Advertentie

Duitse ziekenhuizen nemen Belgische patiënten over

©AFP

Overbelaste Belgische ziekenhuizen kunnen een beroep doen op vrije plaatsen in Duitse ziekenhuizen.

Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) donderdag bevestigd in De Kamer.

Vandenbroucke nam contact op met zijn Duitse ambtgenoot Jens Spahn en met de ministers in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, de Duitse deelstaten aan de Belgische grens. 'Ze hebben mij onmiddellijk gezegd dat de Europese solidariteit hier speelt, en dat ze meteen patiënten opnemen als Belgische ziekenhuizen dat vragen en plaatsen beschikbaar zijn', zegt Vandenbroucke.

'Ziekenhuizen die dat wensen, kunnen een beroep doen op ziekenhuizen in Duitsland. Dat is niet evident en moet patiënt per patiënt bekeken worden, maar de mogelijkheid bestaat.' Volgens Vandenbroucke is de regelgeving rond financiering en transport geregeld.

De eerste vier Belgische patiënten zijn al aangekomen in Noordrijn-Westfalen, bevestigt een woordvoerster van de deelstaatregering. Enkele coronapatiënten uit Duitstalig België verhuisden eerder deze week naar het naburige Aken op basis van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio Maas-Rijn.

Hoewel het aantal besmettingen in Duitsland de jongste dagen fors stijgt, doorstaat het land de tweede coronagolf voorlopig goed. Met 28.000 bedden heeft Duitsland bovendien een erg grote capaciteit in intensive care. Dat komt neer op ongeveer 35 bedden per 100.000 inwoners. België telt ongeveer 16 bedden op intensieve zorg per 100.000 inwoners. In Nederland, dat ook al patiënten naar Duitsland bracht, bedraagt dat aantal maar 6,5.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie