De nieuwe Britse coronavirusvariant: wat weten we?

©EPA

Ons land heeft zondag om middernacht voor 24 uur zijn grenzen gesloten voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk als voorzorgsmaatregel tegen een nieuwe, besmettelijkere virusvariant die daar woedt. Wat weten we daarover?

De federale regering treedt op tegen een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus die Londen en het zuidoosten van Engeland in de ban houdt. De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei zondagochtend dat de nieuwe variant 'out of control' is. Een overzicht van wat we voorlopig weten over de verspreiding van de nieuwe variant, hoe ernstig die is, en wat de gevolgen zijn.

Waar dook de nieuwe variant op?

De nieuwe Britse coronavariant dook voor het eerst op in Londen of Kent in het midden van september, zei Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijk adviseur voor de Britse regering, zaterdag op een persconferentie. Sindsdien is hij aan een snelle opmars bezig. De besmettelijkheid van de nieuwe variant zou tot wel 70 procent hoger kunnen liggen dan andere stammen van het virus, zei de Britse premier Boris Johnson deze week al.

Patrick Vallance over de nieuwe variant

Dat beaamt Vallance: 'Dit virus verspreidt zich significant sneller.' De nieuwe variant is al dominant in Londen en het zuidoosten van Engeland. Midden november lag de nieuwe variant al aan de basis van 28 procent van de besmettingen in Londen. Tegen begin december was dat zelfs al 62 procent. Hancock ging zondagochtend bij de BBC nog een stapje verder door de nieuwe variant 'out of control' te noemen.

Is de nieuwe variant ook al in België opgedoken?

In België zou de nieuwe variant vier keer zijn opgedoken de voorbije maanden, stelt de viroloog Marc Van Ranst aan HLN. De nieuwe besmettelijkere variant is begin december ook al vastgesteld in Nederland. Ook in Denemarken is sprake van negen gevallen.

Naast België voerden ook Nederland (tot 1 januari), Frankrijk en Italië een reisban in tegen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Zondag overlegden Europees president Charles Michel, Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een gecoördineerde Europese aanpak.

Hoe ernstig is die nieuwe variant?

Dit type virus klopt alle anderen qua snelheid van verspreiding, zei Vallance zaterdag. 'Maar er is geen bewijs dat het je zwaarder ziek maakt, of tot meer ziekenhuisopnames leidt.' Het lijkt zich daar hetzelfde te gedragen als de eerder gekende varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) staat wel in contact met de Britse regering over de nieuwe variant. Hancock benadrukte zondag nog eens dat mensen hun voorzorgen moeten nemen. 'Iedereen moet zich gedragen alsof hij het virus draagt.'

Het kan ook zijn dat een virusvariant een niche aanboorde door de externe omstandigheden, zoals sociaal contact in een netwerk, en daar snel in doordrong.
Steven Van Gucht
Hoofd dienst virale infectieziekten Sciensano

Zondagnamiddag was er al overleg tussen de Belgische experts, geeft Steven Van Gucht, het hoofd van de dienst virale infectiezieken bij het kenniscentrum Sciensano, te kennen. Hij is genuanceerder over de nieuwe variant. 'Dit is niet per se de uitbraak van een nieuwe besmettelijkere variant', zei hij in een reactie aan De Tijd.

'Het kan ook zijn dat een virusvariant een niche aanboorde door omstandigheden, zoals sociaal contact in een netwerk, en daar snel in doordrong. Het virus is sowieso in opmars, het is er ook de tijd van het jaar voor. De besmettingscijfers verdubbelen in Londen en het zuidoosten van Engeland nu om de zeven dagen, dat was bij ons in oktober ook het geval. De 'oude covid' was daar ook toe in staat.' De volgende dagen komen er hopelijk meer data van de Britse regering, en kan er meer info gegeven worden, aldus Van Gucht.

Zijn er gevolgen voor de vaccinatiecampagnes?

Het Verenigd Koninkrijk begon op 8 december met een grootschalige vaccinatiecampagne. De 90-jarige Margaret Keenan ontving toen als eerste persoon buiten een testomgeving het spuitje van het Pfizer/BioNTech-vaccin. De vraag is nu of de nieuwe variant die vaccinatie-inspanningen teniet doet. Ook daar is voorlopig geen bewijs voor, zei Vallance. 'De werktheorie is dat het vaccin adequaat zou moeten zijn voor deze variant, al moet daar natuurlijk onderzoek naar gedaan worden.'

Wat is de impact van de nieuwe maatregelen?

Vanaf zondag middernacht sluit België dus zijn grenzen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) in 'De zevende dag'. Het gaat om alle passagiersreizen via de lucht, het spoor en per ferry, verduidelijkte minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zondagavond.

Brussels Airlines liet zondag aan De Tijd weten al zeker twee vluchten te schrappen op maandag. Er rijden ook geen Eurostar-treinen meer op de as Londen-Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie