Europa lappendeken van maatregelen

©REUTERS

Nu het epicentrum van het coronavirus zich verplaatst heeft van China naar Europa nemen overheden maatregelen om de besmettingen in te dijken. In het ene land al wat extremer dan in het andere.

Spanje, Frankrijk en Italië, die bij de zwaarst getroffen Europese landen horen, nemen de radicaalste maatregelen om het virus in te dijken. Zij zijn in lockdown: iedereen moet verplicht thuisblijven, behalve voor levensnoodzakelijke boodschappen of als telewerken echt onmogelijk is. Scholen, winkels en horeca zijn er bijna allemaal dicht. 

Noodsituatie

Verschillende Europese landen, zoals Zwitserland, Finland, Denemarken en Duitsland, hebben de noodtoestand afgekondigd. Vrijwel overal worden massa-evenementen verboden en moeten horecazaken verplicht de deuren sluiten voor enkele weken. Alleen levensnoodzakelijke winkels, zoals supermarkten en apotheken, blijven open. 

In België gelden sinds woensdagmiddag strengere maatregelen. De overheid wil het woord 'lockdown' niet gebruiken, maar het komt erop neer dat enkel de meest noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan. Samenkomen in groepjes mag niet meer, met uitzondering van je gezin.

Andere aanpak

Hoe meer mensen het virus gehad hebben, hoe meer er immuun worden, hoe kleiner de kans dat mensen met een zwakkere gezondheid besmet raken.
Mark Rutte
Nederlandse premier

De coronacrisis stelt overheden voor dilemma's: lockdown of kuddebescherming? Het Verenigd Koninkrijk blijft een beetje achter met drastische ingrepen. De Britse regering heeft herhaaldelijk gezegd dat een radicale aanpak - zoals in Spanje of Italië - niet de oplossing is. Op individueel niveau worden de Britten geadviseerd thuis te werken en 'niet-essentiële contacten' te vermijden, maar de overheid legt geen regels op. De Britse regering besliste uiteindelijk om vanaf 20 maart ook alle scholen te sluiten.  

Ook Nederland hanteert een opmerkelijk andere aanpak. Premier Mark Rutte wil 'gecontroleerde groepsimmuniteit opbouwen met een beheerste verspreiding': hoe meer mensen het virus gehad hebben, hoe meer er immuun worden, hoe kleiner de kans dat mensen met een zwakkere gezondheid besmet raken. Dat kan maanden duren, zegt Rutte, en in die tijd moeten ouderen en mensen met gezondheidsproblemen maximaal beschermd worden. Scholen, kinderopvang, cafés en restaurants gaan er dicht, maar het land gaat niet op slot.

School

In België worden de lessen opgeschort, maar in vrijwel alle andere landen worden de scholen gesloten. Sinds dinsdagochtend heeft ook Zweden, dat als laatste land in Europa alle scholen openhield, beslist om een deel van de scholen te sluiten. De universiteiten en scholen voor kinderen ouder dan 16 gaan er dicht. Voor jongere kinderen verandert er voorlopig niets. Net als in Finland en België blijven ook de crèches in Zweden open. 

Grenzen 

Onder andere Duitsland, Denemarken, Finland, Zwitserland, Turkije, Hongarije, Polen en Tsjechië hebben besloten om (deels) de grenzen te sluiten en reizigers van bepaalde landen te weren. Bij de Europese Commissie is sprake van een inreisverbod voor niet-essentiële reizen voor een maand.

Lees verder

Advertentie
Advertentie