Duitsland verlengt lockdown opnieuw met twee weken

Op het openbaar vervoer volstaat een stoffen mondmasker niet, oordeelt de regering. Een medisch masker wordt er verplicht. ©AFP

Duitsland blijft zeker tot 14 februari in een harde lockdown. Dat zijn bondskanselier Angela Merkel en de deelstaatpremiers dinsdag overeengekomen.

De coronacijfers in Duitsland blijven met zo'n 1.000 sterfgevallen per dag hoog. Net zoals in de rest van Europa heerst er ook ongerustheid over de Britse coronavariant. Daarom hield kanselier Angela Merkel dinsdag vervroegd beraad - een nieuw overleg was oorspronkelijk volgende week gepland - met de 16 Duitse deelstaatpremiers.

Ze beslisten om de huidige maatregelen te verlengen met minstens twee weken. Daarnaast komt er volgens Duitse media een extra regel. Op het openbaar vervoer is voortaan een medisch mondmasker verplicht. Een stoffen exemplaar volstaat niet meer.

Duitsland besloot vorige maand scholen, cafés, restaurants, culturele instellingen en niet-essentiële bedrijven en winkels te sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, in elk geval tot 10 januari. Begin januari werden die maatregelen verlengd tot 31 januari, nu komt er opnieuw een verlenging.

Wie woont in een gebied waar gedurende een week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, mag niet verder dan 15 kilometer van huis gaan.

De burgers wordt gevraagd hun contacten tot het absolute minimum te beperken. Huishoudens mogen maximaal één persoon uit een ander huishouden ontvangen. Bedrijven worden aangemoedigd medewerkers zoveel mogelijk van thuis uit te laten werken. Wie woont in een gebied waar gedurende een week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, mag niet verder dan 15 kilometer van huis gaan.

Reizigers die in Duitsland uit risicogebieden aankomen, moeten twee keer een coronatest ondergaan. Een quarantaine van vijf dagen is verplicht, ook al is de eerste test negatief.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie