Advertentie

Effectiviteit Pfizer-vaccin klokt af op 95 procent

©REUTERS

Pfizer zegt dat zijn coronavaccin 95 procent effectiviteit biedt. Bij de bekendmaking begin vorige week sprak het Amerikaanse farmabedrijf nog over 'meer dan 90 procent'. Ook bij 65-plussers blijkt het middel goed te werken.

Pfizer zegt dat de volledige studieresultaten van de klinische proeven wijzen op een effectiviteit van 95 procent, vanaf 28 dagen na de toediening van de eerste dosis. Opvallend: twee dagen geleden meldde het biotechbedrijf Moderna een effectiviteit van 94,5 procent voor zijn coronavaccin.

Bij de testen van Pfizer raakten 170 van de 44.000 proefpersonen besmet met het virus. Van die 170 werden 162 personen met een placebo ingeënt, de overige acht kregen het vaccin. Vorige week werd ook de vraag gesteld wat de werking was van het vaccin bij ouderen. Pfizer meldt nu dat de effectiviteit bij 65-plussers op 'ruim 94 procent ligt'.

Het vaccin zou over alle leeftijden en etnische groepen even goed werken. Er zijn geen ernstige bijwerkingen, al werden bij 2 procent van de participanten die het vaccin toegediend kregen hoofdpijn en vermoeidheid vastgesteld. De proefpersonen bevinden zich op 150 plaatsen in de Verenigde Staten, Duitsland, Turkije, Zuid-Afrika, Brazilië en Argentinië.

Nog 'de komende dagen' dienen Pfizer en het Duitse BioNTech een noodaanvraag in bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA voor een goedkeuring van het vaccin. De FDA zou volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC al een groep adviseurs hebben om zich in december over de testgegevens van zowel Pfizer als Moderna te buigen. Het aandeel van Pfizer steeg woensdag meteen met 2,7 procent.

De race naar het vaccin

De zoektocht naar een coronavaccin moet tien keer sneller dan normaal verlopen. Welke van de 205 vaccins die nu in ontwikkeling zijn, zullen het halen? De Tijd volgt de wedloop op de voet in dit interactieve overzicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie