Duits versoepelingsplan schetst moeizame weg naar de vrijheid

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©Michael Kappeler/dpa

De Duitsers voeren pas versoepelingen door als in één week minder dan 50 coronabesmettingen op 100.000 inwoners plaatsvinden. Ook in ons land is dat de drempel, maar zeker op de korte termijn lijkt die onbereikbaar.

'Öffnungsdiskussionsorgien', noemde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de oeverloze discussies over wanneer welke coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Toch heeft Duitsland, het West-Europese land dat de corona-epidemie het beste doorstaat, een plan klaar over hoe de regels kunnen worden afgebouwd.

Toen de coronacijfers er in december snel begonnen te stijgen, ging de bondsrepubliek over op een harde lockdown. Scholen, niet-essentiële winkels en musea gingen dicht. De Duitsers mogen, naar analogie met ons knuffelcontact, thuis maximaal één persoon ontvangen. Die regels zijn nog altijd van kracht, maar na een lange vergadering raakten Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten het eens over een exitplan.

50
Coronagevallen
Duitsland legt de grens voor versoepelingen op 50 coronagevallen op 100.000 inwoners op weekbasis.

Helft minder besmettingen

Vanaf volgende maandag mogen twee Duitse huishoudens samenkomen en gaan de scholen geleidelijk weer open. Verdere versoepelingen zijn mogelijk per deelstaat, maar enkel als op weekbasis minder dan 50 coronagevallen op 100.000 inwoners worden geregistreerd. Als dat zo is, mogen niet-essentiële winkels en musea weer open. Duitsland telt op weekbasis 66 coronagevallen op 100.000 inwoners. Twee van de zestien deelstaten voldoen aan de voorwaarden.

Blijft het aantal besmettingen twee weken onder de drempelwaarde, dan mogen de cafés en restaurants weer klanten op een terras ontvangen en kunnen theaters en bioscopen onder voorwaarden weer open. Stijgt het aantal besmettingen boven 100 op 100.000 inwoners, dan moet een deelstaat weer in lockdown. Op 22 maart wordt bekeken of er ruimte is voor verdere versoepelingen.

Plateau

De Duitse beslissing is interessant voor ons land, want net als in de bondsrepubliek wordt in België in principe pas versoepeld als de coronacijfers onder bepaalde drempelwaarden zijn gezakt. Eén voorwaarde is dat in drie weken minder dan 800 besmettingen per dag worden vastgesteld, of 50 besmettingen op 100.000 inwoners op weekbasis. Er moeten ook minder dan 75 ziekenhuisopnames per dag zijn.

In ons land ligt de incidentie met 144 gevallen op 100.000 inwoners bijna drie keer zo hoog en de ziekenhuiscijfers met 150 dagelijkse opnames dubbel zo hoog als de drempelwaarden. Daar staat wel tegenover dat de Belgische coronaregels minder streng zijn dan de Duitse. De scholen bleven de voorbije maanden in grote mate open en niet-essentiële winkels en musea waren enkel in november gesloten.

144
Coronagevallen
België telt 144 coronagevallen per 100.000 inwoners op weekbasis, te veel voor versoepelingen.

Ons probleem is echter dat de voorwaarden voor versoepelingen in de huidige context niet haalbaar zijn. De coronacijfers kamperen al weken op een plateau. Het risico van versoepelingen bij de huidige hoge besmettingscijfers is dat de epidemie onmiddellijk weer in alle hevigheid losbarst.

Overlegcomité

De federale en regionale topministers, die vrijdag bijeenkomen in het Overlegcomité, lijken dat te beseffen. Daarom liggen enkel een paar kleinere maatregelen, zoals het uitbreiden van de buitenbubbel van vier naar acht of tien personen en soepelere regels voor begrafenissen, op tafel.

Verdere versoepelingen zijn, zoals de expertengroep Gems eerder aangaf, ten vroegste voor april. Omdat de kans klein is dat het aantal coronabesmettingen tegen dan fors daalt, zou ook dan de ruimte voor grote versoepelingen beperkt zijn. Dat betekent dat voor het lossen van de maatregelen ofwel de strikte drempels moeten worden losgelaten ofwel dat het wachten is tot een voldoende groot deel van de bevolking is gevaccineerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie