Advertentie

Eén sluitingsuur voor horeca, en soepeler regels voor reizen

Het Overlegcomité boog zich vrijdag over de coronamaatregelen. ©AP

Het Overlegcomité staat toe dat cafés en restaurants vanaf woensdag 9 juni ook binnen tot half twaalf openblijven. Wie terugkeert uit een rode zone, zal vanaf 1 juli ook niet meer automatisch in quarantaine moeten gaan.

De federale en regionale topministers hebben vrijdag in het Overlegcomité een akkoord gesloten over het sluitingsuur van de horeca. Sinds 8 mei zijn de terrassen weer open, al moeten ze voorlopig nog om 22 uur sluiten. Eerder werd, als onderdeel van een ruim versoepelingspakket, beslist dat de terrassen vanaf woensdag 9 juni tot 23.30 uur mogen openblijven. Cafés en restaurants zouden dan ook binnen weer klanten mogen ontvangen, al werd het sluitingsuur daar eerst op 22 uur geprikt.

Op vraag van de sector en onder zware druk van de Vlaamse regering en de Franstalige liberalen (MR) heeft het Overlegcomité beslist het sluitingsuur gelijk te trekken. Klanten mogen vanaf 9 juni in binnenruimtes, net zoals op de terrassen, tot 23.30 uur blijven zitten. Cafés en restaurants kunnen ook al openen om 5 uur 's ochtends in plaats van om 8 uur.

Behalve over de horeca bogen de federale en regionale topministers zich ook over de regels voor reizen. De Europese Commissie vraagt de lidstaten geen test- en quarantainevoorwaarden op te leggen aan wie gevaccineerd is. Ons land heeft niets te zeggen over de regels voor Belgen die naar een ander Europees land reizen, maar beslist wel welke regels gelden voor Belgen die uit vakantie terugkeren en voor buitenlanders die naar ons land komen.

Vaccinatiecertificaat

Wie terugkeert uit een groene of oranje zone, gebieden met weinig viruscirculatie zoals grote delen van Noord-, Oost- en Zuid-Europa, hoeft nu al geen coronatest af te leggen of in quarantaine te gaan. Wie terugkeert uit een rode zone, moet zich wel laten testen, zeven dagen in quarantaine gaan en zich nogmaals laten testen.

Vanaf 1 juli moet wie volledig gevaccineerd is of al covid heeft gehad zich niet meer laten testen bij zijn terugkeer uit een rode zone, behalve als het een hoogrisicozone is waar gevaarlijke varianten circuleren. Wie nog geen vaccinatiecertificaat heeft, moet wel een test ondergaan. Wie jonger dan twaalf jaar is, krijgt een uitzondering. De quarantaineverplichting verdwijnt voor wie negatief test. Naast België kleuren momenteel Nederland en delen van Frankrijk volledig rood.

Ons land zal iemand pas na een volledige vaccinatie als gevaccineerd beschouwen.

Aanvankelijk was het de bedoeling gevaccineerden drie weken na hun eerste dosis het vaccinatiecertificaat te geven. Maar omdat de meeste buurlanden kiezen voor een strengere aanpak, doet ook België dat. Ons land zal iemand pas twee weken na zijn volledige vaccinatie als gevaccineerd beschouwen. Behalve voor het vaccin van Johnson & Johnson, waarvan één dosis volstaat, is dat na de tweede prik.

Gratis PCR-test

Hoewel de EU geprobeerd heeft de regels te stroomlijnen, blijft het opletten voor wie deze zomer naar het buitenland vertrekt. Per land gelden andere regels. Frankrijk vraagt aan wie niet volledig gevaccineerd is een negatieve coronatest, ook voor een reis uit een groene of oranje zone. Voor wie nog niet de kans had zich volledig te laten vaccineren, stelt ons land twee gratis PCR-testen om te reizen ter beschikking.

Volgende week volgt een nieuwe vergadering. Dan buigen de federale regering en de deelstaten zich over de versoepelingen die voor juli in het vooruitzicht zijn gesteld. Ook zal worden gesproken over een later sluitingsuur voor de cafés en de restaurants.

Vrijdag werd wel al één beslissing genomen over de voor augustus geplande versoepelingen. Eerder werd al beslist dat vanaf 13 augustus grote evenementen zoals festivals kunnen als de deelnemers gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen voorleggen. Nu werd daar een limiet van 75.000 deelnemers op geplakt. Daarmee krijgen onder meer Pukkelpop en Tomorrowland duidelijkheid.

Aanbevelingen voor sociale contacten

Het Overlegcomité heeft vrijdag een reeks aanbevelingen voor sociale contacten, die door coronacommissaris Pedro Facon werden uitgewerkt, goedgekeurd. Met de versoepelingen van 9 juni verdwijnen de knuffelcontacten, het beperkte aantal mensen met wie de Belgen nauw contact mogen hebben.

'We schuiven tien basistips naar voren', zei premier Alexander De Croo (Open VLD) na afloop van de vergadering. Het zijn aanbevelingen die verschillen naargelang iedereen in een gezelschap gevaccineerd is of niet. Heeft iedereen zijn spuitje(s) gekregen, dan wordt alleen gevraagd de handen regelmatig te ontsmetten en wordt opgeroepen om thuis te blijven bij het verschijnen van coronasymptomen.

Als nog niet iedereen in een gezelschap is gevaccineerd, blijft het belangrijk de grootte van de groep te beperken, afstand te houden en in de mate van het mogelijke buiten af te spreken. Lukt dat niet, dan wordt het dragen van een mondmasker aangeraden, net zoals het ventileren van de ruimte waarin wordt afgesproken. Niet-gevaccineerden krijgen de raad een zelftest te doen alvorens in groep samen te komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie