Epidemie blijft afzwakken volgens gunstigste scenario's

De virusscenaristen die de overheid bijstaan met prognoses over de evolutie van de epidemie verwachten tegen januari minder dan 75 opnames per dag. ©BELGA

Bij een voortzetting van de huidige trends zal het aantal ziekenhuisopnames ten laatste tegen 10 januari onder de cruciale drempel van 75 per dag zakken. Dat leert een update van de scenario's over de evolutie van de pandemie waarmee wiskundigen en ingenieurs de overheid bijstaan.

De epidemie blijft aan kracht verliezen. Het aantal dagelijkse nieuwe gevallen is gedecimeerd van meer dan 20.000 begin november naar nog dik 2.000. Het aantal patiënten in onze ziekenhuizen is gehalveerd tot 3.707 tegenover de piek half november en er liggen nog 854 mensen op intensieve zorg, tegenover bijna 1.500 op de piek. Maar de druk op de ziekenhuizen is nog altijd reëel, want dinsdag waren er nog altijd bijna 200 opnames.

Alle prognoses blijven uitgaan van een verdere afzwakking. Dat blijkt uit de jongste update met scenario's over de impact van de coronaregels op de situatie in de ziekenhuizen. Die worden gemaakt door het Restore-consortium, met daarin ingenieurs en wiskundigen van de universiteiten van Hasselt, Namen, Gent, Antwerpen en Brussel. De biostatisticus Niel Hens (U Hasselt en Antwerpen) is een autoriteit in epidemiescenario's. Rond zijn onderzoeksteam SIMID, met daarin ook Lander Willem, verzamelden zich wetenschappers van andere universiteiten.

Meest optimistische scenario

De belangrijkste conclusie is dat de epidemie de meest optimistische van de scenario's volgt. Het betekent dat de maatregelen van 19 oktober, toen één knuffelcontact is ingevoerd, de horeca werd gesloten en een avondklok werd afgekondigd, even doeltreffend zijn als de lockdown van het voorjaar. 'Als de epidemie zo blijft evolueren, zal het aantal ziekenhuisopnames de komende weken onder 75 per dag zakken.' De virusscenaristen denken dat dat ten laatste tegen 10 januari zal gebeuren. Tussen januari en maart zal het aantal mensen in de ziekenhuizen terugvallen naar het niveau van afgelopen zomer. Toen lagen op het laagste punt nog hooguit een 150-tal mensen in het ziekenhuis.

Cruciaal cijfer

Het is niet toevallig dat de onderzoekers bekijken wanneer we onder 75 opnames per dag zakken. Die 75 is een cruciaal cijfer voor de overheid. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) heeft 800 nieuwe besmettingen per dag en 75 opnames per dag als drempel vastgeklikt voor sprake kan zijn van een begin van versoepeling. Die zal zeer geleidelijk gebeuren, ten vroegste vanaf 1 februari. Want zelfs als we nog voor oudjaar onder 800 en 75 zouden zakken, dan nog houdt Vandenbroucke een slag om de arm. Beide parameters moeten minstens drie weken aan een stuk een dalende trend vertonen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie