De weg naar vaccinatie: 1 op de 10 Belgen volledig gevaccineerd

©Tijd Graphics

Met 5 miljoen uitgedeelde vaccins zit de Belgische vaccinatiecampagne zit op kruissnelheid. 10 procent van de Belgen is volledig ingeënt.

Volgens de laatst beschikbare data die het gezondheidsinstituut Sciensano op 11 mei heeft gepubliceerd hebben 3.809.834 Belgen, of 33,2 procent van de Belgen een eerste dosis van het vaccin gekregen. Het aantal Belgen dat volledig gevaccineerd is heeft de kaap van de 1 miljoen overschreden. In totaal zijn nu 1.196.831 Belgen volledig gevaccineerd, of 10,4 procent van de bevolking.

Ook 35 procent van de risicopatiënten heeft al een eerste vaccin ontvangen. De selectie van de risicopatiënten gebeurde door de ziekenfondsen, de huisartsen en de specialisten voor bepaalde zeldzame aandoeningen. Dat leverde tot dusver 1.480.000 risicopatiënten op, die allemaal in het uitnodigingsproces werden opgenomen.

De vaccinatiecampagne verloopt in verschillende fases. De eerste prioritaire groep waren de bewoners en medewerkers van de woonzorgcentra. Volgens het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid zijn de vaccinaties daar ondertussen afgerond.

Het effect van vaccinatie wordt ondertussen ook zichtbaar in de statistieken. 85-plussers belanden sinds midden februari minder vaak in het ziekenhuis terwijl de opnames bij andere leeftijdsgroepen wel stabiel blijven. Ook het aantal overlijdens bij ouderen is sindsdien sneller afgenomen.

De logistieke herculesopdracht

Na de rusthuizen was het aan alle zorgmedewerkers. Voor die bijna 600.000 mensen gaf de overheid zich anderhalve maand de tijd, tot eind maart. Sinds begin april is het aan de 3,3 miljoen 65-plussers en risicopatiënten. De resterende 4,9 miljoen mensen (essentiële beroepen en de overige volwassen bevolking) krijgen vanaf mei een prik.

De hele operatie, een herculesopdracht, moet eind augustus rond zijn in ons land.

Om het hele land te vaccineren, rekent de overheid op de beschikbaarheid van voldoende vaccins. In de planning houdt ons land rekening met de tot nu toe goedgekeurde vaccins van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het recent goedgekeurde Johnson & Johnson en met die van het nog niet goedgekeurde Curevac. In totaal werden tot nu toe meer dan 5 miljoen dosissen geleverd volgens het federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Waar staat België tegenover de rest van de wereld?

Heel wat landen zijn hun vaccinatiecampagne eind vorig jaar begonnen. Israël voert de ranking aan, met gemor op de banken errond. Experts verwachten dat het inenten van 70 procent van hun bevolking elk land minstens het hele jaar bezighoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie