Duitsland wil 65-plussers geen AstraZeneca-vaccin geven

©REUTERS

Volgens de Duitse autoriteiten is er onvoldoende informatie over de effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin bij ouderen.

Duitsland raadt het AstraZeneca-vaccin af voor 65-plussers omdat 'er onvoldoende data zijn over de effectiviteit bij mensen die ouder zijn dan 65 jaar'. In een mededeling adviseert de vaccinatiecommissie van het Robert Koch Institute, het Duitse kenniscentrum voor gezondheid, het vaccin alleen aan mensen tussen 18 en 64 jaar toe te dienen.

De klinische studies spitsten zich inderdaad grotendeels toe op de groep 18- tot 64-jarigen, met 5.466 mensen die het vaccin effectief toegediend kregen en nog eens ongeveer evenveel mensen die een placebo kregen in de controlegroep. Van die gevaccineerde groep werden er nog 29 mensen ziek, van de controlegroep waren dat er 100. Dat impliceert een effectiviteit van 71,1 procent.

Bij 65-plussers zijn de cijfers waar de Duitsers over beschikken zo klein dat ze statistisch irrelevant worden. Slechts 341 65-plussers kregen effectief een vaccin, met een controlegroep van 319 mensen die een placebo kregen. Van beide groepen werd één persoon nog besmet, wat lijkt te impliceren dat de effectiviteit een luttele 6,3 procent bedraagt. Maar door de minieme grootte van de groep is de foutenmarge zo enorm dat werkelijk niets uit die cijfers kan worden geleerd.

Op basis van dat gebrek aan info beslissen geen risico te nemen, lijkt logisch. Toch is de Duitse demarche opvallend, omdat het vaccin nog volop bestudeerd wordt door het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat hakt normaal vrijdag de knoop door. Het is onduidelijk of het agentschap een beroep kan doen op meer data dan de Duitsers.

Ik zou het begrijpen als bepaalde landen voorzichtig willen zijn en onze vaccins gebruiken voor jongere groepen.
Pascal Soriot
CEO AstraZeneca

AstraZeneca-CEO Pascal Soriot erkende dinsdag in een interview met La Repubblica wel dat er beperkte data beschikbaar zijn, maar onderstreepte tegelijk dat hun gegevens duidelijk maken dat het vaccin bij oudere mensen een aanzienlijke immuunrespons triggert. 'Ik zou het begrijpen als bepaalde landen voorzichtig willen zijn en onze vaccins gebruiken voor jongere groepen', klonk het.

Ook in ons land, dat met zijn bestelling van 7,7 miljoen dosissen sterk op het vaccin heeft ingezet, steken zorgen de kop op. Als België besluit het vaccin niet aan 65-plussers toe te dienen, kan dat onze vaccinatiestrategie ernstig in de war sturen. In dat geval kunnen alleen de beschikbare vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna gebruikt worden voor die risicogroep. Op zich zijn er daarvan genoeg besteld om alle risicopersonen in te enten, maar niet al die spuitjes zijn in de eerste maanden van dit jaar beschikbaar.

Minder dan de helft

De Europese Commissie en het farmabedrijf AstraZeneca botsen ook over de vertraagde levering van miljoenen dosissen van het vaccin. Vorige week maakte het Brits-Zweedse bedrijf plots bekend dat het door productieproblemen in de Belgische fabriek in februari slechts 40 procent van de beloofde dosissen kan leveren. Dat sloeg in als een bom, omdat veel Europese landen op het vaccin rekenen om hun vaccinatiecampagnes te doen slagen.

Er is nog geen oplossing gevonden. AstraZeneca beroept zich op overmacht, terwijl Europa eist dat het ook zijn Britse fabriek inzet om zijn beloftes in te lossen. Die worden nu gebruikt om de Britse markt te bevoorraden, die veel vroeger een bestelling plaatste. Europa vertrouwt het zaakje voor geen meter en vreest dat AstraZeneca andere landen voortrekt.

Het AstraZeneca-vaccin vervelt langzaam van een van de meest veelbelovende vaccins - de EU bestelde 400 miljoen dosissen - tot een zorgenkind. Eerder deed het bedrijf ook al de wenkbrauwen fronsen met de warrige communicatie over de onderzoeksresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie