Advertentie

Europa geeft 220 miljoen euro voor uitwisseling coronapatiënten

Commissie-voorzitster Ursula von der Leyen. ©Photo News

De Europese Commissie maakt 220 miljoen euro vrij voor het overdragen van coronapatiënten uit landen waar de ziekenhuizen de toestroom niet langer kunnen bolwerken.

Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd na een coronatop per video met de EU-leiders.

Duits bondskanselier Angela Merkel drong er bij haar EU-collega's dan weer op aan niet te vervallen in de impuls van de eerste coronagolf en de grenzen weer dicht te gooien.

Het is essentieel dat goederen, waaronder medisch materiaal en geneesmiddelen, en personen, onder wie artsen en covidpatiënten, vrij door de Europese Unie kunnen blijven circuleren. Volgens EU-president Charles Michel is daar onder de EU-leiders brede overeenstemming over, zei hij na afloop van de coronatop.

Op de virtuele EU-top is voorts afgesproken dat wanneer er een vaccin op de Europese markt komt, dat voor alle landen tegelijk toegankelijk moet zijn. 'We moeten anticiperen op het moment waarop een of meer vaccins beschikbaar zijn', verklaarde Michel.

De afgesproken regeling moet volgens hem een eerlijke verdeling tussen de lidstaten garanderen. Ook moet overeenstemming worden bereikt over de bevolkingsgroepen die prioritair toegang tot het vaccin krijgen. Daarover vond donderdagavond al een gedachtewisseling plaats.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie