Advertentie

Verplichte vaccinatie niet langer taboe

©AFP

In navolging van de Franse beslissing pleiten de zorgkoepels voor een verplichte coronaprik voor het zorgpersoneel. Zo’n verplichting komt mogelijk ook bij ons op tafel, maar eerst worden andere opties bekeken, zoals het publiceren van de vaccinatiegraad per zorginstelling.

Het Franse zorgpersoneel moet tegen 15 september verplicht gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, kondigde de Franse president Emmanuel Macron maandagavond aan. Wie zich niet laat prikken, mag niet meer komen werken en wordt ook niet meer betaald. Samen met de invoering van een vaccinatiepas moet dat ertoe leiden dat de Fransen, die tot nog toe weigerachtig stonden tegenover het vaccin, zich massaal laten inenten. 66 procent van de Franse volwassenen werd al één keer geprikt, tegenover meer dan 80 procent van de volwassenen in ons land.

Ook in ons land gaan stemmen op om het zorgpersoneel verplicht in te enten. De Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro pleit daar al langer voor, de Brusselse koepel Gibbis en de Waalse koepels Santhéa en Unessa zitten intussen op dezelfde lijn. Ook de artsenvakbond BVAS is pro. 'Voor ons staat het als een paal boven water: er moet een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel komen', zegt Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro.

De essentie

  • Voor het Franse zorgpersoneel wordt een inenting tegen het coronavirus verplicht.
  • De zorgkoepels in ons land zijn ook voorstander van zo'n verplichte prik.
  • De politiek houdt voorlopig de boot af en hoopt de weigeraars op andere manieren te overtuigen.
  • Toch stelt coronacommissaris Pedro Facon dat een verplichting ook bij ons op termijn op tafel komt.

De zorgkoepels hebben een gezamenlijke brief gestuurd aan minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 'Enkel een verplichte vaccinatie van het personeel kan de continuïteit van de zorg garanderen, want het beschermt werknemers tegen ziekte. (...) Het remt ook de verdere overdracht af, waardoor de meest zwakken worden beschermd.'

Verschillen zorgberoepen

Van de Vlaamse zorgverstrekkers liet meer dan 83 procent zich voor eind mei vaccineren, blijkt uit een recent onderzoek van het wetenschappelijke instituut Sciensano. In Wallonië is dat 73 procent, in Brussel slechts 64 procent. Er zijn grote verschillen tussen de zorgberoepen. Bijna alle huisartsen en specialisten laten zich inenten, bij kinesisten, verpleegkundigen en zorgkundigen ligt de vaccinatiegraad veel lager. Minder dan de helft van de Brusselse zorgkundigen, die vaak kwetsbare bewoners van woon-zorgcentra verzorgen, heeft zich laten prikken.

De zorgkoepels vragen de federale en regionale topministers die zich vrijdag in het Overlegcomité buigen over verdere versoepelingen ook een beslissing te nemen over de vaccinatieplicht. Coronacommissaris Pedro Facon hield dinsdagochtend op Radio 1 de boot af omdat de campagne nog aan de gang is. ‘In de loop van augustus moeten we bekijken hoever we staan met de vaccinatiegraad.’

We willen zicht geven op de vaccinatiegraad in elke instelling, zodat de gebruiker weet wat die is.
Pedro Facon
Coronacommissaris

Een verplichting grijpt hard in op de persoonlijke levenssfeer. Daarom werkt de politiek aan een actieplan met de zorgsector om zo te proberen het zorgpersoneel te overtuigen zich te laten prikken. ‘We willen zicht geven op de vaccinatiegraad in elke instelling, zodat de gebruiker weet wat die is’, zegt de coronacommissaris. Zo wordt druk op directies en het personeel gezet om alles te doen om dat cijfer zo hoog mogelijk te krijgen.

Als die campagne onvoldoende impact heeft, kan een verplichting alsnog op tafel komen. Brussels minister van Welzijn Alain Maron (Ecolo) alludeerde daar eerder al op, ook CD&V-voorzitter Joachim Coens sloot dinsdag een verplichte vaccinatie op termijn niet uit. Mogelijk neemt het Overlegcomité daar vrijdag al stelling over in, bijvoorbeeld door vast te leggen dat de vaccinatie een verplichting wordt als een bepaalde vaccinatiegraad niet wordt gehaald.

Risico's

Aan de verplichte vaccinatie zijn ook risico's verbonden. Gevreesd wordt dat een deel van de zorgmedewerkers, omdat ze zodanig geloven in complottheorieën en verzonnen horrorverhalen over de vaccins, liever ontslag neemt dan zich verplicht te laten prikken. Voor een sector die moet vechten om de openstaande vacatures ingevuld te krijgen is dat een weinig prettig vooruitzicht.

De Fransen gingen maandagavond nog een stap verder door de toegang tot heel wat publieke ruimtes afhankelijk te maken van een 'pass sanitaire'. Vanaf 21 juli moet iedereen die deelneemt aan culturele of vrijetijdsactiviteiten met meer dan 50 personen - denk aan een concert, een museum- of bioscoopbezoek - volledig gevaccineerd zijn of een negatieve test voorleggen.

50
personen
Vanaf 21 juli moet iedereen die in Frankrijk deelneemt aan culturele of vrijetijdsactiviteiten met meer dan 50 personen - denk aan een concert, een museum- of bioscoopbezoek - volledig gevaccineerd zijn of een negatieve test voorleggen.

Vanaf begin augustus moet ook wie op café of op restaurant wil gaan, wil winkelen in een shoppingcenter, de tgv wil nemen of een zorginstelling wil binnengaan zo'n covidpas voorleggen. De vaccinatie wordt misschien niet verplicht, maar wie een spuitje weigert, moet zich haast om de andere dag laten testen om een ietwat normaal leven te kunnen leiden. Weliswaar kunnen daar snelle antigeentest voor worden gebruikt, wat sneller gaat dan PCR-tests.

In Duitsland en Oostenrijk is een gelijkaardig systeem van kracht, al werd de coronapas daar in eerste instantie ingevoerd als een extra beschermingslaag tegen het coronavirus en niet zozeer als een drukkingsmiddel voor een prik. Al is een vaccinatie ook voor Duitsers en Oostenrijkers nodig om testrompslomp te vermijden.

In ons land is er veel politieke weerstand tegen wat premier Alexander De Croo (Open VLD) ooit de pasjessamenleving noemde. Het enige wat op tafel ligt, is een coronapas om kleinere evenementen veilig te laten doorgaan. 'We gaan geen pasjes voor van alles en nog wat invoeren', klinkt het in de federale regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie