Duitsland versoepelt regels voor gevaccineerden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©EPA

De Duitse regering heeft een wetsontwerp klaar dat een aantal restricties opheft voor wie al gevaccineerd of hersteld is van een coronabesmetting.

De regering-Merkel keurde de wet-Lambrecht - genoemd naar de Duitse minister van Justitie Christine Lambrecht - maandag goed. De verwachting is dat ze nog deze week door het parlement gejaagd wordt. Voor wie ingeënt is tegen of hersteld van het coronavirus vallen een aantal beperkende maatregelen weg.

Die groep kan winkels, de kapper, dieren- en plantentuinen bezoeken zonder een negatieve PCR-test te moeten voorleggen. Ze mogen ook gewoon sociaal contact onderhouden met andere gevaccineerden. Wie uit het buitenland terugkeert, moet ook niet langer in quarantaine, tenzij dat uit een land is waar een mutatie van het coronavirus rondwaart. De mondmaskerplicht in de publieke ruimte blijft voorlopig wel voor alle Duitsers gelden.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) kondigde ook aan dat de regering aan een vaccinatiecertificaat werkt dat met de smartphone kan worden voorgelegd. Voor wie geen smartphone heeft, wordt een papieren versie met een QR-code voorzien. Behalve huisdokters en vaccinatiecentra zouden ook apothekers die certificaten kunnen uitschrijven. Het systeem zou tegen de zomer op punt staan.

Signaal

'Dit gaat niet over privileges voor gevaccineerden', zei een regeringswoordvoerder aan de krant Die Welt. 'Maar wie ingeënt is, heeft volgens de grondwet recht op de opheffing van een aantal beperkingen.' Net als in ons land wordt in Duitsland volgens leeftijd gevaccineerd, waardoor de 8 procent volledig gevaccineerden vooral ouderen betreft. Mogelijk gaat de regeling volgens leeftijd vanaf juni wel op de schop.

Tilman Kuban, de voorzitter van de CDU-jongerenvleugel, roept op om de nieuwe wet te laten gelden voor iedereen die een negatieve PCR-test kan voorleggen. 'We mogen niet het signaal geven dat een bepaald deel van de samenleving weer normaal kan leven en reizen, terwijl anderen het nog maanden moeten volhouden', zei hij aan Die Welt.

Passe sanitaire

Ook andere landen zijn bezig met de invoering van een soort vaccinatiebewijs. In Denemarken kan wie een 'coronapas' op zak heeft, binnengaan in restaurants, cafés, museums, bibliotheken, dierentuinen en pretparken. De invulling is wel iets ruimer: de coronapas is voor wie ingeënt is, een negatieve PCR-test heeft van maximaal 72 uur of al eens besmet raakte.

Ook in Frankrijk is een 'passe sanitaire' in de maak voor wie gevaccineerd is of negatief getest heeft. President Emmanuel Macron hamert er wel op dat het bewijs niet zal gelden voor een restaurant-, café- of winkelbezoek, maar eerder voor massa-evenementen in de zomer zoals festivals, concerten en conferenties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie