1. Dossiers
 2. Coronavirus

Duitsland: 'Grenzen sluiten heeft geen zin'

In België zijn zes nieuwe mensen besmet met het coronavirus, van wie 5 Vlamingen en een Brusselaar. De Europese Unie trekt de risico-inschatting voor besmetting op van 'matig' naar 'matig tot hoog'. Grenzen sluiten heeft volgens Duitsland geen zin.
 • Tijdelijke werkloosheid aangevraagd voor 119 werknemers wegens coronavirus

  De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) heeft al van twaalf bedrijven een aanvraag gekregen om tijdelijke werkloosheid wegens overmacht in te voeren wegens het coronavirus. De aanvragen hebben betrekking op een totaal van 119 werknemers, zegt de RVA.

  12
  Tijdelijke werkloosheid door coronavirus
  Twaalf bedrijven willen zich beroepen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid omwille van het coronavirus.

  Belgische ondernemingen die getroffen worden door het coronavirus in China of andere landen kunnen sinds begin februari een beroep doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Het systeem kan ook gebruikt worden voor werknemers die in een coronaregio vastzitten of die in België in quarantaine zijn geplaatst.

  Drie van de twaalf aanvragen keurde de rijksdienst volledig goed. In totaal kunnen negen werknemers zich op het stelsel beroepen.

 • Domus Medica: 'Meer vragen, maar geen stormloop aan patiënten'

  Hoewel er in België op twee dagen tijd zeven nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, is er bij huisartsen voorlopig geen sprake van een stormloop van bezorgde patiënten. Dat zeggen de Vlaamse huisartsenvereniging Domus Medica en de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) maandag.

  Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica, merkt in zijn eigen praktijk dat patiënten wel meer vragen stellen over het coronavirus en dat ook meer bezorgde mensen telefoneren. Toch is er volgens hem geen sprake van een stormloop. ‘We hebben nu een aantal praktijken gevraagd om de komende dagen het aantal consultaties en vragen bij te houden. Later zullen we daar dus een beter zicht op hebben’, zegt Van Giel.

  Ook BVAS merkt een toename van het aantal vragen. ‘We worden sinds vandaag duidelijk meer opgebeld’, zegt huisarts en BVAS-bestuurslid Sylvie Geurts. ‘Het gaat vooral om mensen die net zijn teruggekeerd van vakantie, maar ook mensen die klachten hebben.’

  Zowel Domus Medica als BVAS kaartten vorige week al aan dat veel huisartsen zonder geschikt beschermingsmateriaal zitten. Het overleg met de crisiscel van de FOD Volksgezondheid daarover loopt nog steeds. ‘Eerst moeten we nog bepalen welk beschermingsmateriaal echt nodig is. Als we daar een klaar en duidelijk antwoord op hebben, dan kunnen we bekijken hoe we eraan kunnen geraken’, zegt Van Giel.

  Volgens Van Giel verloopt de samenwerking met de FOD Volksgezondheid vlot. ‘We hebben nu wekelijks een fysiek overlegmoment met de crisiscel. Er is ook een rechtstreekse contactlijn met de gezondheidsinspecteur.’

  Domus Medica blijft benadrukken dat patiënten met symptomen eerst telefonisch contact moeten opnemen met hun huisarts en niet rechtstreeks naar de wachtzaal mogen komen.
  Domus Medica
  Vlaamse huisartsenvereniging

  De Domus Medica-voorzitter blijft benadrukken dat patiënten met symptomen eerst telefonisch contact moeten opnemen met hun huisarts en niet rechtstreeks naar de wachtzaal mogen komen. ‘De huisarts zal een eerste inschatting maken en in samenspraak met de gezondheidsinspecteur beslissen, of en waar er een staalname moet gebeuren.' De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) merkt op dat de meeste mensen op dat vlak goed geïnformeerd zijn.

  ©Photo News

 • Ryanair schrapt tot kwart van Italiaanse vluchten

  De Ierse lagekostmaatschappij Ryanair snijdt wegens het coronavirus in zijn netwerk. Tot een kwart van de vluchten van en naar Italië worden gedurende minstens drie weken geschrapt, zo kondigde Ryanair maandag aan.

  De ingrepen gelden voor de periode van 17 maart tot 8 april. De luchtvaartmaatschappij heeft naar eigen zeggen ‘een beduidende daling’ ondervonden van het aantal boekingen in die periode. Ook komen er vaker passagiers niet opdagen voor hun vlucht, ‘vooral van en binnen Italië’.

  Het is volgens Ryanair nog te vroeg om te kunnen inschatten hoe groot de impact van het coronavirus zal zijn op de jaarcijfers. In België vliegt Ryanair vanuit Zaventem en Charleroi naar Italië.

  De lagekostenmaatschappij is niet de eerste die ingrijpt in het Italiaanse netwerk. Zo schrapt Brussels Airlines de komende twee weken 30 procent van zijn vluchtaanbod naar Noord-Italië.

  ©REUTERS

 • Amerikaanse industrie begint impact coronavirus te voelen

  De Amerikaanse industrie begint de negatieve economische gevolgen van het nieuwe coronavirus te voelen, mede vanwege de ontregelde toeleveringsketen omdat fabrieken in China al langere tijd stil liggen. Volgens marktonderzoeker ISM liet de industriële bedrijvigheid in de Verenigde Staten vorige maand amper groei zien.

  De ISM-inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, kwam voor februari uit op een stand van 50,1, wat zwakker is dan economen hadden verwacht en lager dan het niveau van 50,9 in januari. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp.

  ISM-inkoopmanagersindex
  50,1
  De ISM-inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid weerspiegelt, bedroeg in februari 50,1, wat zwakker is dan wat economen hadden verwacht en lager dan het niveau van 50,9 in januari.

  In een commentaar schreef ISM dat de verstoringen in de toeleveringsketen in vrijwel alle industriële sectoren in de VS te voelen waren. Daarnaast staat ook de vraag naar industriële producten onder druk door het virus.

  Eerder was al bekend dat de Chinese industrie in februari heel hard is geraakt door de uitbraak van het virus, met een zeer sterke krimp van de bedrijvigheid.

 • Nieuwe besmettingen pieken buiten China

  In de voorbije 24 uur zijn elders in de wereld beduidend meer nieuwe gevallen van besmetting met het coronavirus gemeld dan in China, het land waar de epidemie is uitgebroken. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) maandag bekendgemaakt.

  Buiten China zijn negen keer meer nieuwe besmettingen met COVID-19 gemeld dan in het Aziatische land, zegt WGO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  Zondag raakten 206 nieuwe gevallen in China bekend. Volgens Tedros is dat het laagste aantal sinds 22 januari. China lijkt de epidemie almaar beter onder controle te krijgen.

  De situatie in Zuid-Korea, Italië, Japan en Iran baart de WGO-topman de meeste zorgen. In Iran is maandag een team van de organisatie neergestreken om te helpen de ziekte te bestrijden.

  De situatie in Zuid-Korea, Italië, Japan en Iran baart de WGO-topman de meeste zorgen.

  Tedros wees er nog eens op dat het het virus mits de juiste en strenge maatregelen goed in te dammen is in vergelijking met een griepvirus. ‘Meer dan 130 landen hebben nog geen enkel bevestigd geval. In veel andere is er maar een zeer begrensd aantal besmettingen.'

  WGO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. ©AFP

 • Opvallend: ook Merkel krijgt geen hand door coronacrisis

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft goed geluisterd naar de adviezen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Bij aanvang van een bijeenkomst over migratie weigerde Seehofer de uitgestoken hand van de Duitse bondskanselier en regeringsleider Angela Merkel.

  Een opvallend beeld, want de twee politici behoren tot dezelfde conservatieve familie. De bondskanselier leek het Seehofer kennelijk niet kwalijk te nemen, want ze moesten beiden lachen om het voorval.

  Gezondheidsexperts raden tijdens de coronacrisis aan om handcontact te vermijden, niet te kussen bij begroetingen en vooral veel de handen te wassen.

  De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer weigerde de hand van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©REUTERS

 • Reizigers met vragen kunnen terecht op website FOD Economie

  Wie een reis heeft geboekt en met vragen zit over de mogelijke gevolgen van het coronavirus op die reis kan terecht op de website van de FOD Economie. 'De informatie op de website wordt permanent bijgewerkt in functie van nieuwe vragen', zegt minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V).

  ‘De coronavirusepidemie heeft heel wat gevolgen voor reizigers. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben al vluchten geannuleerd, of mensen willen de reis zelf annuleren uit voorzorg’, laat Muylle weten.

  Via de tabs 'impact van het coronavirus' en 'gevolgen voor reizigers' geeft de overheidsdienst antwoorden op de meest gestelde vragen. Via de tab 'gevolgen voor ondernemingen' kunnen ook bedrijfsleiders met hun vragen terecht bij de overheidsdienst.

  ‘We willen dat bedrijven en consumenten goed geïnformeerd zijn’, zegt de minister van Consumentenzaken. ‘Zowel reizigers als ondernemingen zitten met vragen of voelen de impact van het virus. Wat kan ik doen als bedrijf als de productie wordt verhinderd door het virus? Wat zijn mijn rechten als reiziger als mijn reis of vlucht wordt geannuleerd?’ Op die vragen wil de website een antwoord bieden.

  Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V). ©BELGA

 • 'Tot helft passagiers daagt soms niet op voor vlucht'

  Uit vrees voor reizen in tijden van het coronavirus laten veel vliegtuigreizigers hun ticket vervallen. Dat zegt de Internationale Organisatie van Luchtvaartmaatschappijen (IATA) maandag. Meerdere luchtvaartmaatschappijen melden volgens IATA dat tot 50 procent van de passagiers niet komt opdagen op sommige vluchten.

  50%
  passagiers
  Meerdere luchtvaartmaatschappijen melden dat tot 50 procent van de passagiers niet komt opdagen voor sommige vluchten.

  Het is al langer duidelijk dat het coronavirus een grote impact heeft op het toerisme, en dus ook op de luchtvaartsector. Heel wat maatschappijen verminderen hun vluchtaanbod, omdat de vraag keldert.

  Brussels Airlines zei vorige week dat het een impact voelde op het aantal boekingen op bijna alle Europese markten, en dat het de komende twee weken 30 procent van zijn aanbod naar Noord-Italië schrapt. De maatschappij overweegt ook tijdelijke werkloosheid in te voeren voor het personeel. 

  IATA zegt weet te hebben van een grote luchtvaartmaatschappij waarbij het aantal boekingen naar Italië volledig is stilgevallen. Een andere maatschappij meldt dat de totale vraag een kwart lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar.

  Maatschappijen in gevaar

  De internationale organisatie schatte een tiental dagen geleden dat het coronavirus de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd meer dan 29 miljard dollar zou kosten. Maar toen ging ze er nog van uit dat de impact grotendeels beperkt zou blijven tot Oost-Azië. Volgens topman Alexandre de Juniac zou het coronavirus een aantal maatschappijen in gevaar kunnen brengen.

  IATA vraagt dat door de buitengewone omstandigheden de slotregels op luchthavens zouden worden aangepast. Slots zijn de tijdvensters die luchtvaartmaatschappijen krijgen voor opstijgen en landen op een luchthaven. Maar als ze niet minstens 80 procent van die slots gebruiken, riskeren ze die het volgende jaar te verliezen. IATA vraagt nu om die 80 procentregel tot oktober te laten vallen.

  'Op die manier kunnen luchtvaartmaatschappijen hun capaciteit aanpassen aan de marktomstandigheden, zonder dat ze vliegtuigen leeg moeten laten vliegen alleen om hun slots te kunnen behouden.'

  Op ruim 200 luchthavens wereldwijd wordt met slots gewerkt, ook op Brussels Airport.

 • MIDDAGUPDATE: Steeds meer besmettingen op Europese bodem

  Wereldwijd:

  • Volgens de jongste cijfers zijn 89.198 mensen besmet.
  • Van de bijna 90.000 geïnfecteerden, geneest de helft. 45.175 mensen zijn ondertussen aan de beterhand.
  • De kaap van 3.000 dodelijke slachtoffers is gerond. Wereldwijd zijn 3.048 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus COVID-19.
  • Iran telt na China de meeste doden (66). Zuid-Korea telt na China het grootste aantal besmettingen (4.335).
  3.048
  Dodentol coronavirus
  Wereldwijd vallen al meer dan 3.000 dodelijke slachtoffers te betreuren. 3.048 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus Covid-19.

  België:

  • Er zijn zes nieuwe besmettingen opgedoken in ons land.
  • De totale teller staat op acht.

  Europa:

  - Nederland:

  • Bij onze noorderburen zijn acht nieuwe besmettingen bekend.
  • Bijna alle nieuwe patiënten zijn in Noord-Italië geweest of zijn familie van eerder besmette personen. 
  • Vanaf maandag willen de Nederlandse autoriteiten geen verdere details meer geven over de woonplaats. 

  - Frankrijk:

  • Voor de tweede dag op rij is het Louvre in Parijs gesloten. Het personeel maakt gebruik van zijn recht om niet te werken bij 'ernstig en imminent gevaar voor de volksgezondheid'.
  • Een algemene sluiting van musea of culturele instellingen is niet bevolen door de Franse autoriteiten.
  • Er vallen 130 besmettingen en 4 doden te betreuren op Franse bodem.

  - Italië:

  • Italië is het Europese land dat het zwaarst is getroffen door het virus.
  • Nadat een regionale minister uit Lombardije zelf positief heeft getest zullen 17 ministers nu getest worden.
  • De autoriteiten maken zondag melding van 1.694 besmettingen en 41 doden.

  - Portugal:

  • In Portugal is het coronavirus voor het eerst opgedoken. Twee mannen testten positief. Een van de besmette mannen was onlangs in Italië, de andere man zette onlangs nog voet op Spaanse bodem.

  - Andorra:

  • Ook in de dwergstaat Andorra heeft het eerste coronageval zich gemeld.

  - Rusland:

  • In de Russische hoofdstad Moskou is een eerste besmetting opgedoken. Het zou gaan om een jongeman die besmet is geraakt tijdens zijn vakantie in Italië.

  Indonesië:

  • Een 64-jarige vrouw en haar 31-jarige dochter testten positief. 
 • EU-correspondent merkt voorlopig weinig van gecoördineerde aanpak

  Op Twitter uit Ria Cats, EU-correspondent van het Financieel Dagblad, haar twijfels over de gecoördineerde aanpak van de Europese Commissie.

 • Duitsland: 'Grenzen sluiten heeft geen zin'

  'Het sluiten van de grenzen, het annuleren van grote evenementen en het sluiten van bedrijven in een poging om de besmetting met het coronavirus in te dijken, zijn in het algemeen onnodige maatregelen', zegt de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn.

  Volgens Spahn zijn in dit stadium drastische maatregelen disproportioneel en niet aan de orde. Zo zou het sluiten van de grenzen onoverzienbare gevolgen hebben.

  De Duitse minister van Volksgezondheid kantte zich ook tegen een verbod op rechtstreekse vluchten tussen Duitsland en China, want 'want dat zou kunnen leiden tot het terugvliegen van zowat 30.000 Duitsers uit het Aziatische land'.

  Bedrijven en organisatoren van grote evenementen moeten elk voor zich een evaluatie maken om te zien of een afgelasting zich opdringt.

  De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn. ©EPA

 • UZ Gent gaat patiënten zelf testen op coronavirus

  Het UZ Gent gaat testen uitvoeren op patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Als een positieve test wordt afgenomen, moet het staal wel nog bevestigd worden door de KU Leuven, dat de testen voorheen uitvoerde. Het voorbije weekend zijn in Gent negen patiënten getest.

  Het Gentse ziekenhuis zal mensen die besmet zijn overbrengen naar de referentieziekenhuizen UZA en Sint-Pieter in Brussel. 'Pas als de maximumcapaciteit in de twee referentieziekenhuizen bereikt is, kunnen we hen ook hier verzorgen in onze isolatiekamers, op de gewone verpleegafdeling of op de afdeling intensieve zorg', zegt het UZ Gent.

  Pas als de maximumcapaciteit in de twee referentieziekenhuizen bereikt is, kunnen we hen ook hier verzorgen in onze isolatiekamers, op de gewone verpleegafdeling of op de afdeling intensieve zorg.
  UZ Gent

  De nieuwe maatregel geldt ook voor het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen (UZA), het UZ Leuven, het AZ Sint-Jan in Brugge en het AZ Aalst. 'Indien we een positieve test hebben, zullen we hem wel laten bevestigen in Leuven om zeker te zijn', zegt het UZ Gent. Bij een negatief resultaat is de test wel sluitend.

  Ook het aantal mensen dat zich bij het UZ Leuven aanbiedt voor een test op het coronavirus is sinds dit weekend sterk gestegen. 'Terwijl het aantal de voorbije week beperkt bleef tot 3 à 5 per dag, liep dat zondag op tot 18 mensen. Maandagmorgen om 11.30 uur stond de teller al op 20', zegt An Lemaître van het UZ Leuven.

 • Kans op coronabesmetting in Europese Unie opgetrokken naar 'matig tot hoog'

  'Het risico op een coronabesmetting is gestegen van 'matig' naar 'matig tot hoog', zegt Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.

  Het risico op een coronabesmetting is gestegen van 'gemiddeld' naar 'hoog'.
  Ursula von der Leyen
  Voorzitster Europese Commissie

  Het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding heeft dat beslist naar aanleiding van het snel toenemende aantal besmettingen en doden in meerdere Europese landen. De Europese dodentol bedraagt maandag 38 slachtoffers. De meeste slachtoffers vielen in Italië. In het Zuid-Europese land zijn 34 mensen bezweken aan het virus.

  Europees Commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides zegt dat er maandag weet is van 2.100 besmettingen in 18 van de 27 EU-lidstaten.

 • Eerste besmettingen in Portugal en Andorra

  Het coronavirus grijpt verder om zich heen in Europa:

  • In Portugal is het coronavirus voor het eerst opgedoken. Twee mannen testten positief. Een van de besmette mannen was onlangs in Italië, de andere man zette onlangs nog voet op Spaanse bodem.
  • Ook in de dwergstaat Andorra heeft het eerste coronageval zich gemeld.
  • In IJsland is een 40-jarige man besmet. Hij keerde onlangs terug uit Noord-Italië, maar niet uit een vooraf aangeduid risicogebied. De plaatselijke autoriteiten doen er alles aan om iedereen op te sporen met wie de patiënt contact heeft gehad.
 • Chat live met redacteur Kurt Vansteeland over impact coronavirus op beurzen

  In onze wekelijkse marktenchat kunt u met redacteur Kurt Vansteeland chatten over de tuimelende beurzen. Herstelt de beurs zich maandag? 

  Wanneer is het tijd om koopjes te doen op de beurs? Of toch maar beter alles verkopen? Of gewoon afwachten? Stel uw vragen in onze chatbox.

  ©REUTERS

 • Afspraken UZA voor coronatest tot woensdagochtend volgeboekt

  Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) bekijkt manieren om de testcapaciteit voor het coronavirus uit te breiden, nu het aantal aanvragen om getest te worden is toegenomen. Tot woensdagochtend is er bij de huidige capaciteit geen plaats meer voor extra afspraken.

  'Zondag zijn in de late namiddag en avond nog heel wat aanvragen binnengekomen van mensen die zich wilden laten testen', zegt woordvoerder Evita Bonné. 'Die aantallen blijven stijgen.'

  Zondag werden 23 testen uitgevoerd in het UZA, terwijl de normale capaciteit op 15 à 20 screenings per dag ligt. Die gebeuren in een aparte containerafdeling. Of de sterke stijging van het aantal aanvragen representatief is voor heel België, is niet zeker. 'Het zou kunnen dat door de grote media-aandacht voor het UZA in de laatste dagen een aanzuigeffect is gecreëerd.'

  'UZA niet enige ziekenhuis'

  Het ziekenhuis benadrukt dat zowat alle ziekenhuizen kunnen screenen op besmettingen met het virus en dat het UZA dus niet de enige plek is waar men getest kan worden.

  'Mensen moeten beseffen dat het UZA niet de enige plek is om getest te worden’, zegt Bonné. ‘Dat kan in zowat alle ziekenhuizen.’ Op dit moment maakt het UZA met andere ziekenhuizen afspraken om de taaklast te spreiden. In het UZA zelf wordt nagegaan hoe meer mensen en materiaal beschikbaar gemaakt kunnen worden om de capaciteit uit te breiden.

  Ook in het lab van het UZA, waar stalen worden getest, is het erg druk. Gemiddeld moet een patiënt vier uur wachten om zijn resultaat te weten te komen. De wachttijden lopen voorlopig niet sterk op.

  In het UZA is het maandag erg druk. ©BELGA

 • OESO: 'Coronacrisis brengt wereldeconomie in gevaar'

  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verlaagt haar groeiprognose voor de wereldeconomie van 2,9 naar 2,4 procent, het laagste peil in elf jaar.

  'Coronavirus: de wereldeconomie is in gevaar.' Zo luidt de verontrustende titel van de nieuwe economische vooruitzichten die de OESO, de denktank van de rijke landen, maandag publiceert. De internationale organisatie voorspelt dat de wereldeconomie in 2020 slechts met 2,4 procent zal groeien, tegenover 2,9 procent in 2019. Dat is de laagste groei sinds de wereldwijde recessie van 2009.

  Die prognose veronderstelt dat de epidemie in China een piek bereikt in het eerste kwartaal en dat de verspreiding in andere landen beperkt blijft.

  Laurence Boone, hoofdeconome van de OESO. ©AFP

 • Zes nieuwe patiënten in België

  Er zijn zes nieuwe besmettingen met het coronavirus in België vastgesteld. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maandag.

  Daarmee komt het totale aantal in ons land op acht gevallen, waarbij de eerste patiënt al genezen is.

  De zes Belgen die besmet zijn, komen allen terug uit Noord-Italië. 'Drie van hen komen uit hetzelfde gezin', zegt De Block. 'De meesten zijn ook niet heel erg ziek, maar ik vraag toch om de privacy van die mensen te respecteren en niet op die mensen te jagen. Sommigen zijn thuis, anderen zijn in het ziekenhuis. Er is sowieso opvolging.'

  6
  Nieuwe besmettingen in België
  Er zijn zes nieuwe coronabesmettingen in ons land vastgesteld. Dat brengt de totale Belgische teller op acht.

  De patiënt die maandagochtend gemeld werd door de Brusselse autoriteiten, een patiënt die recentelijk is teruggekomen uit Milaan, is inbegrepen in de zes nieuwe gevallen.

  Volgens De Block zijn er honderden testen gebeurd en is het dus 'ergens wel logisch dat er zes positieve gevallen zijn'.

  Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). ©BELGA

 • Hoe besmetting vermijden?

  Op Radio 1 herhaalde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) de zeven 'gouden regels' om besmetting te vermijden.

  • Was je handen regelmatig en grondig
  • Hoest in een papieren zakdoek en gooi die dan weg
  • Gebruik een papieren zakdoek
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk met je handen aan
  • Vermijd handen te geven
  • Vermijd nauw contact als je ziek bent

  Wie vreest toch besmet te zijn, wordt aangeraden niet meteen naar het ziekenhuis of de huisdokter te gaan omdat daar andere mensen kunnen worden besmet. Beter is thuis te blijven en de huisarts te bellen.

  De overheid geeft meer info op een specifieke website en op het telefoonnummer 0800/14689.

 • Derde patiënt in België

  Een derde besmetting met het coronavirus is vastgesteld in België. Het gaat om een vrouw in Brussel, die terugkwam uit Italië. Dat melden de Brusselse autoriteiten maandagochtend.

  De patiënt vertoont symptomen maar verkeert in een goede algemene toestand. Ze zal thuis in quarantaine blijven, zo is beslist in overleg met het UMC Sint-Pieter. Er wordt nu nagegaan met wie de patiënt recentelijk in contact geweest is.

  Aan die mensen zal gevraagd worden of ze in goede gezondheid verkeren en om twee keer per dag hun temperatuur te meten. Van zodra ze koorts hebben, wordt hen gevraagd om zich af te zonderen en hun huisdokter te contacteren. Op die manier moet de verspreiding van het virus zo efficiënt mogelijk ingedijkt worden.

 • Overlegcomité bijeen

  De federale regering en de deelstaatregeringen komen maandag bijeen in het Overlegcomité om afspraken te maken over de strijd tegen het coronavirus. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wordt daar besproken hoe de volksgezondheid kan worden beschermd en hoe de economische schade kan worden beperkt.

  Volgens Beke is de voorbije dagen in kaart gebracht wat de capaciteit van de Vlaamse ziekenhuizen is, voor het geval extra bedden nodig zouden nodig.

  Maandag komt in Brussel ook de gewestelijke veiligheidsraad bijeen. Minister-president Rudi Vervoort (PS) zit dan samen met de burgemeesters van de 19 gemeenten van het gewest.

 • Fase 2 in België

  Sinds dit weekend zit België in fase 2 van de noodplannen. In fase 1 werd geprobeerd het virus buiten te houden. In fase 2 wordt geprobeerd de verspreiding te verhinderen. Er wordt daarom nagegaan met wie de tweede besmette patiënt contact heeft gehad. 

  Van zodra ons land het gevoel heeft dat niet meer te traceren valt wie wie besmet heeft, belanden we in fase 3. In die fase kunnen scholen worden gesloten, kan de voetbalcompetitie worden stilgelegd of kunnen mensen gevraagd worden om een tijdje niet naar de bioscoop te gaan.

  Maar zover zijn we nog niet. Scholen en crèches zijn maandag open. Kinderen die tijdens de les symptomen van het coronavirus krijgen, moeten door ouders worden opgehaald.

  Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) noemde het dit weekend 'disproportioneel' dat de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe de toegang tot openbare gebouwen wil ontzeggen aan wie in coronaregio's is geweest.

 • Universitair Ziekenhuis Antwerpen vraagt extra testen

  Het Universiteir Ziekenhuis Antwerpen vraagt extra middelen om meer coronatesten te kunnen uitvoeren. Nu de krokusvakantie voorbij is, melden zich veel mensen met klachten. Het ziekenhuis is maandag zo goed als volgeboekt voor de testen.

 • Wereldgezondheidsorganisatie tegen reisverbod

  De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat een reisverbod voor mensen die uit regio's komen waar mensen met het coronavirus besmet zijn niet werkt en de lokale economie schaadt. Sinds het virus begin dit jaar uitbrak, beperkten 38 landen het reisverkeer met China.

 • 'Test iedereen met griepsymptomen'

  Iedereen die griepsymptomen heeft, zou ook getest moeten worden op het coronavirus. Dat heeft professor Herman Goossens (UAntwerpen) zondagavond gezegd in 'VTM Nieuws'. Hij coördineert het door de Europese Commissie gefinancierde PREPARE Outbreak Mode Committee.

  Volgens hem worden er momenteel te strikte criteria gebruikt om mensen te testen op het coronavirus, 'waardoor we ongetwijfeld een aantal mensen niet detecteren die besmet zijn met het virus', zei hij. Goossens wees erop dat het tweede geval van coronabesmetting in België, dat zondag werd bekendgemaakt, ontdekt is net omdat werd afgeweken van de geldende criteria.

  Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) wees erop dat er al breder wordt getest. 'We doen dat hier ook wanneer iemand uit Noord-Italië komt met symptomen. Dan gaan we die testen. We doen dat al behoorlijk liberaal', zei de viroloog, die oproept om daarvoor een beroep te doen op 'medische intuïtie'.

  Intussen zijn al 700 grieppatiënten getest. Geen enkele testte positief op de longziekte COVID-19.

 • Dodentol coronavirus rondt kaap van 3.000 mensen

  Wereldwijd verspreidt het coronavirus zich maandag verder en worden verdere voorbereidingen genomen om het virus tegen te houden. Een overzicht.

  • Wereldwijd zijn meer dan 3.000 mensen aan het coronavirus gestorven.
  • Het epicentrum van het virus ligt nog altijd in de Chinese provincie Hubei. Daar zijn volgende de Chinese autoriteiten de afgelopen 24 uur 42 mensen gestorven. In China stierven al 2.912 mensen aan het virus.
  • Frankrijk meldde zondag 30 nieuwe besmettingen. In Italië is er een stijging met 50 procent tot 1.694 gevallen. In België zijn er twee besmettingen.
  • In de Verenigde Staten is de tweede dode gevallen en is de eerste besmetting in New York City een feit. In Californië zijn zeven mensen besmet.
  • In Azië meldde Indonesië het eerste geval en blijft Zuid-Korea zwaar getroffen. Het ministerie van Gezondheid meldde er 476 nieuwe besmettingen, wat het totaal op 4.212 brengt.
  • In het Midden-Oosten en Noord-Afrika meldden Egypte en Algerije nieuwe gevallen.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud