Elke dag gemiddeld meer dan 1.000 nieuwe coronabesmettingen

Viroloog Steven Van Gucht van Sciensano ©BELGA

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag heeft de grens van de 1.000 overschreden.

Tussen 9 en 15 september steeg het aantal nieuwe gevallen met 77 procent naar 1.071,1 per dag. Sinds de start van de uitbraak testten in ons land nu al 99.649 mensen positief.

Het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames steeg tussen 11 en 17 september met 17,9 procent naar 41,6 per dag. In totaal moesten 19.530 mensen worden opgenomen. Op 18 september lagen er volgens de cijfers van Sciensano 390 patiënten in het ziekenhuis, waarvan 78 op intensieve zorgen.

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners komt uit boven de 100 en bedraagt 102,2, een toename met 85 procent.

Gemiddeld overlijden elke dag 2,7 mensen aan Covid 19. Dat cijfer blijft stabiel. Alles samen bezweken in België inmiddels 9.937 patiënten.

Bubbel

De 'bubbel van vijf' zal woensdag besproken worden op de volgende Nationale Veiligheidsraad. Mogelijk wordt die regel versoepeld, maar dan zullen andere maatregelen strenger moeten om dit te compenseren. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Bock zaterdag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Hoe vinden we een veilige manier van verder leven naar de winter toe, waarbij je vermijdt dat mensen in een sociaal isolement komen te zitten?
Maggie De Block
Federaal minister van Volksgezondheid

'De opdracht is: hoe vinden we een veilige manier van verder leven naar de winter toe, waarbij je vermijdt dat mensen in een sociaal isolement komen te zitten. Geen volledige vrijheid, maar wel leefbaarheid', zei De Block.

Als zo'n versoepeling er komt, zullen andere maatregelen strenger moeten om dat te compenseren. 'Je geeft een beetje, dus het virus zal meer vat krijgen. Dan moet je een andere maatregel nemen waardoor je het terug inbindt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie