Duitse deelstaten geven plots weer AstraZeneca aan iedereen

Een vrouw in Bremen wordt ingeënt tegen het coronavirus. ©AFP

Sommige Duitse deelstaten gooien hun vaccinatiestrategie met het vaccin van AstraZeneca andermaal om. Voortaan kunnen alle leeftijdsgroepen een prik met het vaccin vragen om overschotten te vermijden.

Net als veel andere Europese landen hanteert Duitsland een leeftijdsgrens voor het inenten met het vaccin van de Brits-Zweedse farmagroep AstraZeneca. De reden zijn enkele gevallen van hersentromboses, vaak bij jonge vrouwen, die als een zeer zeldzame bijwerking gelinkt worden aan het vaccin.

Sommige Duitse deelstaten stellen nu vast dat door het wantrouwen in het vaccin bij 60-plussers dosissen op het schap blijven liggen. Om geen dosissen verloren te laten gaan stellen Mecklenburg-Voor-Pommeren, Beieren en Saksen het vaccin ter beschikking van iedereen die het wil, ook onder 60 jaar.

Geïnteresseerden kunnen zelf een afspraak maken. De Duitse overheid verplicht wel dat wie jonger is dan 60 op voorhand een 'gedetailleerd gesprek' heeft met de vaccinatiearts. Met het AstraZeneca-vaccin wordt het vaccinatieschema, dat ouderen en risicogroepen prioriteit geeft, losgelaten, tegen de federale richtlijnen in.

Chaos

Andere deelstaten kijken verbaasd naar de demarche. Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg zeggen niet veel te merken van scepsis voor het vaccin.

De aanpak van de deelstaten is een zoveelste bocht in hoe Duitsland met het AstraZeneca-vaccin omspringt. Waar het aanvankelijk alleen aan jonge mensen werd gegeven wegens te weinig data over de werking ervan bij ouderen, werd AstraZeneca nadien tijdelijk gepauzeerd en later nog alleen aan ouderen gegeven. De verschillende regelingen voor verschillende delen van het land vergroten de chaos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie