Uit vrees voor reizen in tijden van het coronavirus laten veel vliegtuigreizigers hun ticket vervallen. Dat zegt de Internationale Organisatie van Luchtvaartmaatschappijen (IATA) maandag. Meerdere luchtvaartmaatschappijen melden volgens IATA dat tot 50 procent van de passagiers niet komt opdagen op sommige vluchten.
50%
passagiers
Meerdere luchtvaartmaatschappijen melden dat tot 50 procent van de passagiers niet komt opdagen voor sommige vluchten.
Het is al langer duidelijk dat het coronavirus een grote impact heeft op het toerisme, en dus ook op de luchtvaartsector. Heel wat maatschappijen verminderen hun vluchtaanbod, omdat de vraag keldert.
Brussels Airlines zei vorige week dat het een impact voelde op het aantal boekingen op bijna alle Europese markten, en dat het de komende twee weken 30 procent van zijn aanbod naar Noord-Italië schrapt. De maatschappij overweegt ook tijdelijke werkloosheid in te voeren voor het personeel.
IATA zegt weet te hebben van een grote luchtvaartmaatschappij waarbij het aantal boekingen naar Italië volledig is stilgevallen. Een andere maatschappij meldt dat de totale vraag een kwart lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar.
Maatschappijen in gevaar
De internationale organisatie schatte een tiental dagen geleden dat het coronavirus de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd meer dan 29 miljard dollar zou kosten. Maar toen ging ze er nog van uit dat de impact grotendeels beperkt zou blijven tot Oost-Azië. Volgens topman Alexandre de Juniac zou het coronavirus een aantal maatschappijen in gevaar kunnen brengen.
IATA vraagt dat door de buitengewone omstandigheden de slotregels op luchthavens zouden worden aangepast. Slots zijn de tijdvensters die luchtvaartmaatschappijen krijgen voor opstijgen en landen op een luchthaven. Maar als ze niet minstens 80 procent van die slots gebruiken, riskeren ze die het volgende jaar te verliezen. IATA vraagt nu om die 80 procentregel tot oktober te laten vallen.
'Op die manier kunnen luchtvaartmaatschappijen hun capaciteit aanpassen aan de marktomstandigheden, zonder dat ze vliegtuigen leeg moeten laten vliegen alleen om hun slots te kunnen behouden.'
Op ruim 200 luchthavens wereldwijd wordt met slots gewerkt, ook op Brussels Airport.