Eerst AstraZeneca, dan Pfizer: België past voorlopig voor 'mixprik'

Frankrijk en Duitsland laten toe dat mensen na een eerste prik met AstraZeneca een tweede spuit van een ander vaccin krijgen. ©REUTERS

Anders dan in andere landen wordt het bij ons voorlopig niet mogelijk een tweede prik met het Moderna- of Pfizervaccin te krijgen na een eerste AstraZeneca-prik. Er zijn medische, juridische en logistieke obstakels voor het toelaten van de 'mixprik'.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is deze week een tweede keer geprikt met Moderna nadat ze eerder ingeënt was met AstraZeneca. Ze deed dat om haar landgenoten te overtuigen dat dat veilig is.

Duitsland is niet het enige land dat het toedienen van verschillende vaccins aan iemand toelaat. Ook in Frankrijk, Finland, Spanje, Noorwegen en Zweden is dat het geval. Achter die keuze schuilt een dubbele reden. Enerzijds heerst in sommige landen vaccinschaarste. Dat kan ertoe leiden dat mensen hun tweede prik met een ander vaccin krijgen.

Daarnaast dienen sommige landen om veiligheidsredenen onder een bepaalde leeftijd een bepaald vaccin niet meer toe. In Duitsland worden enkel mensen boven 60 nog geprikt met AstraZeneca. Dat kon bij Merkel (66), maar ze kreeg dus Moderna om 'educatieve' redenen.

In België krijgen mensen onder 41 jaar geen AstraZeneca meer. Maar anders dan in Duitsland wordt bij ons de optie niet opengelaten om een tweede dosis van een ander vaccin te krijgen.

Onvoldoende bewijs

De Belgische ministers van Volksgezondheid vinden dat er voorlopig onvoldoende bewijs is om de mixprik toe te staan. Er zijn nochtans steeds meer aanwijzingen dat 'heterologe vaccinatie' - zoals de mixprik wetenschappelijk heet - tot voldoende immuniteitsopbouw leidt. Alleen komen die resultaten niet van grote patiëntenstudies, maar van kleine experimenten.

Daarbij wordt in het labo bekeken of er antistoffen in het bloed zitten, niet of gevaccineerden effectief beschermd zijn. 'De eerste data van buiten het labo komen er ten vroegste deze zomer', zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

'In de labotests wijst alles erop dat er na een mixprik een minstens even goede opbouw is van antistoffen en T-cellen. Doorgaans kunnen dergelijke resultaten naar de echte wereld worden doorgetrokken.'

In de labotests wijst alles erop dat er na een mixprik een minstens even goede opbouw is van antistoffen en T-cellen. Doorgaans kunnen dergelijke resultaten naar de echte wereld worden doorgetrokken.
Steven Van Gucht
Viroloog Sciensano

Onze overheid stelt zich behoedzaam op en wacht op dat bewijs. 'De Hoge Gezondheidsraad volgt de studies op de voet en zal een advies afleveren als er voldoende wetenschappelijke evidentie is', meldt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Daarnaast zijn er juridische vraagtekens. 'Het komt erop neer dat bij het mixen van vaccins de aansprakelijkheid voor de fabrikanten vervalt', zegt Gudrun Briat van de taskforce vaccinatie.

Deltavariant

Boven de kwestie cirkelt ook de oprukkende deltavariant. Daartegen zijn mensen pas goed beschermd na een volledige inenting. Om verdere versoepelingen niet in het gedrang te brengen, lopen we een race met delta.

België verwacht volgende week een cruciale zending van 700.000 AstraZeneca-dosissen. Daardoor zou de tweede prik van een grote groep ouderen en risicoprofielen vier weken worden vervroegd. In mei is al beslist de termijn tussen twee prikken bij nieuwe inentingen van twaalf naar acht weken te herleiden. Maar daardoor zouden die jongeren eerder volledig beschermd zijn dan de al eerder ingeënte kwetsbare mensen.

De AstraZeneca-lading kan die anomalie helpen te corrigeren. Maar het bedrijf heeft een reputatie van leveronzekerheid. Zonder volledige levering verschuift de tweede prik voor een cruciaal deel van de bevolking naar augustus. Dat kan verdere versoepelingen hypothekeren.

De mixprik zou soelaas kunnen bieden. Maar er is een obstakel. 'Alle Pfizer is nodig om in juli tweede dosissen te zetten', luidt het bij Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie