Duitse regering heeft strakke coronawet klaar

De Duitse kanselier Angela Merkel. ©Annegret Hilse/Reuters/Pool/dpa

De Duitse regering heeft een akkoord bereikt over een strenge coronawet die geldt voor het hele land om de uitdijende pandemie te beteugelen. Bedrijven moeten voortaan verplicht testen.

Het wetsontwerp bevat strikte voorwaarden die door de federale staat opgelegd kunnen worden aan de regio's. De spanningen tussen de bondsregering en de deelstaten zijn de jongste tijd sterk gestegen omdat afgesproken beperkingen door de deelstaten uiteindelijk genegeerd werden.

De coronawet wordt automatisch van kracht als in een regio of stad de besmettingsgraad, die gemeten wordt over een week, drie dagen hoger ligt dan 100 (op 100.000 inwoners). Dan gaan niet-essentiële winkels dicht en wordt het onderwijs beperkt tot twee dagen per week op school. Ook andere beperkingen in de horeca en elders worden dan automatisch doorgevoerd.

Als de besmettingsgraad boven 200 stijgt, wordt afstandsonderwijs verplicht. Ook een avondklok, van 21 uur tot 5 uur, wordt dan ingevoerd. Op dit moment hebben 300 kantons een besmettingsgraad boven 100 en 50 gaan hoger dan 200.

Deze wet had er allang moeten zijn.
Angela Merkel
Duitse kanselier

'Deze wet had er allang moeten zijn', verklaarde kanselier Angela Merkel op een persmoment in Berlijn. De besluitvorming rond de coronamaatregelen verloopt al maanden stroef. Moeizaam overleg tussen de regering en de deelstaten leidde tot een veelheid van maatregelen in de deelstaten. Sommige deelstaten waren streng, andere soepel, waardoor het beleid niet transparant en eenduidig was, tot frustratie van de kanselier. De nieuwe wet is een politieke overwinning voor Merkel, omdat ze nu de maatregelen eenduidig en consequent kan opleggen in die gebieden waar er een covidopstoot is.

Merkel slaagde er niet in een harde lockdown op te leggen voor de paasvakantie en moest in het openbaar haar verontschuldigingen aanbieden. Maar toen sommige deelstaten, ondanks de stijgende cijfers, verder versoepelden, greep de kanselier in.

Verplicht testen

De wet moet nog door de Bondsdag en de Bondsraad, waarin de deelstaten vertegenwoordigd zijn, worden goedgekeurd. Sommige partijen, zoals de liberale FDP en de extreemrechtse AfD, vinden dat de federale overheid via de wet te veel macht krijgt over de deelstaten.

Bedrijven worden voortaan verplicht hun werknemers minstens een keer per week te testen. Bij bedrijven waar een verhoogd coronarisico bestaat, worden twee keer per week testen aangeboden. De bedrijven draaien zelf op voor de kosten. Tot nu toe konden bedrijven op vrijwillige basis testen, maar voor Duits minister van Arbeid Hubertus Heil ging dat niet ver genoeg. De bedoeling is via de nieuwe teststrategie de coronabroeihaarden sneller te vinden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie