Duitsland geeft AstraZeneca-vaccin enkel aan 60-plussers

Duitsland gebruikt het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet meer voor jongere mensen. ©REUTERS

De ministeries van Volksgezondheid van Duitsland en zijn deelstaten zijn overeengekomen dat het coronavaccin van AstraZeneca vanaf woensdag alleen mag worden gebruikt voor mensen van 60 jaar en ouder, na nieuwe meldingen van een zeldzame bloedingsziekte in de hersenen.

Duitsland gaat verder met het AstraZeneca-vaccin, maar zal het uitsluitend toedienen aan 60-plussers. Dat zegt Reuters op basis van overleg tussen de federale en deelstaatministers dinsdagavond. De beslissing komt er na een uitspraak van het Stiko, de Duitse vaccincommissie. Op basis van de beschikbare data over 'het optreden van zeldzame maar zeer ernstige trombo-embolische bijwerkingen' oordeelt die dat het vaccin het best alleen gebruikt wordt bij personen ouder dan 60.

Volgens Reuters kunnen er wel uitzonderingen gemaakt worden voor risicopatiënten jonger dan 60 jaar en voor groepen met een hoge prioriteit, zoals medisch personeel. De voorwaarde daarbij is dat een arts dat specifiek goedkeurt na een persoonlijke analyse van de risico's.

Bloedklonters

31
hersentromboses
Duitsland telde onder 2,7 miljoen met AstraZeneca ingeënte personen 31 gevallen van hersentrombose.

Het Paul Ehrlig Instituut (PEI), de Duitse vaccinregulator, liet dinsdag weten dat 31 gevallen van zeldzame vormen van bloedklonters in de hersenen zijn vastgesteld in Duitsland bij personen die werden ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Negen daarvan zijn overleden. 29 van die gevallen werden vastgesteld bij vrouwen tussen 20 en 63 jaar.

Op de 2,7 miljoen prikken die in Duitsland werden gezet, is dat een bijzonder laag percentage. Bovendien is niet duidelijk of er ook een causaal verband is tussen de vaccinatie en de bloedklonters. Maar voor de lokale overheden is het een aanleiding om extra voorzichtig te zijn. Berlijn, München en de deelstaat Brandenburg kondigden dinsdagmiddag al aan tijdelijk te stoppen met het inenten van personen onder 60 jaar met AstraZeneca.

Eerste prik

Omdat het gebruik van het vaccin in Duitsland aanvankelijk beperkt was tot mensen onder 65, hebben al een aantal jongere mensen, vooral medisch personeel en leraren, een eerste prik gekregen met het AstraZeneca-vaccin. Die hebben de keuze om ofwel hun tweede vaccinatie te krijgen zoals gepland, als ze tot een risicogroep behoren, ofwel te wachten tot het Stiko een officieel advies bekendmaakt, wat naar verwachting eind april gebeurt.

Het AstraZeneca-vaccin lag de voorbije weken al intens onder de loep na berichten over zeldzame hersentromboses, waarna veel Europese landen hun campagnes op pauze zetten.

Het AstraZeneca-vaccin lag de voorbije weken al intens onder de loep na berichten over zeldzame hersentromboses, waarna veel Europese landen hun campagnes op pauze zetten. Nadat de Europese toezichthouder EMA het vaccin 'veilig en effectief' verklaarde, werden de vaccinaties hervat, weliswaar met een waarschuwing in de bijsluiter om aandachtig te zijn voor eventuele symptomen. Volgens de EMA viel causaliteit niet helemaal uit te sluiten, maar is het voordeel van wel vaccineren veel groter dan het potentiële nadeel.

Canada

Maandag had ook Canada de inentingen met het AstraZeneca-vaccin beperkt. Daar krijgt niemand onder 55 nog de prik. De Canadese autoriteiten namen die beslissing op basis van de Duitse gegeven van het PEI. In Canada werden nog geen gevallen van hersentrombose vastgesteld onder gevaccineerden.

Canada nam de beslissing puur uit voorzichtigheid, zei Caroline Quach-Thanh, de voorzitster van het National Advisory Committee on Immunization, maandag. 'Gezien we in Canada genoeg alternatieve vaccins hebben, achten we het opportuun de zaak eerst grondig te bestuderen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie