Advertentie

Derde coronaprik voor mensen met verzwakte immuniteit afgeklopt

©Photo News

Wie met een verzwakt immuunsysteem kampt, zal binnenkort een derde dosis van het coronavaccin krijgen. Het gaat om een groep van 300.000 tot 400.000 mensen.

'De derde prik wordt de komende maanden georganiseerd in onze vaccinatiecentra', schrijft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op Twitter, nadat de Interministeriële Conferentie (IMC) het licht op groen heeft gezet. In specifieke gevallen kan de derde prik ook in het ziekenhuis gezet worden. De voorziene doelgroep omvat 300.000 à 400.000 mensen.

Het gaat om mensen die omschreven worden als 'immunogecompromitteerd'. Denk aan patiënten met aangeboren afweerstoornissen, kanker of hiv, personen die chronische nierdialyse ondergaan of een (orgaan)transplantatie ondergingen of mensen die medicijnen nemen die hun immuniteit onderdrukken.

Opmerkelijk is dat de derde prik enkel met een Pfizer- of Moderna-vaccin gezet zal worden. 'Dat geldt ook voor wie bij zijn eerste prik(ken) een vaccin van AstraZeneca of Johnson & Johnson kreeg', reageert Beke bij VRT NWS.

De boosterprik, die extra bescherming moet bieden tegen de besmettelijke deltavariant, komt er nog niet meteen voor rusthuisbewoners of andere risicogroepen. Mogelijk gebeurt dat pas in december, omdat de overheid en gezondheidsexperts verwachten dat de producenten van de coronavaccins tegen dan hun dosissen aangepast hebben aan de virusvarianten die rondwaren.

Booster of vaccins herverdelen

Ondanks het pleidooi van de Wereldgezondheidsorganisatie om voorlopig geen derde prikken te zetten en voorrang te geven aan armere landen, werken veel westerse landen aan de uitrol van de derde prik. Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland maakten al bekend dat ze vanaf september boostervaccins zetten.  Israël begint nu al met het uitdelen van een derde dosis aan 50-plussers. En de Verenigde Staten plannen een algemene prikronde met een boostervaccin. President Joe Biden zal dat nog deze week aankondigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie