Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk dienen tijdelijk geen AstraZeneca-vaccins meer toe

©AFP

Na Nederland, Denemarken, Ierland en Noorwegen zetten nu ook Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië tijdelijk geen spuitjes meer met het coronavaccin van AstraZeneca. De Hoge Gezondheidsraad in ons land adviseert om het vaccin te blijven inzetten.

Het Duitse ministerie van Volksgezondheid maakte maandag bekend dat het voorlopig geen AstraZeneca-vaccins meer toedient. Later in de namiddag kondigden ook Frankrijk, Italië en Spanje een tijdelijke stop aan. Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, zetten de vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin stop 'uit voorzorg'.

Omdat bij een aantal mensen bloedklonters werden vastgesteld nadat ze een inenting met het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen, beslisten Denemarken en Ijsland vorige week de vaccinaties in afwachting van verder onderzoek on hold te zetten. De voorbije dagen volgden onder meer Ierland, Noorwegen, Nederland en nu dus Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Duitsland wijst op 'nieuwe informatie' over de gevallen van bloedklonters.

Net als de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge wijst Duitsland op 'nieuwe informatie' over de gevallen van bloedklonters. De Duitse regering baseert zich voor de tijdelijke stopzetting op een advies van het Paul Ehrlich Institut, de federale vaccinregulator, die 'verder onderzoek' vraagt. Dat er een oorzakelijk verband is tussen de bloedklonters en het middel van AstraZeneca is tot dusver niet aangetoond.

België

Nu almaar meer landen tijdelijk op de rem staan, is de vraag of ook België de inentingen met het AstraZeneca-vaccin stopzet. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) en Dirk Ramaekers, het hoofd van de federale taskforce vaccinatie, vroegen zondagavond een dringend advies aan de Hoge Gezondheidsraad. Die bevestigde maandag het oorspronkelijke standpunt dat het vaccin moet worden blijven ingezet.

Ook het Europese geneesmiddelenagentschap EMA monitort de situatie voortdurend. Maandag liet EMA weten dat 'de voordelen van het AstraZeneca-vaccin in het voorkomen van Covid-19 nog altijd opwegen tegen de mogelijke risico's of bijwerkingen'.

Het aantal personen met bloedklonters onder het gevaccineerde deel van de bevolking is niet hoger dan onder de algemene bevolking.
EMA

EMA communiceert ook over de personen die bloedklonters ontwikkelden. 'Jaarlijks ontwikkelen duizenden Europeanen bloedklonters, met tal van oorzaken. Het aantal personen met bloedklonters onder het gevaccineerde deel van de bevolking is niet hoger dan onder de algemene bevolking.' Donderdag komt de veiligheidscommissie van het EMA samen voor een nieuwe evaluatie op basis van alle beschikbare informatie.

Afgelopen weekend klonken in ons land dezelfde sussende geluiden. De taskforce vaccinatie wees erop dat er geen enkele reden is de vaccinatie stop te zetten. 'Na een afweging van de potentiële risico's en de duidelijke voordelen is ervoor gekozen de vaccinatie voort te zetten', zei vaccinoloog en lid van de taskforce Pierre Van Damme.

Boris Johnson verdedigt AstraZeneca-vaccin

Volgens de Britse premier Boris Johnson is er geen enkele reden om te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Dat werd mee ontwikkeld door de Universiteit van Oxford. 'De vaccins zijn heel effectief in het verminderen van ziekenhuisopnames en sterfgevallen. We hebben nog altijd vertrouwen in het programma.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie