De weg naar vaccinatie: de helft van het land kreeg eerste prik

©Tijd Graphics

De helft van alle landgenoten hebben een eerste prik gekregen, bijna 3 op de 10 zijn volledig gevaccineerd. Hoe België er verder voor staat in de vaccinatiecampagne, leest u in dit artikel.

5.789.685 Belgen (50,3%) hebben een eerste dosis van het vaccin gekregen, blijkt uit de laatst beschikbare data die het gezondheidsinstituut Sciensano op 14 juni publiceerde. Het aantal volledig gevaccineerde Belgen volgt: in totaal zijn 3.246.611 Belgen volledig gevaccineerd, of 28,2 procent van de bevolking.

In de eerste fase van het vaccinatieplan, dat begon rond de jaarwisseling, kregen het zorgpersoneel en bewoners van woon-zorgcentra hun prikken. Sinds begin april is het aan de 3,3 miljoen 65-plussers en risicopatiënten. Bij de 65-plussers zijn 9 op de 10 al een eerste keer gevaccineerd. Vandaag wordt de brede bevolking uitgenodigd voor een eerste prik.

83 procent van de risicopatiënten heeft een eerste vaccin ontvangen. De selectie van de risicopatiënten gebeurde door de ziekenfondsen, de huisartsen en de specialisten voor bepaalde zeldzame aandoeningen. Dat leverde tot dusver 1.480.000 risicopatiënten op, die allemaal in het uitnodigingsproces werden opgenomen.

Vanaf midden april nam de vaccinatiesnelheid een vlucht vooruit. Intussen is meer dan de helft van de 55- tot 64-jarigen een eerste keer gevaccineerd. Ook bij de personen met een essentieel beroep, zoals de politie, zijn de eerste prikken begonnen. Als alle risicopatiënten, ongeacht de leeftijd, gevaccineerd zijn, komt de rest van de bevolking, nog ruim 4 miljoen mensen, aan de beurt. De hele operatie, een herculestaak, moet eind augustus rond zijn in ons land.

Om het hele land te vaccineren rekent de overheid op de beschikbaarheid van voldoende vaccins. In de planning houdt ons land rekening met de al goedgekeurde vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca, maar ook met het recent goedgekeurde Johnson & Johnson en het nog niet goedgekeurde Curevac.

Overlijdens

Het effect van de vaccinaties wordt stilaan zichtbaar in de statistieken. 85-plussers belanden sinds midden februari minder vaak in het ziekenhuis, terwijl de opnames bij andere leeftijdsgroepen stabiel blijven. Ook het aantal overlijdens bij ouderen is sindsdien sneller afgenomen.

Waar staat België tegenover de rest van de wereld?

Heel wat landen zijn hun vaccinatiecampagne eind vorig jaar begonnen. Israël voert de ranking aan, met gemor op de banken errond. Experts verwachten dat het inenten van 70 procent van hun bevolking elk land minstens het hele jaar bezighoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie