Advertentie
Advertentie

Europa bestelt 300 miljoen extra vaccins van Pfizer en BioNTech

Ursula Von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie. ©AFP

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen kondigde vrijdag aan dat Europa 300 miljoen extra dosissen bestelt van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Premier Alexander De Croo spreekt van een 'gamechanger'.

'We moeten alles op alles zetten om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen te vaccineren', zei von der Leyen op een persconferentie. 'Daarom breiden we het contract met Pfizer en BioNTech uit, waardoor we toegang krijgen tot 300 miljoen extra dosissen.'

Vlaamse versnelling dankzij Moderna

Enkele weken na het Pfizer-BioNTech-vaccin kreeg woensdag een tweede vaccin Europees groen licht, dat van het Amerikaanse Moderna. Ook België tekende daarop in, wat maakt dat Vlaanderen al in februari kan beginnen met het vaccineren van het ziekenhuispersoneel, huisartsen en ander zorgpersoneel in de eerste lijn. Dat is sneller dan aanvankelijk gepland, benadrukt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vrijdag.

Volgens Beke zullen er de komende weken 146.000 dosissen van het Moderna-vaccin geleverd worden. Net als bij het vaccin van Pfizer-BioNTech zijn er bij het vaccin van Moderna twee prikjes nodig.

Omdat ook de lopende vaccinaties in de woon-zorgcentra intussen versneld zijn, kan Vlaanderen sneller starten met het vaccineren van de volgende doelgroepen in de prioriteitenlijst. Dat zal parallel gebeuren met de woon-zorgcentra. Het zal wel van het aantal beschikbare vaccins en van de levertermijnen afhangen hoe snel iedereen zijn prik zal krijgen.

Advertentie

Advertentie

'Van die nieuwe bestelling zullen 75 miljoen dosissen in het tweede kwartaal beschikbaar zijn', zei von der Leyen. 'De rest wordt in het derde en het vierde kwartaal geleverd. De lidstaten weten intussen hoe het Pfizer-BioNTech-vaccin bewaard en verdeeld moet worden, wat de distributie kan versnellen.'

Verdeelsleutel

Voor de verdeling van de extra vaccins zal dezelfde verdeelsleutel gehanteerd worden die eerder al gebruikt werd. In theorie betekent dat dat de lidstaten het aantal dosissen waarop ze recht hebben verdubbeld zien. In de praktijk kunnen lidstaten echter onder elkaar afspraken maken om meer vaccins van de ene fabrikant en minder van de andere te krijgen, verduidelijkt een Europese bron.

De verdeelsleutel werkt op basis van de bevolkingsaantallen van de lidstaten. Over de leveringsmodaliteiten van die extra bestelling onderhandelen de lidstaten zelf met de farmabedrijven, omdat zij het best geplaatst zijn om na te gaan waar en wanneer de vaccins het best ingezet worden.

Intussen heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA ook formeel het licht op groen gezet om niet vijf maar zes dosissen te halen uit de flacons van Pfizer-BioNTech. Dat kan doordat er wat meer vaccin in elk flesje zit dan nodig is. Belgische artsen passen die truc al langer toe, bevestigde voorzitter Roel Van Giel van de artsenkoepel Domus Medica eerder deze week.

Kritiek

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert tevreden op de extra Europese bestelling bij Pfizer-BioNTech. 'Dit is een gamechanger. Het betekent dat we ook in ons land de vaccinaties kunnen versnellen en sneller meer mensen kunnen beschermen.'

Volgens De Croo bewijst de verdubbeling van het aantal vaccins 'dat de Europese aanpak werkt'. Nochtans nam de kritiek op de aarzelende start van de vaccinatiecampagne in Europa de jongste weken toe. Onder meer in Duitsland, waar BioNTech zijn thuisbasis heeft, worden vragen gesteld bij de Europese strategie. Vorige week zei BioNTech-CEO Ugur Sahin dat 'het Europese aankoopproces zeker niet zo vlot en rechtlijnig liep als in andere landen'.

Advertentie

De kritiek op de aarzelende start van de vaccinatiecampagne in Europa nam de jongste dagen toe.

Ook Markus Söder, de premier van de deelstaat Beieren en mogelijk kanselierskandidaat, uitte zijn frustratie in de Duitse krant Bild. 'De Europese Commissie heeft de aankoop van vaccins te bureaucratisch gepland en te lang gedebatteerd over de prijs. Het valt moeilijk uit te leggen dat een in Duitsland ontwikkeld vaccin elders sneller ingezet kan worden.'

Söder verwijst naar Israël, waar al bijna 20 procent van de bevolking een eerste dosis kreeg van het Pfizer-BioNTech-vaccin. Ook in het Verenigd Koninkrijk, waar intussen ook het Oxford-AstraZeneca-vaccin is goedgekeurd, komt de vaccinatiecampagne op kruissnelheid.

Ongebruikte fabrieken

De extra Europese bestelling houdt ook voor Pfizer en BioNTech een uitdaging in. Volgens Sahin is extra productie niet evident. 'Het is niet alsof er wereldwijd gespecialiseerde fabrieken staan die nu niet worden gebruikt en die vanaf dag één het vaccin in de vereiste kwaliteit kunnen produceren.'

Dankzij een nieuwe productiesite van BioNTech in het Duitse Marburg zouden het komende halfjaar wel 250 miljoen extra dosissen kunnen worden geproduceerd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie