Duitsland rondt kaap 50.000 coronadoden

De Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©AFP

Zo goed Duitsland de eerste golf overleefde, zo zwaar wordt het land nu getroffen met al 40.000 doden in amper drie maanden.

Duitsland heeft de kaap van 50.000 covidoverlijdens overschreden. En dat is best opmerkelijk, want pas op 24 oktober ging de teller boven 10.000.

Duitsland was tijdens de eerste golf nochtans een schoolvoorbeeld in de aanpak van de pandemie. Dankzij een fijnmazig netwerk van gezondheidsagentschappen en een efficiënte contact- en traceerstrategie bleef de tol toen vrij beperkt, zeker in vergelijking met België.

Maar de huidige cijfers geven aan hoe hard het land tijdens de tweede golf worstelt. 'Als we nu te veel contacten hebben, gaan we aansluitend voor het laatst kerst vieren met de grootouders', zei Angela Merkel midden december in een emotionele toespraak.

1.224
overlijdens
De dag met de hoogste dodentol tot nu toe was 14 januari, met 1.224 slachtoffers.

Om het virus onder controle te krijgen, besliste de regering deze week de lockdown met twee weken te verlengen, tot 14 februari. Onder meer scholen, cafés, restaurants, culturele instellingen en niet-essentiële bedrijven en winkels blijven dicht.

Het aantal overlijdens per dag (859) is in dalende lijn, maar blijft hoog. De dag met de hoogste tol tot nu toe was 14 januari, met 1.224 slachtoffers.

Het aantal infecties per 100.000 inwoners in een week, de incidentie, daalde naar 115,3. Dat cijfer daalt al tien dagen op rij. De overheden mikken op een incidentie lager dan 50. Dat moet toelaten contacttracing opnieuw op te kunnen starten. Sinds de start van de pandemie is er al sprake van meer dan 2 miljoen besmettingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie