Duitsland dreigt met gerechtelijke stappen na vertragingen in levering vaccins

Brits premier Boris Johnson op bezoek bij Oxford Biomedica in Oxfordshire, het bedrijf waar het vaccin van Oxford-Astrazeneca wordt gemaakt. ©Photo News

De Duitse regering heeft zondag gedreigd met gerechtelijke stappen tegen farmabedrijven die 'hun verplichtingen voor levering van vaccins aan Europa niet nakomen'.

De spanningen lopen op rond de vertraging in de leveringen bij het Britse AstraZeneca. 'Als blijkt dat bedrijven hun verplichtingen niet nagekomen zijn, moeten we beslissen over te gaan tot gerechtelijke stappen', aldus de Duitse minister van Economie Peter Altmaier in een interview met de krant Die Welt. 'Geen enkel bedrijf mag een ander land bevoordelen boven de EU.'

De toon tussen Europese leiders en het Britse farmabedrijf AstraZeneca is de voorbije weken harder geworden, nu het bedrijf vertraging opgelopen heeft met de leveringen van zijn coronavaccin. AstraZeneca zegt maar een kwart van de aanvankelijk aan de EU beloofde dosissen te kunnen leveren tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Als reden haalt het 'lagere rendementen' aan in een Europese fabriek.

De Europese Unie beschuldigt AstraZeneca er evenwel impliciet van om Groot-Brittannië bevoordeeld te hebben bij de levering van zijn vaccins, ten nadele van de contractuele verplichtingen met Europa.

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is kritisch voor de Europese beslissing.

De Europese Unie reageerde al door vrijdag een controlemechanisme in te voeren voor de export van vaccins die geproduceerd zijn op zijn grondgebied, maar moest meteen terugkrabbelen nadat bleek dat die controle de open grenzen tussen Ierland, deel van de EU, en Noord-Ierland, deel van het VK, belemmerde. Dat kan niet volgens de brexitdeal.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft Brits premier Boris Johnson tijdens een telefoongesprek vrijdagnacht verzekerd dat Europa de Britse bestellingen van het Pfizer/BioNTech vaccin uit de Belgische Pfizer-fabriek in Puurs niet zal terughouden.

Op de vraag of België een exportverbod zal opleggen als dat nodig is zei Belgisch premier Alexander De Croo in het VRT-programma dit: 'Ik hoop dat het niet nodig zal zijn, maar mocht blijken dat men de contractuele afspraken niet nakomt, dan moeten we wel de middelen hebben om een vuist te maken.'

De beslissing van de EU werd niet alleen in het VK op kritiek onthaald. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is kritisch voor de Europese beslissing, omdat het vreest dat de maatregel de pandemie dreigt te verlengen.

Het vaccin van AstraZeneca kreeg vrijdag in Europa officieel groen licht. Het is het derde coronavaccin dat in Europa goedgekeurd werd, na die van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ook ons land heeft ingetekend op het vaccin van AstraZeneca. De Belgische taskforce vaccinatie maakte zaterdag bekend dat ons land op 7 februari een eerste levering van het vaccin krijgt van 80.000 dosissen. Op 17 februari volgt de tweede levering van 300.000 dosissen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie