paaspauze opnieuw behoorlijk strenge coronamaatregelen in om erger te voorkomen.

De wereld ziet er nu nochtans een stuk anders uit. Intussen is iets meer dan 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat we toch nog niet op het droge zijn, heeft er grotendeels mee te maken dat die vaccinatiegraad niet overal in het land even hoog ligt. In Vlaanderen is 77 procent volledig gevaccineerd, in Wallonië 66 procent en in Brussel nauwelijks 50 procent.

Moeilijk te bereiken groepen

Ook in Vlaanderen zijn er plaatsen, zoals Antwerpen of de gemeenten rond het Brussels Gewest, waar de vaccinatiegraad niet boven die 70 procent geraakt. Mensen met een laag inkomen of met een migratieachtergrond die moeilijker te bereiken zijn, hebben zich vaak (nog) niet laten inenten. Daardoor kan het virus in bepaalde steden en gemeenschappen zich nog altijd gemakkelijk verspreiden en zeker niet-gevaccineerden zwaar ziek maken.

Ter illustratie: van de ongeveer duizend patiënten die in het worstcasescenario in november op intensieve kunnen belanden, zou een derde uit het Brusselse komen. Nochtans woont daar slechts één op de negen Belgen. In het Hoofdstedelijk Gewest wordt hemel en aarde verzet om de vaccinatiegraad op te krikken, maar vooralsnog met weinig succes.

Zeggen dat we in het rijk der vrijheid zijn aangekomen, is gezien de huidige situatie geen goed idee.
Steven Van Gucht
Viroloog

Om te vermijden dat de ziekenhuizen opnieuw worden overrompeld heeft de Brusselse regering ervoor gekozen enkele versoepelingen niet door te voeren. Zo moeten de cafés er nog altijd om 1 uur 's nachts sluiten, blijven er restricties voor hoeveel mensen in de horeca aan een tafel mogen zitten, geldt er nog altijd een mondmaskerplicht op school en zijn er strengere regels voor evenementen. Brussel is ook van plan om, naar Frans en Duits voorbeeld, een covidpas in te voeren voor wie op café en restaurant wil gaan.

Viroloog Steven Van Gucht, verbonden aan het wetenschappelijk instituut Sciensano, stelt dat de vis nog niet binnengehaald is. 'Het is belangrijk dat op de juiste manier wordt gecommuniceerd. Zeggen dat we in het rijk der vrijheid zijn aangekomen of voortdurend zitten afgeven op de nog bestaande maatregelen zoals de mondmaskerplicht op bepaalde plaatsen, is gezien de huidige situatie geen goed idee.'

Uitspraken dat onze vrijheid wordt beknot zijn volgens Van Gucht evenzeer fout. Modellen wijzen uit dat als we met zijn allen ons sociaal gedrag van augustus aanhouden de ziekenhuizen nauwelijks extra covidpatiënten zullen zien. 'Met een beperkt aantal maatregelen kunnen we de situatie onder controle houden, daar is echt geen nieuwe lockdown voor nodig.'

Verplichte vaccinatie

Om helemaal in de veilige zone te belanden, is het van belang dat de vaccinatiegraad verder kan worden verhoogd. Allicht geraakt iedereen vroeg of laat met het coronavirus besmet, zoals dat ook met de griep gebeurt. Maar wie niet-gevaccineerd is, is veel minder beschermd en dreigt zwaar ziek te worden. Wie geprikt is, kent veel vaker een asymptomatisch of licht ziekteverloop.

Gaan we mensen die zich niet willen laten vaccineren in de gevangenis steken of ze verdoven en hen dan inspuiten?
Frank Vandenbroucke
Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

De politiek zoekt uit welke maatregelen nodig zijn om nog meer mensen te overtuigen om zich te laten prikken. De zorgkoepel Zorgnet-Icuro en voormalig Open VLD-voorzitster en Vlaams Parlementslid Gwendolyn Rutten roepen bijvoorbeeld de vaccinatie te verplichten, al vindt minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat geen goed idee. 'Gaan we mensen die zich niet willen laten vaccineren in de gevangenis steken of ze verdoven en hen dan inspuiten?', vroeg hij zich donderdagavond in 'Terzake' af.

Als alternatief gaan meer stemmen op om het Covid Safe Ticket, dat nu wordt gevraagd voor grote evenementen en dat Brussel wil gebruiken voor de horeca, ook in Vlaanderen voor meer activiteiten in te zetten. Mensen worden zo naar een vaccin gedwongen omdat ze zich anders voortdurend moeten laten testen, wat geld kost. Van Gucht is een koele minnaar. 'Ik vind dat geen duurzame oplossing, je kan beter mensen proberen te overtuigen van de noodzaak van vaccinatie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie