De weg naar vaccinatie: eerste prik voor meer dan 2 miljoen Belgen

©Tijd Graphics

Op 5 januari is de vaccinatiecampagne in België begonnen. De overheid wil eind augustus de nodige vaccinatiegraad van 70 procent halen. Dit overzicht volgt de weg naar de verlossing op de voet.

Volgens de laatst beschikbare data die het gezondheidsinstituut Sciensano op 14 april heeft gepubliceerd hebben 2.058.737 Belgen, of 17,9 procent van de totale bevolking, een eerste dosis van het vaccin gekregen. Daarnaast kregen 659.332 Belgen ook al een tweede dosis wat het percentage volledig gevaccineerde personen op 5,7 brengt. Meer dan 80 procent van de 75-plussers heeft intussen een eerste prik gekregen, de vaccinatiecampagne staat het verst in die leeftijdscategorie.

De vaccinatiecampagne verloopt in verschillende fases. De eerste prioritaire groep zijn de bewoners en medewerkers van de woonzorgcentra. Volgens het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid kreeg 87,7 procent van de Vlaamse rusthuisbewoners een eerste coronaprik, 85 procent kreeg ook al een tweede dosis toegediend. Bij het personeel gaat het om 76,4 procent van de medewerkers die een eerste dosis kregen en 74,4 procent die ondertussen volledig gevaccineerd werd.

Het effect van vaccinatie wordt ondertussen ook zichtbaar in de statistieken. 85-plussers belanden sinds midden februari minder vaak in het ziekenhuis terwijl de opnames bij andere leeftijdsgroepen wel stabiel blijven. Ook het aantal overlijdens bij ouderen is sindsdien sneller afgenomen.

De logistieke herculesopdracht

Na de rusthuizen is het aan alle zorgmedewerkers. Voor die bijna 600.000 mensen geeft de overheid zich anderhalve maand de tijd. Eind maart moet ook die fase rond zijn. Vanaf half maart is het aan de 3,3 miljoen 65-plussers en risicopatiënten. Doordat de Hoge Gezondheidsraad voortaan ook toelaat dat AstraZeneca gebruikt wordt bij 55-plussers zou de vaccinatiecampagne bij 65-plussers mogelijks iets worden vervroegd. De resterende 4,9 miljoen mensen (essentiële beroepen en de overige volwassen bevolking) krijgen vanaf mei een prik.

De hele operatie, een herculesopdracht, moet eind augustus rond zijn in ons land. De recente beslissing om het vaccin van AstraZeneca enkel bij 55-plussers te gebruiken zal een impact op de vaccinatiecampagne hebben, al is nog niet duidelijk in welke mate.

Om het hele land te vaccineren, rekent de overheid op de beschikbaarheid van voldoende vaccins. In de planning houdt ons land rekening met de tot nu toe goedgekeurde vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het recent goedgekeurde Johnson & Johnson en met die van het nog niet goedgekeurde Curevac. In totaal werden tot nu toe 3 miljoen dosissen geleverd volgens het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG.

Waar staat België tegenover de rest van de wereld?

Heel wat landen zijn hun vaccinatiecampagne eind vorig jaar begonnen. Israël voert de ranking aan, met gemor op de banken errond. Experts verwachten dat het inenten van 70 procent van hun bevolking elk land minstens het hele jaar bezighoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie