EU kijkt naar VS voor AstraZeneca-vaccins

©REUTERS

De Europese Unie wil er bij de Verenigde Staten op aandringen om de export van miljoenen dosissen van het AstraZeneca-vaccin naar de EU goed te keuren. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen binnen de EU.

Met de Amerikaanse vaccins wil de Europese Commissie verzekeren dat beloofde hoeveelheden vaccins geleverd kunnen worden. Door productieproblemen slaagt de Brits-Zweedse farmaceut er niet in zijn beloftes na te komen.

De VS hebben aangegeven dat alle vaccins die er geproduceerd worden in eerste instantie voor de eigen bevolking worden ingezet. Washington heeft een bestelling van 300 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca staan. Maar het vaccin is nog niet goedgekeurd door Amerikaanse toezichthouders, waardoor het Europese verzoek een kans zou maken.

Ingrediënten

De Europese oproep komt kort nadat Italië en de Europese Commissie deze week de uitvoer van een kwart miljoen AstraZeneca-vaccins naar Australië blokkeerden, een zet die wereldwijd kritiek opleverde. De EU slaagt er voorlopig niet in zijn vaccinatiecampagne op dezelfde snelheid als die van het Verenigd Koninkrijk of de VS te krijgen.

De EU wil ook garanderen dat de productie van vaccins niet in de problemen komt door Amerikaanse regels. Voor het maken van zogeheten mRNA-vaccins, zoals die van Pfizer/BioNTech en Moderna, zijn bepaalde ingrediënten nodig waarvoor de EU van de VS afhankelijk is. De Europese Commissie wil er bij de Amerikanen op aandringen die zo vlot mogelijk te leveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie