Drie op tien coronagevallen in Vlaanderen weten niet waar ze besmet zijn geraakt

©REUTERS

Veel mensen die corona oplopen, hebben geen idee waar ze besmet zijn geraakt. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Vlaamse contactonderzoek.

De Vlaamse steden en gemeenten krijgen voortaan een dagelijkse update met de inhoudelijke resultaten van de contactopsporing. Het gaat om de gedetailleerde info van de coronaspeurders die de mensen vragen waar ze denken besmet te zijn geraakt en waar ze nog zijn geweest in de besmettelijke periode voor de start van hun isolatie.

De resultaten gaan over de periode tussen 1 september en 13 oktober. Opvallend is dat liefst 35 procent (1.669 op 4.788) van de mensen aangeeft geen idee te hebben waar ze besmet zijn geraakt. Waar ze wel een vermoeden hebben, duikt het gezin het vaakst op (14%). Ook het werk (13%), vrienden (8%), sport (6%), de horeca (4%), reizen (2%) en feesten (1%) worden genoemd. Dat relatief weinig mensen vermoeden besmet te zijn in de horeca, geeft geen zekerheid dat het besmettingsrisico daar effectief laag is. Maar het is niet onbelangrijk nu de regeringen van ons land serieus overwegen de horeca te sluiten door een nieuwe felle coronaopstoot.

33,2%
Bezoek aan horeca
Drie op de tien positief geteste personen zeggen aan de coronaspeurders dat ze tijdens hun besmettelijke periode nog een bezoek te hebben gebracht aan de horeca.

Het Vlaams Agentschap Zorg lijstte ook op waar mensen naar eigen zeggen nog naartoe gingen tijdens hun besmettelijke periode voor de start van de isolatie. Liefst drie op de tien zeggen nog een bezoek te hebben gebracht aan de horeca, gevolgd door sportactiviteiten (27,5%). Op veel grotere afstand volgen onder meer wellness (4,6%), fitness (4,3%), feesten (3,2%), hotels, B&B's en campings (1,7%), zwembad of speeltuin (1,8%), religieuze ceremonies (1,6%), bioscopen, theaters en concerten (1,4%) en pret-, natuur- en dierenparken (1,3%). Welgeteld één iemand geeft aan nog naar het casino te zijn geweest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie