EU beëindigt Duits-Amerikaanse rel over coronavaccin

CureVac, gebaseerd in Baden-Württemberg, hoopt over drie of vier maanden te starten met klinische tests voor een experimenteel vaccin tegen Covid-19. ©REUTERS

Een experimenteel Duits vaccin tegen Covid-19 werd plots het voorwerp van een Europees-Amerikaanse ruzie. Een EU-garantie van 80 miljoen euro schuift de Duitse zorgen om een Amerikaanse 'overname' opzij.

Het Duitse biofarmabedrijf CureVac, met thuisbasis in Tübingen, gebruikt een totaal nieuwe technologie om vaccins stabiel te houden zonder koeling. Die technologie is ook erg beloftevol voor een snelle respons op het coronavirus. Het bedrijf is al gestart met de ontwikkeling van het vaccin. Klinische testen zouden vanaf juni kunnen beginnen.

Begin maart bleek dat het vaccin de inzet was van een Duits-Amerikaanse rel. Die begon na een meeting van de Amerikaanse CEO van het bedrijf in het Witte Huis.

Volgens de krant Die Welt had president Donald Trump er ‘een grote som geld’ aangeboden om het bedrijf en zijn vaccintechnologie op te kopen. De president zou het mogelijke vaccin vervolgens ‘alleen voor de VS’ willen houden. 

De Duitse politiek reageerde woest. ‘Duitsland is niet te koop’, zei minister van Economie Peter Altmaier. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei: ‘Van een overname van CureVac kan geen sprake zijn. Een eventueel vaccin is voor de hele wereld, niet voor een enkel land.’

'Overdreven'

Het Witte Huis reageerde nog niet, al hoorden meerdere media van anonieme Amerikaanse bronnen dat de versie van Die Welt overdreven zou zijn. De Amerikaanse regering zou met minstens 25 bedrijven uit de farmasector hebben gepraat en nooit de bedoeling gehad hebben om alleen voor de VS een vaccin te ontwikkelen. 

Volgens Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, was er maandag crisisoverleg met bondskanselier Angela Merkel over het biotechbedrijf. Seehofer verklaarde ook dat de VS op CureVac azen.

Ik ben trots dat we topbedrijven als Curevac hebben in Europa. Hun thuis is hier.
Ursula von der Leyen
Voorzitter EU-Commissie

De Duitse bezorgdheid werd opgepikt door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Na overleg met het betrokken bedrijf maakte de Commissie maandag 80 miljoen euro steun vrij voor CureVac, in de vorm van een garantie op een lening van de Europese Investeringsbank (EIB).

'Ik ben trots dat we topbedrijven als CureVac hebben in Europa. Hun thuis is hier. Maar van hun vaccins zal iedereen genieten, in Europa en verder weg,' waren von der Leyens niet mis te verstane woorden. 

IT-gigant SAP

De hoofdaandeelhouder van CureVac is de bekende Duitse ondernemer Dietmar Hopp, de oprichter van de IT-gigant SAP en de voorzitter van de voetbalclub Hoffenheim. Hij liet verstaan dat CureVac niet te koop is en dat het bedrijf een vaccin hoopt te ontwikkelen 'in solidariteit met de rest van de wereld'. Ook de Bill & Melinda Gates Foundation, de filantropische stichting van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw, is een van de investeerders. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie