Dienstenchequebedrijven verrast over plots verbod op stoffen mondmaskers

Een poetshulp aan het werk, mét een stoffen mondmasker op. ©BELGA

In een open brief aan de regeringen stellen de toplui van dienstenchequebedrijven zich vragen bij een nieuwe coronamaatregel. Opeens moeten hun medewerkers verplicht een wegwerpmondmasker dragen.

In de open brief, die gericht is aan federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS), Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en haar Waalse en Brusselse evenknieën, toont de dienstenchequesector zich bezorgd over een nieuwe maatregel in de strijd tegen het coronavirus. De regeringen hebben tijdens het recentste bijeenkomst van het Overlegcomité bepaald dat 'de werkgever per prestatie ten minste één wegwerpmondmasker ter beschikking moet stellen'.

Evenwaardig

Bij de ondertekenaars bevinden zich onder meer de directies van Greenhouse, Trixxo, Het Poetsbureau, Group F en Partena. Ze stellen zich vragen bij de toevoeging van het woordje 'wegwerp'. Ze noemen de verplichting 'een verkeerd signaal als overheid', om verschillende redenen. Zo halen ze aan dat de virologen en experts altijd herhaald hebben dat stoffen en wegwerpmondmaskers evenwaardig zijn in een niet-medische context.

Dat stoffen mondmaskers opeens minderwaardig zouden zijn, kan er bij de dienstenchequebedrijven niet in. 'We investeren nu al meer dan een jaar stevig in de aankoop en distributie van herbruikbare materialen. Gezien de uiterst precaire financiële situatie van de sector is het onaanvaardbaar dat alle dienstenchequebedrijven hun beleid nu moeten omgooien en opnieuw dienen te investeren in de vervanging van aangekocht materiaal', klinkt het.

We vragen het woord 'wegwerp' te schrappen in de richtlijnen omdat het de sector enorme schade toebrengt en geen enkel verschil zal maken voor de veiligheid.
Open brief dienstenchequebedrijven

Concreet vragen de bedrijven om het woord 'wegwerp' te schrappen in de aangepaste richtlijnen van de regeringen, omdat 'het de sector enorme schade toebrengt en geen enkel verschil zal maken voor de veiligheid'. Wel stellen ze voor om verder in te zetten op de sensibilisering van de medewerkers, zoals poetshulpen, strijkhulpen en huishoudhulpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie