Advertentie

De weg naar vaccinatie: meer dan 7 op de 10 Belgen volledig gevaccineerd

©Tijd Graphics

Meer dan 7 op de 10 Belgen is volledig gevaccineerd, bijna driekwart heeft een eerste prik gekregen. Brussel loopt achter op de andere landsdelen. Dit artikel geeft een overzicht van de vaccinatiecampagne in ons land.

Al 8.608.197 Belgen (74,7%) hebben een eerste dosis van het vaccin gekregen, blijkt uit de laatst beschikbare data die het gezondheidsinstituut Sciensano op 5 oktober publiceerde. Het aantal volledig gevaccineerde Belgen volgt: in totaal zijn 8.439.709 Belgen volledig gevaccineerd, of 73,3 procent van de bevolking.

In de eerste fase van het vaccinatieplan, dat begon rond de jaarwisseling, kregen het zorgpersoneel en bewoners van woon-zorgcentra hun prikken. Sinds begin april is het aan de 3,3 miljoen 65-plussers en risicopatiënten. Bij de 65-plussers zijn 9 op de 10 al een eerste keer gevaccineerd. Vandaag wordt de brede bevolking uitgenodigd voor een prik.

83 procent van de risicopatiënten heeft een eerste vaccin ontvangen. De selectie van de risicopatiënten gebeurde door de ziekenfondsen, de huisartsen en de specialisten voor bepaalde zeldzame aandoeningen. Dat leverde tot dusver 1.480.000 risicopatiënten op, die allemaal in het uitnodigingsproces werden opgenomen.

Brussel hinkt achterop

Vanaf midden april nam de vaccinatiesnelheid een vlucht vooruit. Toch zijn er regionale verschillen. In Vlaanderen heeft 80 procent van de totale bevolking een eerste prik gekregen en in Wallonië 70 procent (65 procent in de Duitstalige Gemeenschap). Brussel hinkt al even achterop en blijft met 55 procent eerste prikken 25 procentpunt achter op Vlaanderen.

Vlaanderen, Wallonië en de Duitstalige Gemeenschap zitten op ongeveer dezelfde graad van volledig gevaccineerden -respectievelijk 79, 68 en 63 procent. Ondertussen is slechts 53 procent van de volwassen Brusselaars volledig geprikt, met de grootste achterstand in de leeftijdscategorie 12 tot 44. Het Hoofdstedelijk Gewest probeert de lage vaccinatiegraad op te krikken door de wachttijd tussen twee prikken te verminderen, en stuurt een vaccinatiebus op pad om mensen over de streep te trekken.

Om het hele land te vaccineren rekent de overheid op de beschikbaarheid van voldoende vaccins. In de planning houdt ons land rekening met de al goedgekeurde vaccins van Pfizer, Moderna en AstraZeneca, maar ook met het recent goedgekeurde Johnson & Johnson en het nog niet goedgekeurde Curevac.

Overlijdens

Het effect van de vaccinaties wordt stilaan zichtbaar in de statistieken. 85-plussers belanden sinds midden februari minder vaak in het ziekenhuis, terwijl de opnames bij andere leeftijdsgroepen stabiel blijven. Ook het aantal overlijdens bij ouderen is sindsdien sneller afgenomen.

Waar staat België tegenover de rest van de wereld?

Heel wat landen zijn hun vaccinatiecampagne eind vorig jaar begonnen. Israël voert de ranking aan, met gemor op de banken errond. Experts verwachten dat het inenten van 70 procent van hun bevolking -wat minstens nodig is om groepsimmuniteit mogelijk te maken- elk land minstens het hele jaar bezighoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie