Advertentie
Advertentie

Duizenden vaccins nipt gered na stroomstoring in Gents vaccinatiecentrum

In het Gentse vaccinatiecentrum in Flanders Expo konden vrijdagochtend enkele uren geen prikken worden toegediend. ©James Arthur

Een stroomstoring in het op één na grootste vaccinatiecentrum van Vlaanderen dreigde ruim 20.000 coronavaccins rijp voor de vuilnisbak te maken. Experts van het geneesmiddelenagentschap concluderen nu dat de vaccins toch niet verloren zijn.

Om een nog onduidelijke reden weigerde de koelinstallatie in Flanders Expo in de nacht van donderdag op vrijdag dienst, waardoor 3.740 flacons tussen 3 uur en 6 uur 's nachts stilaan opwarmden. Een noodgenerator die zo'n scenario moest verhinderen, is om even onduidelijke reden niet gestart. 'Dat is uiteraard heel problematisch', zegt waarnemend burgemeester Sofie Bracke (Open VLD), die een onderzoek belooft.

Om werkzaam te zijn moeten de coronavaccins in ideale omstandigheden bewaard worden. Zo zitten Pfizer-vaccins opgeslagen in diepvriezers die een koeling van -80 graden garanderen, terwijl Moderna-vaccins genoeg hebben aan enkele graden onder nul. Bij het Gentse incident ging het om 3.740 flacons van verschillende vaccinproducenten, goed voor 25.000 prikken.

Controle

Alle dosissen werden vrijdag overgebracht voor een onderzoek door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). De deskundigen van de geneesmiddelenwaakhond hebben de veiligheid gecontroleerd en geven het vaccinatiecentrum nu de toestemming om de injecties alsnog toe te dienen.

Door de ontdekking konden vrijdagochtend twee uur lang geen prikken toegediend worden. Zowat 570 personen kregen een nieuwe afspraak om op een later moment hun vaccin te krijgen. In Flanders Expo komen dagelijks en verspreid over acht lijnen 4.000 mensen langs voor een vaccinatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie