Druk op ziekenhuizen dwingt tot strengere maatregelen

Op de intensieve zorg stijgt het aantal opnames weer snel. ©Photo News

De stijgende druk op de ziekenhuizen dwingt de politiek dan toch tot strengere coronamaatregelen. Door de impact van de Britse variant en de traag op gang komende vaccinatiecampagne volstaan de huidige regels niet langer.

Strengere coronaregels, daar wilden de federale en regionale topministers zich afgelopen vrijdag in het Overlegcomité nog niet aan wagen. Op een vervroegd overlegmoment woensdag - de vergadering was eigenlijk pas voor vrijdag gepland - komen die er toch. De aanleiding zijn de verslechterende coronacijfers. Het aantal vastgestelde besmettingen piekte de voorbije dagen meermaals boven 5.000. Maar vooral de vele ziekenhuisopnames doen premier Alexander De Croo (Open VLD) handelen. Vijf van de voorbije zeven dagen lag hun aantal boven 200, maandag waren er het zelfs 282.

Een opstoot van de epidemie was verwacht doordat de Britse variant van het coronavirus intussen dominant is. Die variant is besmettelijker en allicht ook gevaarlijker, waardoor die zich bij eenzelfde set aan maatregelen sneller verspreidt en mensen allicht zieker maakt. Het gemiddelde aantal dagelijkse ziekenhuisopnames voor covid zou daardoor van minder dan 130 eind februari stijgen tot zo'n 200 eind deze maand, schatten de modelleurs enkele weken geleden in.

Maart duurt nog een week, maar we zijn het station van gemiddeld 200 dagelijkse opnames al gepasseerd. De 282 opnames van maandag werken als een alarmsignaal: we wijken af van de curve die de modelleurs voorspelden. Als oorzaak wijzen virologen naar het veranderde gedrag. Uit mobiliteitsdata blijkt dat mensen zich vaker verplaatsen en enquêtes laten uitschijnen dat de bevolking minder gemotiveerd is om de maatregelen op te volgen.

Hoge druk op intensieve

De gevreesde derde golf is al merkbaar in de ziekenhuizen. Daar liggen ongeveer 2.400 covidpatiënten, van wie meer dan 600 op intensieve zorg. De maximumcapaciteit van 2.000 bedden op intensieve is bereikt. Behalve covidpatiënten bevinden zich daar ongeveer 1.300 andere patiënten (zie grafiek). Sinds het einde van de tweede golf was de druk op de ziekenhuizen nooit groter.

Op de bezetting zit wel wat rek. Sinds maandag zitten de ziekenhuizen in de fase 1B, wat betekent dat ze de helft van de bedden op intensieve moeten voorbehouden voor covidpatiënten. Dat kan door niet-dringende ingrepen, waarvoor mensen soms op intensieve zorg moeten worden gelegd, uit te stellen. Enkele Antwerpse, Oost-Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen zitten al in fase 2A, waardoor ze 60 procent van de capaciteit op intensieve vrijhouden.

600
Covidpatiënten
Op de intensieve zorg liggen nu meer dan 600 mensen met covid.

'In het huidige tempo gaan we tegen 16 april over de limiet van de 1.000 ingenomen bedden voor covidzorg', zei viroloog Steven Van Gucht van het wetenschappelijke instituut Sciensano dinsdag. Tijdens de tweede golf werd ook die limiet overschreden en dat blijft niet zonder gevolgen. Intussen is gebleken dat het overlijdensrisico van patiënten op de intensieve dan stijgt.

In een gezamenlijk persbericht riepen de ziekenhuizenkoepels maandag nog eens op tot actie. 'In de zorg overheerst stilaan het gevoel dat er telkens opnieuw dramatische ziekenhuisbeelden op het scherm moeten komen voor er een krachtig ingrijpen komt en iedereen zich aan de regels gaat houden. Maar dan is het te laat: de ziekenhuizen zijn dan al overbelast, de ingrepen uitgesteld en de wachttijden voor de gewone zorg nog maar eens verlengd.'

Stabiele regels

Sinds het einde van de tweede golf heeft de overheid geprobeerd stabiliteit te garanderen in de coronamaatregelen. Nauwe contacten zijn beperkt tot één knuffelcontact, telewerk is verplicht waar het kan en de cafés en de restaurants zijn gesloten. Anders dan in veel andere landen bleven de scholen en de niet-essentiële winkels in ons land wel het grootste deel van de tijd open.

Het doel was de huidige regels aan te houden tot na de paasvakantie. Doordat leerlingen twee weken thuis zijn en door de impact van de vaccinatiecampagne moesten nadien versoepelingen mogelijk worden. De stijgende coronacijfers en vooral de situatie in de ziekenhuizen doorkruisen dat scenario. Door de impact van de Britse variant en een traag op gang komende vaccinatiecampagne - door een gebrek aan vaccins - komen we vier weken tekort. Al onze buurlanden zitten in een gelijkaardige situatie.

We weten wat voor een gigantische impact zulke maatregelen hebben, dus daar ga je niet lichtzinnig mee om.
Regeringsbron

Botte bijl

Met grote tegenzin buigt de politiek zich dan toch over strengere coronaregels. Het is zoeken naar maatregelen die een zo groot mogelijke impact hebben op de curve zonder dat de economie wordt gewurgd of de bevolking er massaal onderdoor gaat. 'We weten wat voor een gigantische impact zulke maatregelen hebben, dus daar ga je niet lichtzinnig mee om', klinkt het bij een betrokkene.

Een aantal virologen pleitte de voorbije dagen voor een harde lockdown om de curve met de botte bijl plat te slaan. Naast de sluiting van de scholen, de niet-essentiële winkels en de musea passeerden ook het vervroegen van de avondklok en een verbod op niet-essentiële verplaatsingen de revue als voorstellen. Zeker voor die laatste twee maatregelen is er geen politiek draagvlak. 'We gaan geen strengere maatregelen nemen dan in de eerste en de tweede golf, die epidemiologisch toch een stuk erger waren', klinkt het in regeringskringen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie